KUNST IN DE LAMBERTUSKERK - Archief 2018

 

In de nissen van het hoogkoor, de eigenlijke kerkruimte van de huidige Lambertuskerk, worden vaak kunstwerken geëxposeerd.

Tentoonstellingen:

 

Geert de Bruijn: ’De Moedergodin’

De Vughtse kunstenaar Geert de Bruijn was al vaker te gast in onze Lambertus. Dit jaar echter staat zijn 35 jarige kunstenaarschap centraal met het bijzondere thema: de Moedergodin. En dat gaan we vieren.

Geert voltooide zijn opleiding in 1983 aan de Koninklijke Academie voor Vormgeving en Kunst in ’s-Hertogenbosch. In de jaren die volgden ontwikkelde hij zijn visie over de Moedergodin en verwerkte dit in assemblages en bronzen beelden.

De moedergodin draagt verschillende aspecten in zich.
Zoals: geboorte, leven en dood. 
Een drie-eenheid. 
Ook heeft zij een beschermende functie. 

Al deze aspecten belicht hij in zijn eigen beeldtaal. Die zien we terug in driehoeken, kruizen, spiralen, vierkanten, maar ook vogels. Met deze elementen maakt hij zijn composities in de kleuren: zwart, bruin, wit en goud.

De werken die in de kerk te zien zijn worden voor 6 januari 2019 nog aangevuld met andere. Thema’s zijn: ‘The mother goddess rules the world’ en ‘Genestelde gedachte’.

Hiermee toont Geert een andere visie dan de algemeen gangbare namelijk dat de verbeelde godheid om ons heen vrijwel altijd het mannelijke aspect van het mens zijn draagt. Met zijn schilderijen tracht Geert dit denken vanuit mannelijk perspectief te doorbreken om zo de toeschouwer op andere gedachten te brengen.

Met ’n feestelijk samenzijn willen we het 35 jarige kunstenaarschap van Geert in de Lambertus vieren. Op 6 januari 2019, van 15.00 -17.30. Met een inleiding door Dhr. H. van den Berselaar om 16.00 uur.

Speciaal voor deze gelegenheid heeft Geert ’n tiental kunstdoosjes gemaakt voor een pas verschenen boekje dat de titel draagt ’35 jaar met de Moedergodin’. Maak tijdens deze middag gebruik van de eenmalige korting.

Wij hopen dat u samen met Geert een glaasje wijn komt drinken tijdens de opening op zondag 6 januari 2019. U bent van harte welkom!

De kunstcommissie Lous/Johanna.

 top

 

Marill van Dijck

Tentoonstelling 2 tot 25 november 2018 

Marill geeft de volgende biografie: Geboren in Oisterwijk in 1945 en na de middelbare school ging ik voor de M.O. Leraren opleiding naar Amsterdam. Studeerde in 1968 af aan de Rietveldacademie in Amsterdam. Vervolgens vervolgde ik mijn studie op de Rijksacademie, waar ik bij Prof. Roling De schilderprijs verwierf en een Stupendium kreeg om te gaan studeren aan de Academia San Carlos in Valencia, een rijke ervaring in een Andere cultuur en het Spaanse licht, wat als een rode in mijn schilderen bleef spelen. vanDijck1IMG 4185 1

Na mijn eerste expositie in Javea, en Pedraza, werd ik uitgenodigd voor een expositie in Madrid, in 1974, waar ik in het huwelijk trad met de architect en graficus Manuel Menan uit Madrid. En sinds 1994, terug in Oisterwijk op mijn geboortegrond. Leef en werk op zowel Spaanse als Brabantse bodem.

vanDijck2IMG 4191 1

Exposities in Madrid en in Museo Vilafames(sp)
Exposities in Nederland bij Galerie de Beerenburght in Eck en Wiel,
Galerie Forni in Amsterdam
Galerie Johanneshove in Laren
Speeldoos in Vught en in de Wandelgangen in Hilvarenbeek.
Galerie de Ganzerik en in De Drye Swaentjes in Oisterwijk.
Galerie de Laro in België.
 

  top

Constantijn Molenkamp

zondag 26 augustus t/m september

Constantijn Molenkamp laat met de Zeeschappen en Landmarks zijn liefde voor de natuur zien. De zeeschappen visualiseren de relatie tussen land, lucht en zee. De Landmarks tonen het landschap vanuit verschillend perspectief. Vanaf de tijd aan de kunstacademie is de natuur de bron voor zijn werk, waarbij hij de balans zoekt en vindt tussen abstract en figuratief. Molenkamp2
De Zeeschappen die nu in de Lambertuskerk getoond worden, laten de zee in al zijn toonaarden/hoedanigheden zien. Door het gebruik van de transparante olieverf die in meerdere lagen op het doek aangebracht is, ontstaat bij de verandering van het licht ook steeds weer een ander beeld. De schilderijen geven een aanloop tot de verbeelding van de kijker.

Op dit moment exposeert Constantijn Molenkamp ook in het Heiligdom St. Gerlach (Houthem/Valkenburg) de SANTIAGO CODEX. 19 schilderijen met 19 teksten over de reis naar Santiago de Compostella, geïnspireerd op het boek “De weg voorbij” van Maarten van Rooy. Een beeldend project van 31 meter bij 80 cm.

Natuurlijk bent u ook altijd van harte welkom in het atelier!
Constantijn Molenkamp, Taalstraat 143a in Vught.
073-6570228/06-10423298
www.constantijnmolenkamp.com

  top

Jan Krul

“AFRIKAANSE LANDSCHAPPEN”

Grafiek tentoonstelling
1 juli 5 augustus 2018

In de tijd tussen 1976 en 1980 heeft Jan Krul samen met zijn gezin doorgebracht in Mali (West Afrika). Jan was daar werkzaam als landbouwkundige in een veeteelt/
graslandproject van de Landbouwhogeschool Wageningen. Het werk bestond overwegend uit veldwerk waardoor er veel gereisd moest worden in het immens grote land. Vooral de “primitieve” cultuur heeft toen enorme indruk gemaakt. Associaties met de mythische oudtestamentische beelden, in zijn kindheid opgedaan, waren hiervan het gevolg. 

De geëxposeerde grafische werken zijn kartondrukken, gemaakt in 2005. In die periode ontwikkelde Jan de kartondruk-techniek. Zodoende werd het mogelijk de eerder opgedane impressies vorm te geven.

 

Jan Krul, Van Voorst tot Voorststr. 43 Vught, tel. 073 6564887
Voor verdere informatie zie: www.jankrulkunst.nl

 top

 

Ans Dreschler

26 februari t/m april 2018

De komende periode kunt u in de kerk de kunst bewonderen van Ans Dreschler. Zij is geboren in 1943 te Giessendam, volgde de docenten-opleiding Textiele Werkvormen in Rotterdam en hospiteerde bij de opleiding Monumentale Vormgeving van academie St. Joost in Breda.


Naast haar werk als docent bij het voortgezet (en hoger) onderwijs en diverse instellingen voor kunstzinnige vorming, heeft zij opdrachten uitgevoerd voor particulieren, bedrijven en galeries. Zij hield zich voornamelijk bezig met het ontwerpen en uitvoeren van wandkleden in textiel en ook kleden en sieraden in textiel/glas. De laatste 15 jaar maakt ze ook schilderijen in acryl- en olieverf in diverse verschijningsvormen.

top

Vorige tentoonstellingen

2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2017

 

 

 top

 

 

 

Adres

Helvoirtseweg 5
5261 CA Vught

t: 073 657 1373

Redactie en beheer

De redactie van deze website bestaat uit:

- Gerda Scherphof ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
- Jane de Vries ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Website: emma-design

Voor reacties op de inhoud van deze website, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het beheer van deze website valt onder de verantwoordelijkheid van de kerkelijke gemeente, de rechtspersoon is de Protestantse Gemeente te Vught. Het bestuur van de kerkelijke gemeente is de kerkenraad, waarin alle ambtsdragers zitting hebben.