Kunst in de Lambertuskerk

In de nissen van het hoogkoor, de eigenlijke kerkruimte van de huidige Lambertuskerk, worden elk jaar 5 à 6 exposities georganiseerd.
Deze exposities zijn te bezichtigen na de ochtenddienst op zondag (vanaf ongeveer 11.15 uur) en tijdens de activiteiten die er in de kerk worden georganiseerd.
Vaak is er ook een speciale zondagmiddag opening waarbij de kunstenaar aanwezig is.
Elke woensdagochtend is er Open Kerk van 10 - 12.00 uur, waarbij de expositie dan kan worden bekeken. Op deze ochtenden is soms ook de kunstenaar aanwezig.
De data staan vermeld bij de betreffende expositie.

De kunstcommissie wordt gevormd door Lous de Bruijne, Jacobien Schrijvershof, Menno Schrijver en Gerda Scherphof.
Contact via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Tentoonstellingen 2023

 

Rietje de Bijl

Expositie van 2 september tot en met 22 oktober 2023

U bent welkom om de expositie te bezoeken: na de zondagse dienst, tijdens activiteiten en elke woensdagochtend van 10 - 12.00 uur tijdens Open Kerk.

 

rietje de bijl Landschappelijk aanzien

Rietje de Bijl (1946) begon haar opleiding in de textiele werkvormen. Daarna studeerde zij schilderen aan de Vrije Hogeschool voor de kunsten in Driebergen.
Zij volgde diverse cursussen, workshops en masterclasses onder andere bij Ton Frenken.
Het meest recent volgde zij drie trajecten om haar grenzen te verleggen buiten haar schilder discipline.
Rietje de Bijl woont en werkt in ’s Hertogenbosch. Zij schildert, ontwerpt boekobjecten en werkt aan projecten met een bredere sociale en kunstzinnige achtergrond.

Land - Ruimte

Rietje de Bijl: "In de kerkruimte en in de nissen laat ik mijn landschappen zien. De meeste zijn geïnspireerd op mijn bezoek aan Schiermonnikoog.
De sfeer daar riep herinneringen op aan Achill island in Ierland, waar ik in 2018 ‘artist in residence’ was.
Ook in deze nieuwe serie werken probeer ik de belevingen van de oneindigheid, die vergezichten en open ruimten bij mij oproepen, te vangen op doek, doosjes en paneel. "

 

Ontmoet de kunstenaar:
Rietje de Bijl zal zelf aanwezig zijn op de woensdagen 13, 20 en 27 september en 4 oktober van 10.00 - 12.00 uur.
En speciaal in deze expositieperiode is Open Monumentendag op zondagmiddag 10 september van 12.00 – 17.00 uur, waarbij ook de kunstenaar aanwezig is.

Meer informatie: www.rietjedebijl.nl

 

Pieternel Dekkers

Zomerexpositie schilderijen van 26 juni tot en met 20 augustus 2023

U bent welkom om de expositie te bezoeken, na de zondagse dienst, tijdens activiteiten en elke woensdagochtend van 10 - 12.00 uur tijdens de Open Kerk

 

Pieternel Dekkers Pieternel Dekkers Ruige schoonheid, olieverf op linnen

Pieternel Dekkers uit 's Hertogenbosch heeft haar opleiding gevolg aan de Muzerije; vanaf 2009 heeft ze een eigen atelier in ‘s Hertogenbosch.

De natuur is haar inspiratie. Vroeger fietste ze als scholier door de velden van Sprang-Capelle. Daar was altijd wijdte, een horizon en een landschap. Dat heeft ze toen al, met de aanmoediging van haar vader, op papier weergegeven. Bijna overal zie je contouren van landschappen. Een horizon, riet, land, lucht en water.

Ze heeft zich verder ontwikkeld, naast haar studie, door les te nemen bij andere kunstenaars. Daarbij was ze gewend met olieverf te werken, een traag drogende verf. Het laatste jaar is ze met acrylverf ( sneldrogend) gaan werken. Dat was ook de aanzet om de verf te mengen met andere materialen, zoals aarde.
Een nieuw pad, waardoor haar werk er anders uitziet dan voorheen.

In 2018 was Pieternel Dekkers ‘Artist in Residence’ in Ierland, op Achill Island en in Connemara. Een aantal van haar werken geven de warme herinneringen weer van het ruige Ierse land.


Ontmoet de kunstenaar:

Pieternel Dekkers  Pieternel Dekkers bij de expositie

Op woensdagen 12 juli en 2 augustus kunt u Pieternel omtmoeten en samen met haar de expositie bekijken en haar verhaal en ervaringen beluisteren.
Op zondag 20 augustus van 14.00 – 16.00 uur is de finissage van haar tentoonstelling, waarbij de kunstenaar ook aanwezig zal zijn.

Meer informatie:pieterneldekkers.com

 

 

Michiel van de Laar

Expositie schilderwerken en behangontwerpen
van 1 mei tot en met 14 juni 2023

 

 

Michiel van de Laar is momenteel een van de beste decoratieschilders van Europa. Na het behalen van zijn meesterschildersdiploma en het behalen van de Medaille d'Or aan het ‘Institut Supérieur de Peinture Van der Kelen-Logelain’ in Brussel werd hij vanwege zijn meesterschap gevraagd voor decoratiewerk op de meest uiteenlopende plaatsen ter wereld. Michiel van de Laar geeft ook kennis door aan jongere generaties.

Naast zijn meesterlijke decoratiewerk, is Michiel van de Laar ook een fijnschilder. Heel bekend zijn zijn tulpenwerken.
Een aantal daarvan zullen in de Lambertuskerk worden geëxposeerd.
Het tulpenproject loopt al wat langer. In grote werken legt Van de Laar de markante, weelderige vormen van papagaai- of parkiettulpen in een romantische clair-obscure belichting vast.
Papagaaitulpen worden al meer dan 300 jaar gecultiveerd en zijn voor veel kunstenaars een bron van inspiratie.
De werken hebben een vaste afmeting van 100 bij 100 cm.

Naast enkele recente tulpen werken exposeert Michiel van de Laar ook enkele ontwerpen voor behang. 

   Michiel v.d.Laar bij zijn werk in Hotel Central 's Hertogenbosch

 

Hannelieke van de Beek

 

Expositie textielkunstwerken met het thema Op weg naar Pasen
van 1 maart tot en met 9 april 2023

In de komende periode is de expositie ‘Op weg naar Pasen’ te zien; kunstwerken die passen bij de Lijdenstijd en de Opstanding.

De expositie is te bezoeken op woensdagen tijdens de open kerk (10-12 uur) en op zondagen na de kerkdienst. Zondagmiddag 19 maart (14-16 uur) is de expositie ook open en is de kunstenares aanwezig. Zondagmiddag 2 april (15 uur) houdt zij een lezing over haar werk. Deze lezing wordt opgenomen in het programma van de Vughtse Culturele Week.

Hannelieke van de Beek (1958) volgde haar opleiding ‘monumentale textiel’ aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1982).
De kunstwerken verhalen in beelden van haar levensweg. Inspiratie vindt zij in haar verwondering over de wereld, dichtbij en ver weg. In natuur, landschap en de ontmoeting met mensen ervaart zij tegelijkertijd het mysterie van de bijbel.
Thema’s zijn verhalen rond Schepping, Kerst, Lijdenstijd, Opstanding, Pinksteren, gedachtenis van de overledenen. En ook Levenservaringen zoals gebrokenheid, verdriet, troost, heling, uitzicht en hoop zijn voelbaar en doorleefd.
Voor haar is alles materiaal: textiel, natuurlijke vindsels, hout, lood, glas en steen. De beelden ontstaan door het samenvoegen van fotografie, schilder- en borduurwerk. Zij werkt vanuit het materiaal, experimenteel, intuïtief en associatief. Door zonder plan en eindresultaat in het hoofd het ontwerpproces aan te gaan en te laten gebeuren, ontstaan verrassende en onverwachte, symbolische kunstwerken.
Door het vele intensieve stikwerk op de naaimachine, het werken met reliëf en met de hand borduren, ontstaan werken die door velen gevoeld (willen) worden. Onlangs kreeg zij daardoor een opdracht van het blindeninstituut Bartimëus.

  Golgotha

Haar kunst wordt geëxposeerd in vele kerken in Nederland. De kunstwerken vormen regelmatig een onderdeel van (bijzondere) diensten, kunstvespers en hoogtijdagen. De kunst reist rond en vindt een weg naar waar het welkom of nodig is.
De kunstwerken worden regelmatig gepubliceerd in tijdschriften en boeken. Hannelieke maakt ook fotokaarten met gedichten en uitleg van de symboliek.
Ook is haar werk te huur via haar eigen kunstuitleen.

Website: hanneliekevandebeek.exto.nl

 

Geert Hüsstege

Kerst tentoonstelling van 2 december - 20 januari 2023

Iconen

Voor de vierde keer stelt Geert Hüsstege uit Eindhoven een selectie iconen uit zijn atelier beschikbaar in deze tijd rond Kerstfeest en Nieuwjaar.
Zijn vorige tentoonstelling van de iconen viel helaas in coronatijd; via een youtube filmpje, dat Geert had gemaakt in de Lambertuskerk, konden velen toch nog een indruk van de expositie krijgen.
Van 3 december tot 20 januari a.s. zijn de iconen van Geert Hüsstege wéér in ons midden en hopelijk zonder belemmeringen te bekijken.
Geert Hüsstege schildert al meer dan 30 jaar volgens de traditionele iconenschilderkunst. Hij is hiervoor opgeleid o.a. in Tongeren, Wenen, Rusland en aan het Sint Lucas in Boxtel.

  Geert Hüsstege    Tabernakel

 

Geert geeft als toelichting: “het woord ‘icoon’ betekent beeld en gelijkenis. De christelijke helden, die op iconen worden afgebeeld, hebben de grens van het eeuwige reeds overschreden. Ze worden op de icoon afgebeeld, zoals zij in het hiernamaals zijn. Alle iconen gaan uiteindelijk terug op de oer-icoon Christus, die het Beeld van God is.”

Speciaal voor deze tentoonstelling schilderde Hüsstege een nieuwe icoon van Emmanuel gedragen door Maria met aan weerszijden twee beschermengelen.
Verder zijn iconen te zien met voorstellingen van de adventsheiligen zoals Koning David, Joachim en Anna en Johannes de Doper, samen met andere thema’s rond verwachting en belofte.

Heel bijzonder is het Kerst drieluik, dat Geert Hüsstege in 2015-2016 schilderde voor de St Jan in 's Hertogenbosch en dat nu te zien is in de Lambertuskerk.

 

  middenpaneel kerst drieluik

 

Naast schilder is Geert Hüsstege ook restaurateur en taxateur van iconen. De iconen die hij schildert zijn in tal van kerken en bij vele particulieren in binnen- en buitenland een geliefd bezit.

 

Archief Kunst in de Kerk

 

Adres

Helvoirtseweg 5
5261 CA Vught

t: 073 657 1373

Redactie en beheer

De redactie van deze website bestaat uit:

- Gerda Scherphof ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
- Jane de Vries ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Website: emma-design

Voor reacties op de inhoud van deze website, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het beheer van deze website valt onder de verantwoordelijkheid van de kerkelijke gemeente, de rechtspersoon is de Protestantse Gemeente te Vught. Het bestuur van de kerkelijke gemeente is de kerkenraad, waarin alle ambtsdragers zitting hebben.