Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding monumentaal

KUNST IN DE LAMBERTUSKERK

 

In de nissen van het hoogkoor, de eigenlijke kerkruimte van de huidige Lambertuskerk, worden elk jaar 5 à 6 exposities georganiseerd.
Deze exposities zijn te bezichtigen na de ochtenddienst op zondag en tijdens de activiteiten die er in de kerk worden georganiseerd.
Vaak is er ook een speciale zondagmiddag opening waarbij de kunstenaar aanwezig is.
Elke woensdagochtend is er Open Kerk van 10 - 12.00 uur.

 

Archief van tentoonstellingen vanaf 2009

 

Tentoonstellingen 2021-2022

 

José op ten Berg

Expositie schilderijen van 29 november 2021 – 16 januari 2022

José vertelt er zelf over:

Het Poolvirus

In 1991 na mijn afstuderen aan de academie ben ik naar Ny-Ålesund in Spitsbergen gereisd. Daar ben ik besmet geraakt met het poolvirus.
Reizen, zowel reële als fictieve, vormen sindsdien de belangrijkste inspiratiebronnen van mijn werk.
Sindsdien heb ik nog vele reizen gemaakt naar het poolgebied.
De vorm van een ijsberg, de kleur. Het blauw in het ijs en die reflecties van het licht daarin, dat kun je niet van te voren bedenken dat zie je pas in het echt. Het is veel mooier je blijft je verwonderen.
Terug op mijn atelier ga ik schilderen, grotendeels uit mijn hoofd. IJswanden in verticale penseelstreken, witte verf van een bijna droge kwast, Een zee van vegen blauw, rood, geel, groen en oranje
In 2013 heb ik een reis naar Groenland gemaakt.
Met een zeilschip ben ik vanaf Aasiaat naar Diskobaai gevaren. Het landschap was overdonderend, groot en imposant. Door op mijn atelier alle onderdelen, licht, lucht, ijs, vorm en kleur te ontrafelen kon ik mijn reis vertalen naar beelden. Zo zijn de schilderijen uit de serie AVANNAMUUT ontstaan.
Een aantal schilderijen uit de serie Avannamuut en twee houtsneden hangen op de tentoonstelling in de Lambertuskerk in Vught.

In 2017 en in 2019 ben weer naar Spitsbergen geweest. In 2017 duurde de reis twaalf dagen met de boot vanaf Vlissingen via Jan Mayen naar Spitsbergen. Voortdurend kijkend naar de zee, het ijs en het landschap. In 2019 ben ik naar het noorden van Spitsbergen geweest.


Het schilderij Adventdalen dat te zien is op de tentoonstelling is vlak na mijn laatste reis gemaakt.

   Adventdalen


In 2020 heb ik een wandeltocht van 5 dagen door IJsland gemaakt in het gebied rondom Landmannalaugar. Deze tocht vormde de inspiratie voor een serie van 50 schilderijen. Een aantal ervan zijn op de tentoonstelling te zien. Landmannalaugar is een dal in het binnenland van IJsland, bekend vanwege zijn ryoliet gesteente. De bergen zijn zeer kleurrijk, het was soms net alsof ik al in een schilderij rondliep.

Tijdens de finissage, de feestelijke sluiting van de expositie op zondag 16 januari 2022, presenteer ik het boek Landmannalaugar, een verslag van mijn reis in schilderijen.
Meer info over mijn werk op www.joseoptenberg.nl

 top

Jan Krul

 expositie schilderwerken 6 oktober – 17 november 2021

   Jan Krul

    

Vijf en dertig jaar beeldend werk door Jan Krul heeft geleid tot het boek Ontdekken en Doorgronden uitgegeven door uitgeverij Skandalon.

Op 5 oktober 2021 is dit boek in een feestelijke sfeer officieel gepresenteerd in de Lambertuskerk in Vught.
De huidige expositie toont enkele werken van deze veelzijdige kunstenaar.

“De jarenlange zoektocht van Jan Krul voerde hem langs religie en wetenschap, langs westerse en niet-westerse culturen, door het denken heen naar het maken, door het rationele heen naar het intuïtieve en de droomwereld, - en dat alles in volle overgave.

Naast de rijkdom aan beelden biedt dit boek ook een ontmoeting met de kunstenaar als mens en werpt het een blik op wat kunst in een mensenleven kan beteken.

Hoe persoonlijk de artistieke weg van Jan Krul ook is, de tekeningen, schilderijen en grafiek die op die weg zijn ontstaan, nemen de kijker en lezer mee: kijken wordt ervaren, ervaren wordt reflecteren op de eigen levensweg” (M. Kemper).

Een filmpje op Instagram van het Grafisch Atelier in Den Bosch geeft een eerste indruk van het boek:  https://www.instagram.com/p/CMdHXb1JwWg/?utm_medium=share_sheet.

Het boek is ook te verkrijgen bij Jan Krul aan huis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en natuurlijk bij de plaatselijke boekhandel.

top 

 

Patrick Tönjes

FOTOGRAFIE

begin juni tot en met 19 september 2021

 

          
   
   

Fotografie is de kunst van het zien, waarbij het mogelijk wordt om stil te staan bij een moment uit de werkelijkheid. Door even stil te staan zien wij weer meer.
Patrick Tönjes exposeert vanaf begin juni tot midden september 2021 in de Lambertuskerk met recent en ouder werk in een nieuw licht.

Patrick fotografeert al 42 jaar diverse onderwerpen, waarbij natuur, dieren en landschappen wel de belangrijkste inspiratiebronnen blijven. In de afgelopen 5 jaar zijn daar ook veel opdrachten bijgekomen voor het maken van portretten en het fotograferen van bijeenkomsten. Tijdens zijn vele reizen met de familie wordt regelmatig stilgestaan om het natuurschoon vast te leggen. Enkele foto’s daarvan zijn gebruikt in de National Geographic scheurkalender (2011 en 2020). In 2009 was hij genomineerd in de categorie Dier in de National Geographic Benelux fotowedstrijd.

Het thema van deze expositie is “Meer zien door stil te staan”. De titels bij de foto’s zullen de bezoekers aanzetten tot het beter bekijken van de foto’s, om te ontdekken dat een moment meer bevat dan men dacht. De boodschap van deze expositie is natuurlijk veel universeler en beperkt zich niet tot de fotografie.

De foto’s zijn tevens te koop.

Belangstellenden kunnen Patrick bereiken via zijn website: www.ffffotos.nl en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

  top

Carola Mokveld

 

exositie verwacht in 2022

 

REISDOEKEN EN ANDERE REISINSPIRATIE

   
Travelblankets Estland, detail


Werken die gemaakt zijn tijdens, of naar aanleiding van, haar reizen. De titel ‘Reisdoeken’ van weggeweest’ verwijst daar naar.

Dat de kunstenaar ‘het reizen’ breder ziet dan alleen het verplaatsen van A naar B, zal op de expositie duidelijk zijn. Het reizen is voor haar een metafoor voor onze levensreis. Ieder met zijn eigen weg te gaan, zijn eigen bagage te dragen.

Voor de reisdoeken neemt de kunstenaar altijd wat materiaal mee. Ze borduurt onderweg, op vliegvelden, in bus of trein, lapjes aan elkaar en verwerkt motieven van de plek waar ze zich bevindt. Ook materialen die ze onderweg krijgt of tegenkomt worden in de lappen meegenomen. In haar atelier verwerkt ze de diverse onderdelen tot te exposeren werken. Veel werk ontstaat vanuit een intuïtief proces, waarbij diverse materialen gebruikt worden. Het werk van Carola Mokveld, is niet in één categorie te vangen. Zij beheerst een grote diversiteit aan technieken. Die zijn voor haar dan ook ondergeschikt. “Het is het verhaal waar het mij omgaat. Het beeld dat ontstaat. Dat groeit terwijl ik bezig ben. Ik heb geen voorop gezet plan” zegt Carola. “Het werk moet onder mijn handen ontstaan en mij vertellen waar ik mee bezig ben. Daardoor blijft er altijd een dialoog tussen het werk en mijzelf. Ontdek ik nieuwe dingen over mijzelf. En die dialoog moet er ook zijn tussen het werk en de toeschouwer. Anderen ‘herkennen’ in het werk ook aspecten van zichzelf. In dit geval van hun reizen, of de metafoor van hun levensweg. Dat vind ik zo mooi.”

Carola Mokveld studeerde aan de Akademie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Exposeert regelmatig en geeft daarnaast ook les aan volwassenen en op scholen. Ieder jaar verblijft ze ook een langere of kortere periode op een bijzondere plek als Artist in Residence. Om zich te focussen, een soort kunstenaars-retraite. Ook dat is onderdeel van haar reis.

Meer informatie en contact: 

www.carolamokveld.nl

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  top

 

 

Geert Hüsstege 

Expositie iconen van 11 december 2020 – 26 januari 2021 

 

Voor een impressie van de expositie klikt u hier voor een filmpjehttps://www.youtube.com/watch?v=lslmlJkfNQQ

 

De kunstenaar die wij in de maanden december/januari mogen verwelkomen is een bekende voor de Lambertusgemeente.
Wij zijn blij dat er ook dit jaar rondom de kerstdagen iconen van Geert Hüsstege in de kerk worden tentoongesteld.
Het woord ‘icoon’ betekent beeld en gelijkenis. De christelijke helden die op iconen worden afgebeeld hebben de grens van het eeuwige reeds overschreden. Ze worden op de icoon afgebeeld zoals zij in het hiernamaals zijn. Alle iconen gaan uiteindelijk terug op de oer-icoon Christus die het Beeld van God is.

Geert Hüsstege schildert al 30 jaar volgens de traditionele iconenschilderkunst. Hij is hiervoor opgeleid o.a. in Tongeren, Wenen, Rusland en aan het Sint Lucas in Boxtel.
Naast schilder is hij ook restaurateur en taxateur van iconen. De iconen die hij schildert zijn in tal van kerken en bij vele particulieren in binnen- en buitenland een geliefd bezit.

 

Foto van het middenpaneel van het kerstdrieluik, dat Geert Hüsstege speciaal schilderde voor de kerststal in de St. Jan te ’s Hertogenbosch in 2015/2016.

   top

Archief van de tentoonstellingen

2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2017
2018  
2019
2020 


 top