Kunst in de Lambertuskerk 2013

 

 

Wimke Gravestein     Olieverfschilderijen

In de periode van 26 november 2013 t/m 5 januari 2014 is het werk van Wimke Gravestein te zien in de Lambertuskerk.

De tijd van het jaar speelt in haar werk een belangrijke rol. Zo zijn in deze werken o.a. advent- en kerstthema’s te ontdekken. “Er is een roos ontloken uit tere wortel kwam”, waarvan gesproken wordt door de profetenmond naar Jesaja 11, vers 1. De roos op verschillende manieren geschilderd: sereen, als lichtbron en als abstractie. 

Ook de tekst uit Jesaja 45, vers 8 “Dauwt hemelen van omhoog opdat gerechtigheid naar de aarde strome” (Rorate Caeli) heeft Wimke geïnspireerd. Als metafoor daarvoor heeft ze de vorm van een boom gebruikt. 

Verder verstilde doeken, die in haar beleving wel toepasselijk zijn in de midwintertijd. Kleurrijke vlakken, soms vensters, waarin iets tot uitdrukking kan komen. Het materiaal waarmee ze werkt is olieverf op doek.

Zie ook : www.wimkegravestein.nl

De schilderijen kunnen worden bezichtigd op iedere dinsdagmorgen en na de zondagochtenddiensten of op afspraak (tel. 073-7850348). 

 top

 

Schilderijen van Theo Reusing

14 juli – 11 augustus 2013

De schilder

Beeldend kunstenaar Theo Reusing uit Vught is geboren 19 augustus 1923 en wordt derhalve dit jaar 90. Theo heeft moeite met praten en heeft tevens een regelmatige medische verzorging nodig, maar oogt nog jong. Dat blijkt mede uit het feit dat hij nog geregeld fietst en boodschappen doet. Ook in zijn geest is hij nog jong; hij zegt glimlachend: “Ik hoop honderd te worden.” We kennen elkaar al heel lang en het is de meest vredige mens die ik ooit tegenkwam. Samen met zijn vrouw Tooke geniet hij van het leven.

Zijn loopbaan

In zijn jeugd studeerde hij werktuigbouwkunde op de HTS aan het Kapelaan Koopmansplein in Den Bosch. Toen Tooke en hij elkaar leerden kennen werkte hij bij Philips. Hij wilde eigenlijk beeldend kunstenaar worden en ging ca. 1947 in zijn vrije tijd gedurende 5 jaar naar de academie in Eindhoven. Tijdens de academie was hij tekenaar-constructeur. Zijn schoonvader waarschuwde hem. Er moest wel brood op de plank komen. En zo heeft hij naast zijn werk als beeldend kunstenaar 22 jaar lesgegeven in de werktuigbouwkunde aan de MTS in Den Bosch.

Zijn werk

Theo maakte zowel beelden en reliëfs als schilderijen. Maakte, want nu werkt hij niet meer. Zijn werk omvat 1000 schilderijen, 280 stuks klei werk en 280 beeldhouwwerken, van klein tot groot. Vroeger maakte hij beelden in opdracht voor scholen e.d. in de wijde omgeving. Trots zegt hij: “Het grote beeld aan de buitenzijde van de San Salvator in Orthen is van mij.” 

Hij schilderde voornamelijk met acrylverf op stevig papier. Daarop bracht hij d.m.v. vloeipapier en plak structuur aan, zodat na versluierde lagen verf lijnen en vlakken ontstonden. Dat was voor Theo een avontuurlijk proces in vrije vormen en ruimten.

Zijn oud collega Roel Stemmer

 

 top 

 

Quilts in  de Lambertuskerk van 15 Mei - 17 Juni  2013 

Anneke ten Bokkel Huinink-Gunst  (1944) 

Textielopleiding Haarlem 1962 -1966 bij Nel Rol.

Lesgegeven van 1966 – 2000.

Werk tentoongesteld op verschillende locaties in Nederland en VS.

Quilts zijn textiele kleden,die uit 3 lagen bestaan. Bovenlaag van Patchwork, Applicatie of andere technieken. Tussenlaag is vulling om reliëf te krijgen. Onderlaag is de achterkant. Deze 3 lagen worden d.m.v. het Quilten (doorpitten) aan elkaar gezet.

Mijn Quilts worden handmatig gemaakt voor speciale gebeurtenissen b.v. eindexamen, vertrek naar het buitenland, geboorte, huwelijk en versiering van het huis. 

De gebruikte katoenen stofjes zijn voor 90% stofjes met een herinnering of verhaal, niet gekocht in een winkel. Het kleurgebruik is meestal “helder”, géén aardkleuren. De motieven moeten een associatie zijn met mijn omgeving of beleving. De inspiratie haal ik uit de motiefjes van de stofjes en de daarmee te maken patronen.

  top

 

 

Beppie Lotterman exposeert van 26 maart t/m 7 mei

Beeldend kunstenaar Beppie Lotterman (Rotterdam, 1952) begon haar loopbaan als chemisch analiste in 1971. In haar vrije tijd hield zij zich bezig met fotografie en keramiek. Fascinatie voor het 'bewegend beeld' volgde in de jaren '80. Zij werd enthousiast voorzitter van het filmhuis in Gouda en maakte een korte film over het pontje van Gouderak.


In 1990 begon zij de 4-jarige kunstopleiding aan de Vrije Hoge School in Driebergen waarvan de laatste 2 jaar de specialisatie schilderen onder leiding van Benno Sloots. Na de opleiding deed zij diverse master-classes (o.a. Bij Henk Hage) en had lessen keramiek bij Henk Wolvers.

Sinds 1995 werkt zij fulltime als kunstenares en exposeert regelmatig solo en in groepsverband in binnen- en buitenland.Haar schilderijen zijn een uiting van de passie die zij voelt voor de wereld in en om haar heen. Natuur, licht, poëzie en muziek zijn regelmatig de thema's in haar schilderijen. Deze abstraheert zij in een divers en uitgebreid kleurenpalet.Daarnaast geeft zij schilderlessen (ook aan mensen met een niet-aangeboren handicap en dementerenden) en workshops. In eigen beheer maakte zij een korte documentaire over schilderen met dementerenden.

Voor meer informatie: http://www.beppielotterman.nl/

top

 

Christ School

Schilderijen expositie van 10 februari tot 13 maart 2013 in de Lambertuskerk van Christ School, geboren 4 april 1951. Beeldend kunstenaar en kunsthistoricus wonend te Schaijk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 top

 

 

Adres

Helvoirtseweg 5
5261 CA Vught

t: 073 657 1373

Redactie en beheer

De redactie van deze website bestaat uit:

- Gerda Scherphof ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
- Jane de Vries ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Website: emma-design

Voor reacties op de inhoud van deze website, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het beheer van deze website valt onder de verantwoordelijkheid van de kerkelijke gemeente, de rechtspersoon is de Protestantse Gemeente te Vught. Het bestuur van de kerkelijke gemeente is de kerkenraad, waarin alle ambtsdragers zitting hebben.