Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding monumentaal

KUNST IN DE LAMBERTUSKERK

 

 

In de nissen van het hoogkoor, de eigenlijke kerkruimte van de huidige Lambertuskerk, worden elk jaar 5 à 6 exposities georganiseerd.
Deze exposities zijn te bezichtigen na de ochtenddienst op zondag (vanaf ongeveer 11.15 uur) en tijdens de activiteiten die er in de kerk worden georganiseerd.
Vaak is er ook een speciale zondagmiddag opening waarbij de kunstenaar aanwezig is.
Elke woensdagochtend is er Open Kerk van 10 - 12.00 uur, waarbij de expositie dan kan worden bekeken. Op deze ochtenden is soms ook de kunstenaar aanwezig.
De data staan vermeld bij de betreffende expositie.

De kunstcommissie wordt gevormd door Lous de Bruijne, Jacobien Schrijvershof, Menno Schrijver en Gerda Scherphof.
Contact via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Tentoonstellingen 2023

 

Hannelieke van de Beek

   Hannelieke van de Beek
   In het licht gezet

Expositie textielkunstwerken met het thema Op weg naar Pasen
van 1 maart tot en met 9 april 2023

In de komende periode is de expositie ‘Op weg naar Pasen’ te zien; kunstwerken die passen bij de Lijdenstijd en de Opstanding.

Hannelieke van de Beek (1958) volgde haar opleiding ‘monumentale textiel’ aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1982).

De kunstwerken verhalen in beelden van haar levensweg. Inspiratie vindt zij in haar verwondering over de wereld, dichtbij en ver weg. In natuur, landschap en de ontmoeting met mensen ervaart zij tegelijkertijd het mysterie van de bijbel.
Thema’s zijn verhalen rond Schepping, Kerst, Lijdenstijd, Opstanding, Pinksteren, gedachtenis van de overledenen. En ook Levenservaringen zoals gebrokenheid, verdriet, troost, heling, uitzicht en hoop zijn voelbaar en doorleefd.
Voor haar is alles materiaal: textiel, natuurlijke vindsels, hout, lood, glas en steen. De beelden ontstaan door het samenvoegen van fotografie, schilder- en borduurwerk. Zij werkt vanuit het materiaal, experimenteel, intuïtief en associatief. Door zonder plan en eindresultaat in het hoofd het ontwerpproces aan te gaan en te laten gebeuren, ontstaan verrassende en onverwachte, symbolische kunstwerken.
Door het vele intensieve stikwerk op de naaimachine, het werken met reliëf en met de hand borduren, ontstaan werken die door velen gevoeld (willen) worden. Onlangs kreeg zij daardoor een opdracht van het blindeninstituut Bartimëus.

  Golgotha

Haar kunst wordt geëxposeerd in vele kerken in Nederland. De kunstwerken vormen regelmatig een onderdeel van (bijzondere) diensten, kunstvespers en hoogtijdagen. De kunst reist rond en vindt een weg naar waar het welkom of nodig is.
De kunstwerken worden regelmatig gepubliceerd in tijdschriften en boeken. Hannelieke maakt ook fotokaarten met gedichten en uitleg van de symboliek.
Ook is haar werk te huur via haar eigen kunstuitleen.

Website: hanneliekevandebeek.exto.nl

Bezichtiging:

De expositie is te bezoeken na de zondagse kerkdiensten en tijdens de Open Kerk op woensdagochtend.
Een speciale opening is er op zondagmiddag 19 maart 2023 van 14 - 16 uur, waarbij de kunstenaar aanwezig is.

Lezing:

Op palmzondag 2 april 2023, aan het begin van de stille week, houdt Hannelieke van de Beek een lezing over haar werk. Zij kan vol enthousiasme vertellen over het ontstaan en de betekenis van haar werk.
Een bijzondere ervaring!
Deze lezing start om 15.00 uur en is opgenomen in de activiteiten van de Vughtse Culturele week.
 

 

 

 

 

Geert Hüsstege

Kerst tentoonstelling van 2 december - 20 januari 2023

Iconen

Voor de vierde keer stelt Geert Hüsstege uit Eindhoven een selectie iconen uit zijn atelier beschikbaar in deze tijd rond Kerstfeest en Nieuwjaar.
Zijn vorige tentoonstelling van de iconen viel helaas in coronatijd; via een youtube filmpje, dat Geert had gemaakt in de Lambertuskerk, konden velen toch nog een indruk van de expositie krijgen.
Van 3 december tot 20 januari a.s. zijn de iconen van Geert Hüsstege wéér in ons midden en hopelijk zonder belemmeringen te bekijken.
Geert Hüsstege schildert al meer dan 30 jaar volgens de traditionele iconenschilderkunst. Hij is hiervoor opgeleid o.a. in Tongeren, Wenen, Rusland en aan het Sint Lucas in Boxtel.

  Geert Hüsstege    Tabernakel

 

Geert geeft als toelichting: “het woord ‘icoon’ betekent beeld en gelijkenis. De christelijke helden, die op iconen worden afgebeeld, hebben de grens van het eeuwige reeds overschreden. Ze worden op de icoon afgebeeld, zoals zij in het hiernamaals zijn. Alle iconen gaan uiteindelijk terug op de oer-icoon Christus, die het Beeld van God is.”

Speciaal voor deze tentoonstelling schilderde Hüsstege een nieuwe icoon van Emmanuel gedragen door Maria met aan weerszijden twee beschermengelen.
Verder zijn iconen te zien met voorstellingen van de adventsheiligen zoals Koning David, Joachim en Anna en Johannes de Doper, samen met andere thema’s rond verwachting en belofte.

Heel bijzonder is het Kerst drieluik, dat Geert Hüsstege in 2015-2016 schilderde voor de St Jan in 's Hertogenbosch en dat nu te zien is in de Lambertuskerk.

 

  middenpaneel kerst drieluik

 

Naast schilder is Geert Hüsstege ook restaurateur en taxateur van iconen. De iconen die hij schildert zijn in tal van kerken en bij vele particulieren in binnen- en buitenland een geliefd bezit.

 

Tentoonstellingen 2021-2022

 top