Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding monumentaal

KUNST IN DE LAMBERTUSKERK

 

CORONA MAATREGELEN

Vanaf 18 juli jl. zijn er weer 40 personen welkom om een dienst bij te wonen.
Op beperkte schaal en met in achtneming van de corona maatregelen, zullen er ook weer activiteiten plaatsvinden.

In de nissen van het hoogkoor, de eigenlijke kerkruimte van de huidige Lambertuskerk, worden vaak kunstwerken geëxposeerd.

Archief van tentoonstellingen vanaf 2009

 

Tentoonstellingen 2020-2022

 

Jan Krul

 

6 oktober – 16 november 2021

   Jan Krul

    
   Kartondruk, 100 x 70 cm, Tafereel, 2005

 

Vijf en dertig jaar beeldend werk heeft geleid tot het boek Ontdekken en Doorgronden uitgegeven door uitgeverij Skandalon.

Op 5 oktober 2021 zal om 16.00 uur in een besloten bijeenkomst de officiële presentatie plaatsvinden in de Lambertuskerk in Vught.
Tijdens deze middag en zes weken erna is een expositie met enkele werken van de Vughtse kunstenaar Jan Krul te zien.

“De jarenlange zoektocht van Jan Krul voerde hem langs religie en wetenschap, langs westerse en niet-westerse culturen, door het denken heen naar het maken, door het rationele heen naar het intuïtieve en de droomwereld, - en dat alles in volle overgave.

Naast de rijkdom aan beelden biedt dit boek ook een ontmoeting met de kunstenaar als mens en werpt het een blik op wat kunst in een mensenleven kan beteken.

Hoe persoonlijk de artistieke weg van Jan Krul ook is, de tekeningen, schilderijen en grafiek die op die weg zijn ontstaan, nemen de kijker en lezer mee: kijken wordt aanvaarden, ervaren wordt reflecteren op de eigen levensweg” (M. Kemper).

Een filmpje op Instagram van het Grafisch Atelier in Den Bosch geeft een eerste indruk van het boek:  https://www.instagram.com/p/CMdHXb1JwWg/?utm_medium=share_sheet.

Het boek is ook te verkrijgen bij Jan Krul aan huis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en natuurlijk bij de plaatselijke boekhandel.

 

 

Patrick Tönjes

FOTOGRAFIE

begin juni tot en met 19 september 2021

 

          
   
   
   

    

 

Fotografie is de kunst van het zien, waarbij het mogelijk wordt om stil te staan bij een moment uit de werkelijkheid. Door even stil te staan zien wij weer meer.
Patrick Tönjes exposeert vanaf begin juni tot midden september 2021 in de Lambertuskerk met recent en ouder werk in een nieuw licht.

Patrick fotografeert al 42 jaar diverse onderwerpen, waarbij natuur, dieren en landschappen wel de belangrijkste inspiratiebronnen blijven. In de afgelopen 5 jaar zijn daar ook veel opdrachten bijgekomen voor het maken van portretten en het fotograferen van bijeenkomsten. Tijdens zijn vele reizen met de familie wordt regelmatig stilgestaan om het natuurschoon vast te leggen. Enkele foto’s daarvan zijn gebruikt in de National Geographic scheurkalender (2011 en 2020). In 2009 was hij genomineerd in de categorie Dier in de National Geographic Benelux fotowedstrijd.

Het thema van deze expositie is “Meer zien door stil te staan”. De titels bij de foto’s zullen de bezoekers aanzetten tot het beter bekijken van de foto’s, om te ontdekken dat een moment meer bevat dan men dacht. De boodschap van deze expositie is natuurlijk veel universeler en beperkt zich niet tot de fotografie.

De foto’s zijn tevens te koop.

Belangstellenden kunnen Patrick bereiken via zijn website: www.ffffotos.nl en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden:

Deze expositie is te bezichtigen tijdens de kerkdiensten en andere activiteiten.


Open kerk:

Elke woensdagochtend is de kerk open van 10 - 12 uur.

Op zondag 19 september van 14.00 - 17.00 uur is de kerk speciaal open om te expositie te bekijken; Patrick Tönjes zal dan aanwezig zijn. 

 

  top

Carola Mokveld

 

exositie verwacht in 2022

 

REISDOEKEN EN ANDERE REISINSPIRATIE

   
Travelblankets Estland, detail


Werken die gemaakt zijn tijdens, of naar aanleiding van, haar reizen. De titel ‘Reisdoeken’ van weggeweest’ verwijst daar naar.

Dat de kunstenaar ‘het reizen’ breder ziet dan alleen het verplaatsen van A naar B, zal op de expositie duidelijk zijn. Het reizen is voor haar een metafoor voor onze levensreis. Ieder met zijn eigen weg te gaan, zijn eigen bagage te dragen.

Voor de reisdoeken neemt de kunstenaar altijd wat materiaal mee. Ze borduurt onderweg, op vliegvelden, in bus of trein, lapjes aan elkaar en verwerkt motieven van de plek waar ze zich bevindt. Ook materialen die ze onderweg krijgt of tegenkomt worden in de lappen meegenomen. In haar atelier verwerkt ze de diverse onderdelen tot te exposeren werken. Veel werk ontstaat vanuit een intuïtief proces, waarbij diverse materialen gebruikt worden. Het werk van Carola Mokveld, is niet in één categorie te vangen. Zij beheerst een grote diversiteit aan technieken. Die zijn voor haar dan ook ondergeschikt. “Het is het verhaal waar het mij omgaat. Het beeld dat ontstaat. Dat groeit terwijl ik bezig ben. Ik heb geen voorop gezet plan” zegt Carola. “Het werk moet onder mijn handen ontstaan en mij vertellen waar ik mee bezig ben. Daardoor blijft er altijd een dialoog tussen het werk en mijzelf. Ontdek ik nieuwe dingen over mijzelf. En die dialoog moet er ook zijn tussen het werk en de toeschouwer. Anderen ‘herkennen’ in het werk ook aspecten van zichzelf. In dit geval van hun reizen, of de metafoor van hun levensweg. Dat vind ik zo mooi.”

Carola Mokveld studeerde aan de Akademie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Exposeert regelmatig en geeft daarnaast ook les aan volwassenen en op scholen. Ieder jaar verblijft ze ook een langere of kortere periode op een bijzondere plek als Artist in Residence. Om zich te focussen, een soort kunstenaars-retraite. Ook dat is onderdeel van haar reis.

Meer informatie en contact: 

www.carolamokveld.nl

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  top

 

 

Geert Hüsstege 

Expositie iconen van 11 december 2020 – 26 januari 2021 

 

Voor een impressie van de expositie klikt u hier voor een filmpjehttps://www.youtube.com/watch?v=lslmlJkfNQQ

 

De kunstenaar die wij in de maanden december/januari mogen verwelkomen is een bekende voor de Lambertusgemeente.
Wij zijn blij dat er ook dit jaar rondom de kerstdagen iconen van Geert Hüsstege in de kerk worden tentoongesteld.
Het woord ‘icoon’ betekent beeld en gelijkenis. De christelijke helden die op iconen worden afgebeeld hebben de grens van het eeuwige reeds overschreden. Ze worden op de icoon afgebeeld zoals zij in het hiernamaals zijn. Alle iconen gaan uiteindelijk terug op de oer-icoon Christus die het Beeld van God is.

Geert Hüsstege schildert al 30 jaar volgens de traditionele iconenschilderkunst. Hij is hiervoor opgeleid o.a. in Tongeren, Wenen, Rusland en aan het Sint Lucas in Boxtel.
Naast schilder is hij ook restaurateur en taxateur van iconen. De iconen die hij schildert zijn in tal van kerken en bij vele particulieren in binnen- en buitenland een geliefd bezit.

 

Foto van het middenpaneel van het kerstdrieluik, dat Geert Hüsstege speciaal schilderde voor de kerststal in de St. Jan te ’s Hertogenbosch in 2015/2016.

   top

Bea Key

Expositie: Reisimpressies 
van 29 augustus tot en met 15 oktober 2020

    Baai van de Somme

 

Bea Key woont in Vught en werkt daar in haar atelier aan huis. Zij heeft de lerarenopleiding Tehatex gevolgd en is werkzaam geweest als docente in het middelbaar beroepsonderwijs.
Belangrijke thema’s in haar werk zijn de natuur, de elementen en architectuur. Vooral de structuren van de aarde inspireren haar.
Ook maakt zij mens- en dierportretten uit haar directe omgeving of in opdracht.

Het thema van deze expositie in de Lambertuskerk is: reisimpressies - persoonlijke indrukken van de reizen die zij de laatste jaren heeft gemaakt naar het buitenland en in eigen land.
Deze indrukken vormen met de gemaakte foto’s en schetsen de basis voor de schilderijen die zij maakt op doek of paneel. Zij schildert voornamelijk met acryl. Vaak worden dan afvalmaterialen toegevoegd zoals papiersoorten, karton, textiel, lood en koper. Ook materialen uit de natuur bijvoorbeeld zand, grind, grassen en bladeren worden verwerkt, dit alles om het beeldvlak te verrijken.
De geschilderde vlakken combineert zij vaak met lineaire details. Zo ontstaat een spannend maar harmonieus samengaan van teken- en schilderkunst.

   Connemara

Voor meer informatie:
Bea Key tel. 06-28772599
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.beakey.exto.nl

  top

 

Corrie Meij

 

Expositie van 29 oktober - 4 december 2020 

Tijdens deze expositie zal er op zondagmiddag 29 november Open Kerk zijn, van half 2 - half 5. Corrie Meij zal zelf ook aanwezig zijn.

Thema's

Belangrijke thema’s in het werk van Corrie Meij zijn de mens en de natuur. Niet het volmaakte maar de schoonheid van het onvolmaakte is wat haar daarbij boeit. Juist het beeld van de mens getekend door het leven en de vergankelijkheid van de natuur in al in zijn facetten.

In deze expositie is een klein overzicht te zien uit haar hele oeuvre.

    Corrie Meij: Inkeer

Onder andere zijn er twee portretten te zien:
Een portret van haar vader Jan en een portret met als titel Inkeer. Beide werken worden ondersteund door een gedicht van haar man Vital Meij uit zijn dichtbundel Respijt (2019), hier te koop.
Vier werken zijn gebaseerd op de vier seizoenen en daarnaast schilderijen geïnspireerd op korstmossen en de structuur van boomstammen.

 Corrie Meij: Stekels

Tijdens de expositie zijn er ook kaarten te koop. Zij hebben als thema ‘Veerkracht’.
Elke kaart is uniek en handbeschilderd.

Over de kunstenaar en haar werk
Op haar eigen manier past Corrie verschillende technieken toe zoals ‘nat in nat’ werken met wenzhou papier en de Chinese inkttechniek waarvoor zij geruime tijd lessen heeft gevolgd bij Zhou Jun ( master Chinese Ink Painting).

   Corrie Meij: serie vier seizoenen

Corrie Meij is in 1984 afgestudeerd aan de Tehatex afdeling van de lerarenopleiding in Tilburg als docent in de beeldende Vakken.
Van 1984 tot 2017 is ze werkzaam geweest als docent Beeldende Vorming en CKV in het Voortgezet Speciaal Onderwijs op Kentalis te St. Michielsgestel.
Naast lesgeven heeft ze altijd in haar eigen atelier gewerkt. Op dit moment is haar atelier aan de Gestelseweg te ’s-Hertogenbosch.

Meer informatie:
www.corrie-meij.kunstinzicht.nl
Op haar website is meer werk van haar te bekijken en ook op afspraak in haar atelier. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  top

Ruud Bartlema

expositie van 28 januari tot en met 4 maart 2020

POEZIE EN VERHAAL ALS INSPIRATIEBRON

  Ruud Bartlema

Als beeldend kunstenaar is Ruud Bartlema opgeleid o.a.door Maarten Krabbe, aan één van de Vrije Akademie’s in Amsterdam. Ondertussen studeerde hij in diezelfde plaats theologie aan de Universiteit van Amsterdam.
Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en literatuur een belangrijke bron van inspiratie. Via het werk van de joodse denker Martin Buber kwam hij al tijdens zijn studietijd in aanraking met de joods mystieke tradities van het Chassidisme. Deze ontmoeting ontsloot een onuitputtelijk reservoir van beelden. Zo ontstonden in de achterliggende jaren series tekeningen, etsen en schilderijen rond b.v. de mystieke betekenis van de Hebreeuwse letters of Buber’s Chassi-dische vertellingen. In opdracht van de KRO televisie werd een moderne kruisweg geschilderd, die door het Bijbels Museum in Amsterdam werd aangekocht, evenals een serie van vijf schilderijen rond de beginzinnen van de eerst vijf Bijbelboeken.
Rond de poëzie van Huub Oosterhuis en Hans Andreus ontstonden series schilderijen, vaak in opdracht, zoals van RKK radio en televisie. Daarnaast kwamen er opdrachten vanuit verschillende kerken en zorginstellingen voor het ontwerpen en uitvoeren van schilderingen als gedachtenispanelen en wandschilderingen voor stiltecentra, zoals o.a. in Baarn(Paaskerk), Zwammerdam(Hooge Burgh), Purmerend (Doortochtkerk), Utrecht(Revalidatiecentrum de Hoogstraat) en Joure(Zorgcentrum De Flecke), Soest(Oude Kerk), Rotterdam (Zorggroep Rijnmond), Vught (Lambertuskerk).

Het gedachtenisbord dat in de Lambertuskerk hangt is ontworpen en gemaakt door Ruud Bartlema.

     

Naast picturale kunst maakt Ruud Bartlema ook ruimtelijk werk. In zijn keramiek valt de cilindrische en opengewerkte vorm op. Op dit moment is Ruud Bartlema werkzaam in Amsterdam.

Werk van Ruud Bartlema werd geëxposeerd o.a. in Geldrop(’t Kruispunt), Nuenen(Galerie ’t Weefhuis), Groningen(Synagoge Folkingestraat, Liturgisch Instituut en Galerie Lijn 2),
Haren(Galerie de Dilgt), Amsterdam(De Rode Hoed en Bijbels Museum), Den Haag (galerie
Ruach), Utrecht(stilte centrum Hoog Catharijne, Domkerk), Nijmegen(Studentenkerk) Amersfoort(Bergkerk, Omroep pastoraat), Oosterbeek(Vredebergkerk), Elburg (Sjoelmuseum), Soest( Museum Oud Soest, Oude Kerk, Open Hof) Vught (Galerie van Johanna van Dijk en Lambertuskerk)

Ruud Bartlema
Harmoniehof 41
1071 TD Amsterdam
Tel. 020 7735908 of 06 13097741
website. www.ruudbartlema.nl

  

Archief van de tentoonstellingen

2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2017
2018 
2019

 

 top

 

 

 

Actueel

vr 17 sept., 20.00 uur
Nazomeravond - Lambertuspodium 

 

za 18 sept. 14.00 - 16.00 uur
Musica Lambertiana

 

zo 19 sept., 14.00 - 17.00
Bezichtiging expositie: Laatste dag!!

 

ma 20 sept., 14.00 uur
Wandelen in stilte

 

 

 

Nieuwsbrief 46
d.d. 9 september 2021

 

Lambertus Magazine 2021-3 (september)

 


Kloostertocht Cheveto