Kunst in de Kerk
Archief 2011

 

Geert Hüsstege

Jo Egelmeers

Geert de Bruijn

René van Haeften

Joke Hudig

Beppie Lotterman

 

Geert Hüsstege

Wederom zal Geert Hüsstege dit jaar iconen exposeren in de kerk tijdens de kerst. Bij de authentieke Nederlandse Kerstsfeer horen natuurlijk kaarsjes, een boom, kerststalletjes, de kerstviering, enzovoorts. Ook de iconen sluiten aan bij dit christelijke feest dat we bijna 2000 jaar vieren. Een feest van vertedering om het Godswonder. Deze vertedering en intimiteit wil elke icoon uitstralen en teweeg brengen.

 

Jo Egelmeers

Al van jongs af opgegroeid tussen textielfabricage en modewereld in Twente.In die periode alle betreffende textielbrevetten/diploma`s gehaald. Tegelijkertijd bloeide een eigenontwerpatelier op. Bij mijn huwelijk in 1960 verhuisde ik naar het zuiden en bouwden daar ons huis met eigen atelier voor bruid- en kleding naar maat.

In 1970 verhuisden we naar Den Bosch waar mijn man zijn beroep uitoefende en begon ik met tekenen en schilderen o.a bij het Bossche Palet. Aquarelleren leerde ik bij Trees van Hoof, Elly Hollestelle en Feridun Ugür. Het tekenen ging me vlot af omdat ik dat al vele jaren had gedaan. In 2000 verhuisden we naar een appartement en ging ik schilderen in een atelier op Soete Lieve in Den Bosch met acryl en olieverf.

In de laatste 10 jaren is mijn kleurrijk werk van impressionistisch geleidelijk overgegaan naar het abstract. Mijn werk blijft herkenbaar door de fijngevoeligheid en heldere kleuren. De laatste 20 jaar heb ik in den lande veel aan gezamenlijke exposities mee gedaan en menig solo expositie gerealiseerd. Veel waardering mocht ik ervaren voor mijn kleurrijk en afwisselend werk.

Expositie van 6 november t/m 4 december 2011
Op 15 en 29 november is de kunstenares in de kerk, tijdens de koffiemorgen van Tineke en Ina van 10 tot 11.30 uur.


Jo Egelmeers-Boomars
Maïsveld 34
5236 VC Empel
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

toptop

 

 

Geert de Bruijn

De kunst van Geert de Bruijn is een grote zoektocht, een leerproces. Zijn werk is een beeldverhaal over het doel van het bestaan, over goed en kwaad, wit en zwart, over tegenstellingen, maar vooral over gelijkheid. Geert de Bruijn laat zich onder andere inspireren door mythologische verhalen uit verschillende religieuze tradities van de wereld. Hij voelt zich bijzonder aangesproken door de gedachte dat de werkelijkheid voortkomt uit één bron. Zoals bijvoorbeeld in het Hindoegeschrift ‘Rig Veda’ (1200 v.Chr.) wordt gezegd:‘In den beginne was er de peilloze oceaan waaruit de Ene zichzelf schiep door zijn onmetelijke energie’.

In een moderne wetenschappelijke opvatting over de wording van de wereld is sprake van de oerknal: één hoogenergetisch begin van alles. Als de oerknal (het geluid) is geweest, breekt zij in tweeën als ze de tijd binnenkomt. Er ontstaan tegengestelde paren. Het Ene wordt twee. Als je twee verschillende tegenpolen hebt, zijn er maar drie manieren waarop die op elkaar kunnen reageren. De ene overheerst de andere. De andere overheerst de ene en de laatste manier is harmonie.

Een andere inspiratie bron van Geert de Bruijn is de alles omvattende moedergodin. De Godin heeft de universele waarheden in zich. Zij is het leven, het scheppend symbool, dat telkens weer nieuw energie voortbrengt. De Godin is de drager van tijd en ruimte. De Godin is een vertaling van het niet te begrijpen ‘oerknal’. Ze vormt het middelpunt: het begin en einde.

De bovenstaande thema’s zijn verbeeld in assemblages en in een aantal bronzen. Ook wordt er recent werk van Geert de Bruijn getoond.

Tentoonstelling van: 10 Sept. t/m 16 Okt. 2011 in de Lambertuskerk.
Opening 18 Sept van 15.00 tot 18.00 uur.
De kunstenaar is op 10 Sept. en 18 Sept. aanwezig.

toptop

 

 

René van Haeften - Foto tentoonstelling in de Lambertuskerk t/m juni 2011.

Het werk van René van Haeften kenmerkt zich door zijn schilderachtige wijze van het omgaan met licht. Het diploma fotografie behaalde hij aan de Kunstacademie St. Joost te Breda. Gedurende vele jaren is hij werkzaam geweest in de Publiciteitsfotografie. Naast zijn vaak commerciële werk legde hij zich toe op het fotograferen van visuele fenomenen welke uitnodigen tot een nadere bestudering. Waarbij de natuur, maar ook het leven op straat een eindeloze bron van inspiratie zijn.

Diverse opnames (uit een grote serie) zijn met de bekende vormgever Toon Michiels gemaakt voor het blad Avenue. Deze foto’s zijn geînspireerd op gedichten of korte verhalen van bekende internationale dichters en schrijvers.

Na diverse solo- en groepstentoonstellingen is zijn recent werk, nu uitsluitend digitale fotografie, alleen nog op het internet te vinden. Mocht u daar in geînteresseerd zijn, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U bent welkom in de Lambertuskerk!

 

toptop

 

 

Juke Hudig - Pasteltekeningen over "het lijden" in de 40-dagentijd


Expo in de Lambertuskerk van 20 maart t/m 25 april 2011.

Juke Hudig aan het woord: 'Het zal 1991 geweest zijn toen ik `een aantal bomen in bruinig pastelkrijt op papier zette, stevige stammen op een groot blad, het was een rustige ochtend in februari. Plotseling verscheen er een Christus figuur, hangend in de boom. Het lichaam als kruis. Een Crucifix. Wat overkomt mij? Ik ben overdonderd! Afschuwelijk!

Ik wilde geen Christus aan het kruis tekenen. Het was zeer heftig! 1000 doden ben ik gestorven! Beelden van het Christendom, Kruisen, ik wilde me er niet mee verbinden!

Het vervolg in de onthutsende ervaring in mij, was de uitnodiging om mee te doen aan de groepstentoonstelling met het Bijbelse thema “Job”. De omvormingsweg (van 1991) was dus inmiddels al begonnen. Ik las de bijbel, stelde me open voor `t woord, want je zoekt. God zoekt ook mij!

Zo ontstonden mijn nieuwe pastels over het leven van Job, vol innerlijke overtuiging! En nu voelt het als een opdracht die mijn leven vervult. Het is een bewustwordingsweg, waarin je naar binnen geroepen wordt om de weg van het hart te volgen. In stilte naar binnen gekeerd.'


Voor een persoonlijke ontmoeting zal Juke Hudig in de kerk aanwezig zijn op :
zondag 20 maart 12- 16 uur
zondag 10 april 12 -16 uur.

Website : http://www.jukehudig.nl/

toptop


 

 

Beppie Lotterman exposeert van 25 januari t/m 15 maart

Beeldend kunstenaar Beppie Lotterman (Rotterdam, 1952) begon haar loopbaan als chemisch analiste in 1971. In haar vrije tijd hield zij zich bezig met fotografie en keramiek. Fascinatie voor het 'bewegend beeld' volgde in de jaren '80. Zij werd enthousiast voorzitter van het filmhuis in Gouda en maakte een korte film over het pontje van Gouderak.

In 1990 begon zij de 4-jarige kunstopleiding aan de Vrije Hoge School in Driebergen waarvan de laatste 2 jaar de specialisatie schilderen onder leiding van Benno Sloots. Na de opleiding deed zij diverse master-classes (o.a. Bij Henk Hage) en had lessen keramiek bij Henk Wolvers.

Sinds 1995 werkt zij fulltime als kunstenares en exposeert regelmatig solo en in groepsverband in binnen- en buitenland.Haar schilderijen zijn een uiting van de passie die zij voelt voor de wereld in en om haar heen. Natuur, licht, poëzie en muziek zijn regelmatig de thema's in haar schilderijen. Deze abstraheert zij in een divers en uitgebreid kleurenpalet.Daarnaast geeft zij schilderlessen (ook aan mensen met een niet-aangeboren handicap en dementerenden) en workshops. In eigen beheer maakte zij een korte documentaire over schilderen met dementerenden.

Voor meer informatie: http://www.beppielotterman.nl/

toptop

Adres

Helvoirtseweg 5
5261 CA Vught

t: 073 657 1373

Redactie en beheer

De redactie van deze website bestaat uit:

- Gerda Scherphof ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
- Jane de Vries ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Website: emma-design

Voor reacties op de inhoud van deze website, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het beheer van deze website valt onder de verantwoordelijkheid van de kerkelijke gemeente, de rechtspersoon is de Protestantse Gemeente te Vught. Het bestuur van de kerkelijke gemeente is de kerkenraad, waarin alle ambtsdragers zitting hebben.