Kunst in de Lambertuskerk

In de nissen van het hoogkoor, de eigenlijke kerkruimte van de huidige Lambertuskerk, worden elk jaar 5 exposities georganiseerd.
Deze exposities zijn te bezichtigen na de ochtenddienst op zondag (vanaf ongeveer 11.15 uur - 11.45 uur) en tijdens de activiteiten die er in de kerk worden georganiseerd.
Vaak is er ook een speciale zondagmiddag opening waarbij de kunstenaar aanwezig is.
Elke woensdagochtend is er Open Kerk van 10 - 12.00 uur, waarbij de expositie dan kan worden bekeken. Op deze ochtenden is soms ook de kunstenaar aanwezig.
De data staan vermeld bij de betreffende expositie.

De kunstcommissie wordt gevormd door Jacobien Schrijvershof, Menno Schrijver en Gerda Scherphof.
Contact via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Tentoonstellingen 2024

 

Zomerexpositie 'Kunst uit Huis'

van 18 mei tot en met 15 augustus 2024

 

 

 zomerexpositie  La petite fille - Jean Evan                            opening expo  
   

De kunst die komende zomer in de Lambertus te zien zal zijn is niet, zoals gebruikelijk, van een enkele kunstenaar die zich met zijn of haar werk presenteert.
Deze keer is aan gemeenteleden gevraagd of zij een werk, dat zij thuis aan de muur hebben hangen, willen uitlenen.
Het zijn daarom werken van uiteenlopende aard, sommige van gerenommeerde kunstenaars! Het is heel verrassend om te zien waar eenieder thuis graag naar kijkt.
De expositie is feestelijk geopend op zaterdag 18 mei 2024. Voor meer foto's van de opening klik hier.
De kunst van Kunst uit Huis gaat op 16 augustus weer terug naar huis.

Er is een mooie brochure beschikbaar waarin de werken worden toegelicht en de eigenaren vertellen wat hen zo aanspreekt in dit werk. Met deze brochure in de hand kunt u de expositie bekijken; u kunt de brochure meenemen om thuis nog na te genieten!

Deze expositie is te bekijken na de zondagse dienst, tijdens activiteiten die er in de kerk plaatsvinden en elke woensdagochtend van 10 - 12.00 uur tijdens Open Kerk.

 

 

 

Ingeborg 'Helena' van Stiphout

Expositie papiercollages van 24 februari tot en met 10 april 2024

 

Ingeborg van Stiphout  Ingeborg 'Helena' van Stiphout

 

Ingeborg van Stiphout ( 1958, Breda ) is een beeldend kunstenaar die collages maakt van snippers en fragmenten papier die zij snijdt uit gekleurde illustraties uit tijdschriften. Hiermee creëert zij composities die geïnspireerd kunnen zijn door allerlei dingen en door de natuur die zij waarneemt of door het nieuws dat zij hoort en dat haar soms kan verontrusten.
De beelden die zij schept zijn van een grote veelzijdigheid zowel door de onderwerpskeuze als door de wisselende graad van abstractie met veel herkenbare elementen.

Zelf schrijft zij over haar werk:

‘Vanaf mijn 7e jaar ben ik al op ontdekkingsreis in de wondere wereld van kunst en muziek. Ik voel mij daarin een improvisator en in mijn werk, zowel op het muzikale als het beeldend vlak, staat het verhalende aspect hierin voorop. Ik ben eerder een verteller dan een vertolker.
Daarbij is het voor mij belangrijk dat ik geen beperkingen van buitenaf voel maar dat er zoveel geoorloofd is dat ik vorm kan geven aan andere werelden.
De buitenruimte in de natuur zowel als de door de mens ontworpen binnenruimtes fascineren mij en dagen mij uit om op het twee-dimensionale vlak een filmisch beeld te geven. Al zijn deze werelden niet direct gezien of aanvaard als realiteit, ze zijn altijd gerelateerd aan plaatsen en gebeurtenissen in mijn eigen omgeving.
De papier-collage is een fantastisch medium hiervoor, een puzzel die ik mag leggen volgens mijn eigen regels en die een nieuwe manier van kijken creëert waarmee ik me kan identificeren’.

Recente exposities:
2023 Groepsexpositie Kunstlicht 99 in het MUBO te Boxtel
2023 Solo-expositie Theater de Speeldoos Vught (titel; Andere Werelden)
2022 Solo-expositie kunstcafé Coupé Boxtel onder de titel 'Fragmenten'
2022; Gast-exposant bij de expositie 'Mind Garden' van Gerda Stevens in ruimte Kunstkring Wijchen Kasteellaan Wijchen
2021; deelname aan groepsexpositie "Home-Run' in de Willem II Kunstruimte den Bosch

Studie: Monumentale Kunsten hogere graad aan de Academie voor Schone Kunsten te Arendonk. Eindexamen in juni 2011 behaald met hoogste onderscheiding en eervolle vermelding.

 Ingeborg van Stiphout    Inside (2023)              Ingeborg van Stiphout  Walk on water (2024)

 

Openingstijden:

De expositie is te bezoeken op zondagen na de eredienst en tijdens activiteiten, zie de agenda.

En verder elke woensdagmorgen tijdens de Open Kerk van 10.00 tot 12.00 uur.

Ontmoet de kunstenaar:
Tijdens de open kerk ochtenden op 28 februari en 13 maart zal Ingeborg 'Helena' van Stiphout van 10 - 12.00 uur aanwezig zijn.
Ook op zondagmiddag 17 maart a.s. tussen 14.00 en 16.00 uur kunt u de kunstenaar ontmoeten, haar werk bekijken en met haar van gedachten wisselen.

Meer informatie: www.arthelena.com

 

 

Tree of Connection

Expositie "bomen" van 14 januari tot en met 14 februari 2024

Het borduurproject Tree of Connection georganiseerd door de Oekraïense kunstenares Tatiana Rylina en de Vughtse kunstenares Carola Mokveld nadert zijn voltooiing. Talrijke mensen hebben enthousiast meegedaan. Zij waren creatief bezig, deelden verhalen en ontmoetten elkaar. Zij ervaarden hoe kunst mensen samenbrengt en verbindt.
Plaza Cultura, Stichting Maecenas en de gemeente Vught verleenden ondersteuning voor dit project.

TreeTree of Connection

 

Na de feestelijke onthulling op zondagmiddag 14 januari worden de twee doeken geëxposeerd in de Lambertuskerk Vught.

Open Kerk:

Op de woensdagochtenden van 17 januari t/m 14 februari kan men de bomen bekijken in de Lambertuskerk tijdens de open kerk van 10 tot 12 uur
De initiatiefnemers zullen vaak aanwezig zijn.

 tree Tree of Connection

 

Tentoonstellingen 2023

 

Susan Reijnders

Expositie Zeeparel - Haizhu - van 15 november tot en met 8 januari 2024

Expositie van Chinese inktschilderkunst

Susan Reijnders (1968 Eersel) is beeldend kunstenaar en werkt met inkt, aquarel, water en moerbeipapier. 
Tijdens deze tentoonstelling laat Susan een aantal werken uit haar series “Oesters”, “Botanische planten” en “Mangrove” zien.

 Susan Reijnders  Susan Reijnders
   

Oestervelden
De werken in de serie Oestervelden zijn ontstaan door het bezoek aan de oestervelden in de monding van de Pearl River die door Shenzhen in China stroomt.
Susan: In “mijn oesterserie” verbeeld ik het onzichtbare leven onderwater. In een baai rijpen oesters langzaam in rustig zout zeewater. Juweeltjes van bijeen geklonterde en aan elkaar vergroeide oesters, deinen mee op de golven van de zee. Eén met het water.
Susan was in 2011 de eerste Nederlandse artist-in-residence in het Shenzhen Fine Art Institute en ook de eerste westerse kunstenaar die werkte in de traditie van het inktschilderen. Haar tentoonstelling aldaar in 2011-2012 werd zo gewaardeerd dat ze later terug werd gevraagd om deel te nemen aan de Internationale Inkt Biënnale van Shenzhen in 2013 en in 2016 in het Guan Shanyue Art Museum. In 2018 heeft ze het onderwerp “Oesters” opnieuw opgepakt en verder uitgewerkt.

Over haar techniek zegt Susan: Inkt is watervast, er kan dus niet gecorrigeerd worden. Het onomkeerbare vormt voor mij een bijzondere uitdaging. Het papier heeft een grote absorberende werking, het direct
wegvloeien van de inkt bij ook maar de geringste aanraking met het papier fascineert mij.”

Uit de brochure Beeches and Beyond

Rick Vercauteren schrijft in deze brochure over het werk van Susan Reijnders:
"Haar werk refereert subtiel aan dieper liggende fenomenen: de cyclus van leven en dood alsook het komen en gaan van jaargetijden. Ze verbeeldt de fabuleuze groeikracht van flora-en fauna en brengt odes aan de positieve groei-energie die de natuur ons laat zien. Haar werk toont bovenal hoe zij de vitale kracht in de natuur hoogstpersoonlijk heeft ervaren. Je ziet hoe ze, wat ze heeft ervaren, op een speelse, emotionele en expressieve wijze uitgedrukt. "

Susan Reijnders woont en werkt (Willem Twee fabriek) in ’s-Hertogenbosch.
www.susanreijnders.com

De expositie is te bekijken tijdens activiteiten in de kerk, op alle woensdagochtenden tussen 10 en 12 uur.

 

Ontmoet de kunstenaar:

De kerk is open om de expositie te bekijken en de kunstenaar te ontmoeten op zondag 17 december van 12 tot 17 uur.

Op zondag 24 december a.s. is de kerk niet geopend voor de expositie!

 Susan Reijnders

 susan reijnders

 

Rietje de Bijl

Expositie van 2 september tot en met 22 oktober 2023

U bent welkom om de expositie te bezoeken: na de zondagse dienst, tijdens activiteiten en elke woensdagochtend van 10 - 12.00 uur tijdens Open Kerk.

 

rietje de bijl Landschappelijk aanzien

RietjedeBijl  Ruimte

Rietje de Bijl (1946) begon haar opleiding in de textiele werkvormen. Daarna studeerde zij schilderen aan de Vrije Hogeschool voor de kunsten in Driebergen.
Zij volgde diverse cursussen, workshops en masterclasses onder andere bij Ton Frenken.
Het meest recent volgde zij drie trajecten om haar grenzen te verleggen buiten haar schilder discipline.
Rietje de Bijl woont en werkt in ’s Hertogenbosch. Zij schildert, ontwerpt boekobjecten en werkt aan projecten met een bredere sociale en kunstzinnige achtergrond.

Land - Ruimte

Rietje de Bijl: "In de kerkruimte en in de nissen laat ik mijn landschappen zien. De meeste zijn geïnspireerd op mijn bezoek aan Schiermonnikoog.
De sfeer daar riep herinneringen op aan Achill island in Ierland, waar ik in 2018 ‘artist in residence’ was.
Ook in deze nieuwe serie werken probeer ik de belevingen van de oneindigheid, die vergezichten en open ruimten bij mij oproepen, te vangen op doek, doosjes en paneel. "

 

Ontmoet de kunstenaar:
Rietje de Bijl zal zelf aanwezig zijn op de woensdagen 13, 20 en 27 september en 4 oktober van 10.00 - 12.00 uur.
En speciaal in deze expositieperiode is Open Monumentendag op zondagmiddag 10 september van 12.00 – 17.00 uur, waarbij ook de kunstenaar aanwezig is.

Meer informatie: www.rietjedebijl.nl

 

Pieternel Dekkers

Zomerexpositie schilderijen van 26 juni tot en met 20 augustus 2023

U bent welkom om de expositie te bezoeken, na de zondagse dienst, tijdens activiteiten en elke woensdagochtend van 10 - 12.00 uur tijdens de Open Kerk

 

Pieternel Dekkers Pieternel Dekkers Ruige schoonheid, olieverf op linnen

Pieternel Dekkers uit 's Hertogenbosch heeft haar opleiding gevolg aan de Muzerije; vanaf 2009 heeft ze een eigen atelier in ‘s Hertogenbosch.

De natuur is haar inspiratie. Vroeger fietste ze als scholier door de velden van Sprang-Capelle. Daar was altijd wijdte, een horizon en een landschap. Dat heeft ze toen al, met de aanmoediging van haar vader, op papier weergegeven. Bijna overal zie je contouren van landschappen. Een horizon, riet, land, lucht en water.

Ze heeft zich verder ontwikkeld, naast haar studie, door les te nemen bij andere kunstenaars. Daarbij was ze gewend met olieverf te werken, een traag drogende verf. Het laatste jaar is ze met acrylverf ( sneldrogend) gaan werken. Dat was ook de aanzet om de verf te mengen met andere materialen, zoals aarde.
Een nieuw pad, waardoor haar werk er anders uitziet dan voorheen.

In 2018 was Pieternel Dekkers ‘Artist in Residence’ in Ierland, op Achill Island en in Connemara. Een aantal van haar werken geven de warme herinneringen weer van het ruige Ierse land.


Ontmoet de kunstenaar:

Pieternel Dekkers  Pieternel Dekkers bij de expositie

Op woensdagen 12 juli en 2 augustus kunt u Pieternel omtmoeten en samen met haar de expositie bekijken en haar verhaal en ervaringen beluisteren.
Op zondag 20 augustus van 14.00 – 16.00 uur is de finissage van haar tentoonstelling, waarbij de kunstenaar ook aanwezig zal zijn.

Meer informatie:pieterneldekkers.com

 

 

Michiel van de Laar

Expositie schilderwerken en behangontwerpen
van 1 mei tot en met 14 juni 2023

 

 

Michiel van de Laar is momenteel een van de beste decoratieschilders van Europa. Na het behalen van zijn meesterschildersdiploma en het behalen van de Medaille d'Or aan het ‘Institut Supérieur de Peinture Van der Kelen-Logelain’ in Brussel werd hij vanwege zijn meesterschap gevraagd voor decoratiewerk op de meest uiteenlopende plaatsen ter wereld. Michiel van de Laar geeft ook kennis door aan jongere generaties.

Naast zijn meesterlijke decoratiewerk, is Michiel van de Laar ook een fijnschilder. Heel bekend zijn zijn tulpenwerken.
Een aantal daarvan zullen in de Lambertuskerk worden geëxposeerd.
Het tulpenproject loopt al wat langer. In grote werken legt Van de Laar de markante, weelderige vormen van papagaai- of parkiettulpen in een romantische clair-obscure belichting vast.
Papagaaitulpen worden al meer dan 300 jaar gecultiveerd en zijn voor veel kunstenaars een bron van inspiratie.
De werken hebben een vaste afmeting van 100 bij 100 cm.

Naast enkele recente tulpen werken exposeert Michiel van de Laar ook enkele ontwerpen voor behang. 

   Michiel v.d.Laar bij zijn werk in Hotel Central 's Hertogenbosch

 

Hannelieke van de Beek

 

Expositie textielkunstwerken met het thema Op weg naar Pasen
van 1 maart tot en met 9 april 2023

In de komende periode is de expositie ‘Op weg naar Pasen’ te zien; kunstwerken die passen bij de Lijdenstijd en de Opstanding.

De expositie is te bezoeken op woensdagen tijdens de open kerk (10-12 uur) en op zondagen na de kerkdienst. Zondagmiddag 19 maart (14-16 uur) is de expositie ook open en is de kunstenares aanwezig. Zondagmiddag 2 april (15 uur) houdt zij een lezing over haar werk. Deze lezing wordt opgenomen in het programma van de Vughtse Culturele Week.

Hannelieke van de Beek (1958) volgde haar opleiding ‘monumentale textiel’ aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1982).
De kunstwerken verhalen in beelden van haar levensweg. Inspiratie vindt zij in haar verwondering over de wereld, dichtbij en ver weg. In natuur, landschap en de ontmoeting met mensen ervaart zij tegelijkertijd het mysterie van de bijbel.
Thema’s zijn verhalen rond Schepping, Kerst, Lijdenstijd, Opstanding, Pinksteren, gedachtenis van de overledenen. En ook Levenservaringen zoals gebrokenheid, verdriet, troost, heling, uitzicht en hoop zijn voelbaar en doorleefd.
Voor haar is alles materiaal: textiel, natuurlijke vindsels, hout, lood, glas en steen. De beelden ontstaan door het samenvoegen van fotografie, schilder- en borduurwerk. Zij werkt vanuit het materiaal, experimenteel, intuïtief en associatief. Door zonder plan en eindresultaat in het hoofd het ontwerpproces aan te gaan en te laten gebeuren, ontstaan verrassende en onverwachte, symbolische kunstwerken.
Door het vele intensieve stikwerk op de naaimachine, het werken met reliëf en met de hand borduren, ontstaan werken die door velen gevoeld (willen) worden. Onlangs kreeg zij daardoor een opdracht van het blindeninstituut Bartimëus.

  Golgotha

Haar kunst wordt geëxposeerd in vele kerken in Nederland. De kunstwerken vormen regelmatig een onderdeel van (bijzondere) diensten, kunstvespers en hoogtijdagen. De kunst reist rond en vindt een weg naar waar het welkom of nodig is.
De kunstwerken worden regelmatig gepubliceerd in tijdschriften en boeken. Hannelieke maakt ook fotokaarten met gedichten en uitleg van de symboliek.
Ook is haar werk te huur via haar eigen kunstuitleen.

Website: hanneliekevandebeek.exto.nl

 

Geert Hüsstege

Kerst tentoonstelling van 2 december - 20 januari 2023

Iconen

Voor de vierde keer stelt Geert Hüsstege uit Eindhoven een selectie iconen uit zijn atelier beschikbaar in deze tijd rond Kerstfeest en Nieuwjaar.
Zijn vorige tentoonstelling van de iconen viel helaas in coronatijd; via een youtube filmpje, dat Geert had gemaakt in de Lambertuskerk, konden velen toch nog een indruk van de expositie krijgen.
Van 3 december tot 20 januari a.s. zijn de iconen van Geert Hüsstege wéér in ons midden en hopelijk zonder belemmeringen te bekijken.
Geert Hüsstege schildert al meer dan 30 jaar volgens de traditionele iconenschilderkunst. Hij is hiervoor opgeleid o.a. in Tongeren, Wenen, Rusland en aan het Sint Lucas in Boxtel.

  Geert Hüsstege    Tabernakel

 

Geert geeft als toelichting: “het woord ‘icoon’ betekent beeld en gelijkenis. De christelijke helden, die op iconen worden afgebeeld, hebben de grens van het eeuwige reeds overschreden. Ze worden op de icoon afgebeeld, zoals zij in het hiernamaals zijn. Alle iconen gaan uiteindelijk terug op de oer-icoon Christus, die het Beeld van God is.”

Speciaal voor deze tentoonstelling schilderde Hüsstege een nieuwe icoon van Emmanuel gedragen door Maria met aan weerszijden twee beschermengelen.
Verder zijn iconen te zien met voorstellingen van de adventsheiligen zoals Koning David, Joachim en Anna en Johannes de Doper, samen met andere thema’s rond verwachting en belofte.

Heel bijzonder is het Kerst drieluik, dat Geert Hüsstege in 2015-2016 schilderde voor de St Jan in 's Hertogenbosch en dat nu te zien is in de Lambertuskerk.

 

  middenpaneel kerst drieluik

 

Naast schilder is Geert Hüsstege ook restaurateur en taxateur van iconen. De iconen die hij schildert zijn in tal van kerken en bij vele particulieren in binnen- en buitenland een geliefd bezit.

 

Archief Kunst in de Kerk

 

Adres

Helvoirtseweg 5
5261 CA Vught

t: 073 657 1373

Redactie en beheer

De redactie van deze website bestaat uit:

- Gerda Scherphof ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
- Jane de Vries ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Website: emma-design

Voor reacties op de inhoud van deze website, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het beheer van deze website valt onder de verantwoordelijkheid van de kerkelijke gemeente, de rechtspersoon is de Protestantse Gemeente te Vught. Het bestuur van de kerkelijke gemeente is de kerkenraad, waarin alle ambtsdragers zitting hebben.