ARCHIEF KUNST 2017

 

Geert Hüsstege

Van 17 december tot 7 januari zullen een tiental werken van Geert Hüsstege in ons midden zijn.

Gert Hüsstege (51) schildert sinds 1996 werken volgens de traditionele iconenschilderkunst. Hij is hiervoor opgeleid in Tongeren, Wenen en Rusland, Colomna. Zijn overgrootvader kwam als kerkschilder naar Brabant eind 19e eeuw. Zijn vader heeft ook verschillende boeken over de natuur en de geschiedenis van Brabant op zijn naam staan, voorzien van eigen illustraties. De hedendaagse iconen die bij ons te gast zijn, verhalen in lijn en kleur de gebeurtenissen rond de Geboorte en Openbaring van Christus. Ze sluiten nauw aan bij de traditie van de iconenschilderkunst qua schema's en kleurgebruik die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Een aantal iconen dateren van de 19e eeuw die hij heeft overgenomen van andere liefhebbers. Ook is er een grote feestdagen-icoon te bezichtigen met thema's rond Kerst die speciaal door paus Franciscus is gezegend. Het is één icoon van drie delen rondom geloof, hoop en liefde.

  top

 

Keetje Lindner

oktober en november 2017

Mijn werk staat in de realistisch traditie, zegt Keetje Lindner. Aanleidingen voor een tekening vind ik in de lichtval in een bos, in een kerk, door een poort of op de aarde. 

De tekeningen ontstaan in mijn atelier en zijn weerspiegelingen of verbeeldingen van een bepaalde plek. Al tekenend vallen beeld en gevoel samen. Verzonken in de tekening kom ik bij de essentie. De laatste jaren werk ik bij voorkeur met simpele materialen. Papier, potlood, houtskool of grafiet, soms aangevuld met kleurpotlood of pastelkrijt.

 

top

 

Waldo van Bokhoven 

Expositie van (foto)grafisch werk 

11 juni t/m 23 juli 2017

“Ordening in ogenschijnlijke disorder of toevalligheid, lijnen, structuren, motieven, patronen, dessins... je vindt ze overal dagelijks om je heen, als je het wilt zien... Onder dat wat je ziet zit structuur, herhaling, misschien zelfs wel wetmatigheid. Die structuren, die vormen fascineren mij en hebben een onontkoombare aantrekkingskracht. Landschappen, delen ervan, of microlandschappen in water, de lucht, of op het land worden beelden van kleur, schilderijen van kleur, worden lijnenspel, worden omkeringen in het hoofd en op papier en doek; verwonderende contouren, verbazende dessins en pakkende patronen.”

Tijdens zijn studie (’82-’87) aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda ontwikkelde Waldo van Bokhoven al een eigen kijken en een bijzondere manier van schetsen. Zijn werk ontstaat in fases. De grafisch vormgever in hem maakt eerst een groot aantal schetsen naar aanleiding van springende gedachten over een thema. Die gedachten vangt hij  in een eigen ordening die naar rust neigt en vaak een lagenopbouw en -interpretatie kent. Een ontwerp, een tekening een fotobeeld, een schilderij krijgt zo gaandeweg dat typische karakter; veelzijdig en toch herkenbaar. Het werk wordt de heel eigen ‘tekening van de hand’.

‘Under Construction’

Een kruis van twee zwarte lijnen vormt de start van de tekening. Uit de losse pols. Zonder liniaal. Het kruis als begin, zoals in de oudheid op het kruispunt van hoofdwegen de markt ontstond. Het centrum. De ontmoetingsplaats en de plek voor de kathedraal. Dit breidt hij uit met horizonale, verticale en isometrische lijnen. Dit basisgrid vult hij intuïtief met elementen uit architectuur en stedenbouw: stadsstructuren en -patronen, bouwkundige constructies en bouwelementen, zonder nadenken, uit het onderbewuste, gecombineerd met (geo)grafische vormen zoals kaarten en symbolen. Het worden pentekeningen die door de tijd veranderden van kluwen zwarte lijnen in geordende constructies. Ontdekkingsreizen op papier. Elk moment anders, elke reis nieuw, elke reis opnieuw...

Waldo van Bokhoven (1962)
Grafisch ontwerper

Wonend en werkend in Vught
073 6571081 / 06 53 237672
St. Michielsgestelseweg 18
5261 NH Vught
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bowfor.nl

 top

 

Ruud Bartlema

Resonanties uit de wereld van de joodse mystiek

2 april t/m 7 mei

Als beeldend kunstenaar is Ruud Bartlema (1944) opgeleid o.a. door Maarten Krabbe, aan één van de Vrije Akademie’s in Amsterdam. Ondertussen studeerde hij in diezelfde plaats theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast zijn predikantschap in o.a Nuenen, Groningen en Vught, heeft hij altijd geschilderd en ander beeldend werk gemaakt.  

Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en literatuur een belangrijke bron van inspiratie. Via het werk van de joodse denker Martin Buber kwam hij al tijdens zijn studietijd in aanraking met de joods mystieke tradities van het Chassidisme. Deze ontmoeting ontsloot een onuitputtelijk reservoir van beelden. Zo ontstonden in de achterliggende jaren series tekeningen, etsen en schilderijen rond b.v. de mystieke betekenis van de Hebreeuwse letters en Buber’s Chassidische vertellingen. In opdracht van de KRO televisie werd een moderne kruisweg geschilderd, die door het Bijbels Museum in Amsterdam werd aangekocht. 

Ook rond de poezie van Huub Oosterhuis en Hans Andreus ontstonden series schilderijen. 

Daarnaast kwamen er opdrachten vanuit verschillende instellingen voor het ontwerpen en uitvoeren van schilderingen zoals gedachtenispanelen en wandschilderingen voor stiltecentra in o.a. Baarn (Paaskerk), Zwammerdam (Hooge Burgh), Purmerend (Doortocht-kerk), Utrecht (Revalidatiecentrum de Hoogstraat), Joure (Zorgcentrum De Flecke), Kerkdriel en Vught.

Op dit moment is Ruud Bartlema als beeldend kunstenaar werkzaam in Soest. In de komende weken hangt een aantal schilderijen van hem in de Lambertuskerk in Vught. Het gaat om een serie schilderijen rond een meditatie over de 72 Godsnamen uit de joodse mystieke traditie in het Middeleeuwse Spanje. Zes van deze schilderijen hangen nu in de Lambertuskerk in Vught en daarnaast een schilderij rond de figuur van de rechtvaardige uit Psalm 1 en een tweetal kleinere werken uit de serie van het Hebreeuwse Alfabet.

 top

 

Carel Venrooy

11 februari t/m zondag 12 maart 2017

De abstracte beeld- en vormtaal van Carel Venrooy (1948) onthullen een diepere betekenis in het schilderen. Zij vormen een onuitputtelijke bron. In de beweging is hij, vanuit actuele thema’s, op weg naar een ongewisse bestemming. Het gaat daarbij om bezieling, verwondering en spiritualiteit. De doeken (per onderwerp liefst in series) reflecteren een dynamische levensstijl met een voortdurende zoektocht. Dit uit zich door contrasten, dialogen, strijd, liefde, gebruik van diverse materialen, vorm en kleur. Zijn bronnen zijn de natuur, objecten, cultuur en het sociale leven. Het werk lijkt heel verschillend of tegenstrijdig, maar er is een rode draad: speelsheid en creativiteit als oerkern, verdiepen, onderscheiden, inspireren en de toeschouwer prikkelen. Venrooy maakt gebruik van vele technieken en materialen waarmee de gelaagdheid van het werk tot stand komt: collage, acryl, gouache, olie, houtskool, teer, goud, stof en lood.

Veel kijkplezier!

Voor nadere informatie en interesse:
telefoon: 06 54975844
Email:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

top 

Vorige tentoonstellingen

2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015

Adres

Helvoirtseweg 5
5261 CA Vught

t: 073 657 1373

Redactie en beheer

De redactie van deze website bestaat uit:

- Gerda Scherphof ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
- Jane de Vries ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Website: emma-design

Voor reacties op de inhoud van deze website, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het beheer van deze website valt onder de verantwoordelijkheid van de kerkelijke gemeente, de rechtspersoon is de Protestantse Gemeente te Vught. Het bestuur van de kerkelijke gemeente is de kerkenraad, waarin alle ambtsdragers zitting hebben.