Kunst in de Lambertuskerk
In de nissen van het hoogkoor, de eigenlijke kerkruimte van de huidige Lambertuskerk, worden elk jaar 5 exposities georganiseerd.
Deze exposities zijn te bezichtigen tijdens de activiteiten die er in de kerk worden georganiseerd.
Vaak is er ook een speciale zondagmiddag opening waarbij de kunstenaar aanwezig is.
Elke woensdagochtend is er Open Kerk van 10 - 12.00 uur, waarbij de expositie dan kan worden bekeken. Op deze ochtenden is soms ook de kunstenaar aanwezig.
De data staan vermeld bij de betreffende expositie.
De kunstcommissie wordt gevormd door Jacobien Schrijvershof, Menno Schrijver en Gerda Scherphof.
Contact via:
Tentoonstellingen 2025
(voor eerdere exposities klik op de archiefpagina's onder aan deze pagina)
Expositie van werken van Jeanette van Dun
van 1 februari t/m 3 april 2025
![]() |
![]() |
De tentoonstelling in de Lambertuskerk is thematisch in te delen in schilderwerken uit de series kwetsbaarheid, impressies en oude meesters.
Collaga van werken uit de drie series
Bezoektijden en ontmoeting met de kunstenaar:
De expositie is te bezoeken op zondagen na de eredienst (tot 12.00 uur) en tijdens activiteiten.
Elke woensdagmorgen is er Open Kerk van 10.00 – 12.00 uur.
En speciaal in deze expositieperiode is er een zaterdagmiddag opening op 22 maart 2025, van 14 - 16.00 uur, waarbij ook de kunstenaar aanwezig is.
Kwetsbaarheid:
Deze sfeervolle werken hangen prachtig in de nissen van de Lambertuskerk.
Hier volgt wat Jeanette vertelt over het ontstaan van dit werk:
Portret-gerelateerd werk
Waarschijnlijk vanuit het verleden, het werk met kwetsbare kinderen, is dit schilderwerk ontstaan. Hieraan heb ik de afgelopen ruim tien jaar intensief gewerkt. Het kind, de mens, in beginsel sterk afhankelijk van de ander en de omgeving waarin het opgroeit. Hierin zal eigenheid gestimuleerd worden of juist beperkt worden.
Kwetsbaarheid is denk ik het juiste woord om vooral het kind te zien in zijn omgeving. Daarnaast leven we in een wereld die ons overspoelt met prikkels en andere reclame-uitingen waardoor we bij wijze van spreken vervreemden van onszelf.
Het werk is met ingetogen kleuren geschilderd, waarbij de olieverf zoveel als mogelijk een schraalheid (in olie) vertoont zodat een ingetogen sfeer ontstaat. Ook zijn bewust zo min mogelijk kwaststreken zichtbaar gemaakt. Het perspectief staat in dienst van de compositie en de uiteindelijke sfeer. Hierdoor wordt vervreemding zichtbaar in het werk.
Ideeën ontstaan in mijn hoofd, soms naar aanleiding van beelden. Om de juiste compositie en kracht te bepalen maak ik eerst een paar schetsen op papier. Soms haal ik een bijpassende zwart-wit foto erbij om de juiste lijnrichtingen te bepalen. Dit is echter nooit de basis van mijn schilderij.
Oude meesters. De aanleiding voor dit werk was een klein schilderijtje uit 1500 dat opviel tijdens een bezoek aan kasteel Clos Luce in Albois waar Leonardo da Vinci de laatste jaren van zijn leven werkte en verbleef.
Het idee ontstond om eenmalig dat fascinerende werkje (nr 1 in deze expositie, getoond op de linker pilaar in de kerk) na te maken. Het onderzoek naar glacering, kleurgebruik en streekvoering was zeer inspirerend en interessant. Dit resulteerde in een serie die gemaakt werd in 2023/ 2024. Kopieën zijn gemaakt van Russische, Franse, Amerikaanse en Nederlandse schilders uit verschillende tijden.
Impressies.
Jeannette van Dun: Waarschijnlijk door de behoefte om meer los te gaan in toets ben ik begonnen met natuur-gerelateerde impressies. Hierin zijn kleur en compositie belangrijke elementen. Hiervoor heb ik doorgaans geen vooropgezet plan. Kleuren komen op doek en een compositie komt langzaamaan tevoorschijn of wordt gezocht. Binnen die compositie en vlakverdeling wordt dan doorgewerkt tot het uiteindelijke resultaat. Realiteit is in dit werk niet van belang.
Over de kunstenaar:
Jeanette Van Dun werkte in het speciaal onderwijs en maakte een rigoureuze shift naar het werk in de kunsten. Ze volgde de kunstacademie in de richting Algemene schilderkunst en vervolgens enkele jaren de schilderkunst in Portret en model. Daarna specialiseerde ze zich op de academie verder in de ontwikkeling van haar eigen concept. Bij haar afstudeerproject kreeg ze een bijzondere vermelding en haalde tevens nationaal de hoogste waardering binnen de schilderkunst voor de Belfius Art Prijs.
Meer informatie: https://www.jeanettevandun.nl
Archief Kunst in de Kerk