ARCHIEF KUNST 2020
In de nissen van het hoogkoor, de eigenlijke kerkruimte van de huidige Lambertuskerk, worden elk jaar 5 à 6 exposities georganiseerd.
Deze exposities zijn te bezichtigen na de ochtenddienst op zondag en tijdens de activiteiten die er in de kerk worden georganiseerd.
Geert Hüsstege
Expositie iconen van 11 december 2020 – 26 januari 2021
Voor een impressie van de expositie klikt u hier voor een filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=lslmlJkfNQQ
De kunstenaar die wij in de maanden december/januari mogen verwelkomen is een bekende voor de Lambertusgemeente.
Wij zijn blij dat er ook dit jaar rondom de kerstdagen iconen van Geert Hüsstege in de kerk worden tentoongesteld.
Het woord ‘icoon’ betekent beeld en gelijkenis. De christelijke helden die op iconen worden afgebeeld hebben de grens van het eeuwige reeds overschreden. Ze worden op de icoon afgebeeld zoals zij in het hiernamaals zijn. Alle iconen gaan uiteindelijk terug op de oer-icoon Christus die het Beeld van God is.
Geert Hüsstege schildert al 30 jaar volgens de traditionele iconenschilderkunst. Hij is hiervoor opgeleid o.a. in Tongeren, Wenen, Rusland en aan het Sint Lucas in Boxtel.
Naast schilder is hij ook restaurateur en taxateur van iconen. De iconen die hij schildert zijn in tal van kerken en bij vele particulieren in binnen- en buitenland een geliefd bezit.
Foto van het middenpaneel van het kerstdrieluik, dat Geert Hüsstege speciaal schilderde voor de kerststal in de St. Jan te ’s Hertogenbosch in 2015/2016.
Bea Key
Expositie: Reisimpressies
van 29 augustus tot en met 15 oktober 2020
Baai van de Somme
Bea Key woont in Vught en werkt daar in haar atelier aan huis. Zij heeft de lerarenopleiding Tehatex gevolgd en is werkzaam geweest als docente in het middelbaar beroepsonderwijs.
Belangrijke thema’s in haar werk zijn de natuur, de elementen en architectuur. Vooral de structuren van de aarde inspireren haar.
Ook maakt zij mens- en dierportretten uit haar directe omgeving of in opdracht.
Het thema van deze expositie in de Lambertuskerk is: reisimpressies - persoonlijke indrukken van de reizen die zij de laatste jaren heeft gemaakt naar het buitenland en in eigen land.
Deze indrukken vormen met de gemaakte foto’s en schetsen de basis voor de schilderijen die zij maakt op doek of paneel. Zij schildert voornamelijk met acryl. Vaak worden dan afvalmaterialen toegevoegd zoals papiersoorten, karton, textiel, lood en koper. Ook materialen uit de natuur bijvoorbeeld zand, grind, grassen en bladeren worden verwerkt, dit alles om het beeldvlak te verrijken.
De geschilderde vlakken combineert zij vaak met lineaire details. Zo ontstaat een spannend maar harmonieus samengaan van teken- en schilderkunst.
Connemara
Voor meer informatie:
Bea Key tel. 06-28772599
e-mail:
www.beakey.exto.nl
Corrie Meij
Expositie van 29 oktober - 4 december 2020
Tijdens deze expositie zal er op zondagmiddag 29 november Open Kerk zijn, van half 2 - half 5. Corrie Meij zal zelf ook aanwezig zijn.
Thema's
Belangrijke thema’s in het werk van Corrie Meij zijn de mens en de natuur. Niet het volmaakte maar de schoonheid van het onvolmaakte is wat haar daarbij boeit. Juist het beeld van de mens getekend door het leven en de vergankelijkheid van de natuur in al in zijn facetten.
In deze expositie is een klein overzicht te zien uit haar hele oeuvre.
Corrie Meij: Inkeer
Onder andere zijn er twee portretten te zien:
Een portret van haar vader Jan en een portret met als titel Inkeer. Beide werken worden ondersteund door een gedicht van haar man Vital Meij uit zijn dichtbundel Respijt (2019), hier te koop.
Vier werken zijn gebaseerd op de vier seizoenen en daarnaast schilderijen geïnspireerd op korstmossen en de structuur van boomstammen.
Corrie Meij: Stekels
Tijdens de expositie zijn er ook kaarten te koop. Zij hebben als thema ‘Veerkracht’.
Elke kaart is uniek en handbeschilderd.
Over de kunstenaar en haar werk
Op haar eigen manier past Corrie verschillende technieken toe zoals ‘nat in nat’ werken met wenzhou papier en de Chinese inkttechniek waarvoor zij geruime tijd lessen heeft gevolgd bij Zhou Jun ( master Chinese Ink Painting).
Corrie Meij: serie vier seizoenen
Corrie Meij is in 1984 afgestudeerd aan de Tehatex afdeling van de lerarenopleiding in Tilburg als docent in de beeldende Vakken.
Van 1984 tot 2017 is ze werkzaam geweest als docent Beeldende Vorming en CKV in het Voortgezet Speciaal Onderwijs op Kentalis te St. Michielsgestel.
Naast lesgeven heeft ze altijd in haar eigen atelier gewerkt. Op dit moment is haar atelier aan de Gestelseweg te ’s-Hertogenbosch.
Meer informatie:
www.corrie-meij.kunstinzicht.nl
Op haar website is meer werk van haar te bekijken en ook op afspraak in haar atelier. Mailadres:
Ruud Bartlema
expositie van 28 januari tot en met 4 maart 2020
POEZIE EN VERHAAL ALS INSPIRATIEBRON
Ruud Bartlema
Als beeldend kunstenaar is Ruud Bartlema opgeleid o.a.door Maarten Krabbe, aan één van de Vrije Akademie’s in Amsterdam. Ondertussen studeerde hij in diezelfde plaats theologie aan de Universiteit van Amsterdam.
Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en literatuur een belangrijke bron van inspiratie. Via het werk van de joodse denker Martin Buber kwam hij al tijdens zijn studietijd in aanraking met de joods mystieke tradities van het Chassidisme. Deze ontmoeting ontsloot een onuitputtelijk reservoir van beelden. Zo ontstonden in de achterliggende jaren series tekeningen, etsen en schilderijen rond b.v. de mystieke betekenis van de Hebreeuwse letters of Buber’s Chassi-dische vertellingen. In opdracht van de KRO televisie werd een moderne kruisweg geschilderd, die door het Bijbels Museum in Amsterdam werd aangekocht, evenals een serie van vijf schilderijen rond de beginzinnen van de eerst vijf Bijbelboeken.
Rond de poëzie van Huub Oosterhuis en Hans Andreus ontstonden series schilderijen, vaak in opdracht, zoals van RKK radio en televisie. Daarnaast kwamen er opdrachten vanuit verschillende kerken en zorginstellingen voor het ontwerpen en uitvoeren van schilderingen als gedachtenispanelen en wandschilderingen voor stiltecentra, zoals o.a. in Baarn(Paaskerk), Zwammerdam(Hooge Burgh), Purmerend (Doortochtkerk), Utrecht(Revalidatiecentrum de Hoogstraat) en Joure(Zorgcentrum De Flecke), Soest(Oude Kerk), Rotterdam (Zorggroep Rijnmond), Vught (Lambertuskerk).
Het gedachtenisbord dat in de Lambertuskerk hangt is ontworpen en gemaakt door Ruud Bartlema.
Naast picturale kunst maakt Ruud Bartlema ook ruimtelijk werk. In zijn keramiek valt de cilindrische en opengewerkte vorm op. Op dit moment is Ruud Bartlema werkzaam in Amsterdam.
Werk van Ruud Bartlema werd geëxposeerd o.a. in Geldrop(’t Kruispunt), Nuenen(Galerie ’t Weefhuis), Groningen(Synagoge Folkingestraat, Liturgisch Instituut en Galerie Lijn 2),
Haren(Galerie de Dilgt), Amsterdam(De Rode Hoed en Bijbels Museum), Den Haag (galerie
Ruach), Utrecht(stilte centrum Hoog Catharijne, Domkerk), Nijmegen(Studentenkerk) Amersfoort(Bergkerk, Omroep pastoraat), Oosterbeek(Vredebergkerk), Elburg (Sjoelmuseum), Soest( Museum Oud Soest, Oude Kerk, Open Hof) Vught (Galerie van Johanna van Dijk en Lambertuskerk)
Ruud Bartlema
Harmoniehof 41
1071 TD Amsterdam
Tel. 020 7735908 of 06 13097741
website. www.ruudbartlema.nl
Archief van de tentoonstellingen
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2017
2018
2019