Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding monumentaal

KUNST IN DE LAMBERTUSKERK

 

In de nissen van het hoogkoor, de eigenlijke kerkruimte van de huidige Lambertuskerk, worden vaak kunstwerken geëxposeerd.

Tentoonstellingen:

 

 

Lidwina Charpentier (1957) 

autonoom beeldend kunstenaar
19 september – 20 oktober 2019

Sinds 2008 is deze kunstenaar de drijvende kracht achter het label “Ruw & Ruig”. Lidwina werkt o.a. met ruwe ongewassen wol, met als doel deze een volwaardige plek te geven in onze duurzame economie. Een omslag te weeg te brengen van waardeloos naar waardevol.

Lidwina Charpentier experimenteert met ruwe vachten, die ze zelf bij schaapherders inkoopt en introduceert zo gaandeweg steeds meer vachten van onbekende rassen om te vilten.
Haar kunst heeft niet als doel om ‘mooi’ te zijn maar is een consequentie van het streven naar inhoud en waarachtigheid. Zoals ze zelf zegt: "Dit is telkens het aangaan van een avontuur waarvan ik de uitkomst niet weet. Dat is vertrouwen, doorzetten, twijfelen, de lijn vasthouden, spanning, laten wat is en dan is uiteindelijk het karwei geklaard."
Op deze bijzondere tentoonstelling ziet u o.a. kunstwerken, gemaakt van wol en vilt.

       

 

Tijdens de Lambertusmarkt op zaterdag 21 september a.s. zal Lidwina Charpentier aanwezig zijn en haar werk toelichten.
Voor meer informatie: www.ruwenruig.nl

 

 top

Marja Sterck

14 juli t/m 1 september

Sterck is een fotografe pur sang. Haar foto's zijn technisch perfect en esthetisch. Ze beheerst het medium en is daarmee in staat het in volle vrijheid te gebruiken. Ze zoomt in totdat de nerf een geometrische grit is dat met het blote oog nauwelijks waarneembaar is. De voor- en achterkant van een tulp worden een danschoreografie en de ijle friemel blaadjes van Japanse esdoorns worden veertjes. De bloemen en planten zijn dood. Ze krijgen een nieuwe leven in Sterck’s foto's.

De beelden van Sterck ontstaan in de natuur maar worden gemaakt in de studio. Ze wacht niet op het juiste moment maar creëert het. Met haar geënsceneerde beelden legt ze de nadruk op de volle kracht en tere kwetsbaarheid en dat wat leeft. Op het begin, het einde en alles er tussenin.

De fascinatie voor 'natuur' van Sterck komt niet uit de lucht vallen. Met een aantal biologen in de familie is deze belangstelling voor plant, mens en dier niet vreemd. Maar Sterck bestudeert de elementen niet als wetenschapper maar als kunstenaar. Daarmee krijgen haar foto's een andere, esthetische waarde.

 top

 

De Lambertustoren als inspiratiebron

Afscheidstentoonstelling van Johanna van Dijk

30 april - 10 juni 2019

De Lambertuskerk noemt zichzelf ‘Inspirerende plek achter de Vughtse toren’. Dat suggereert dat de Lambertustoren zelf niet zo inspirerend is. Hoe onwaar dit is, toont Johanna van Dijk met een tentoonstelling die vanaf 30 april in onze kerk te zien zal zijn. Veel schilders en tekenaars hebben het robuuste rood-witte bouwwerk vastgelegd. Enkele van de fraaiste afbeeldingen, afkomstig uit het bezit van het Vughts museum en van de Lambertusgemeente, hangen een maand lang te pronk in de Lambertuskerk.

Na deze tentoonstelling legt Johanna van Dijk haar taak als lid van de kunstcommissie neer. Lang geleden zijn ds. Ruud Bartlema en zij met deze commissie begonnen om de ontmoeting tussen kerk en kunst te stimuleren. Vele kleine en grote kunstprojecten in de Lambertus waren het gevolg, met de expositie rond de Lambertustoren als sluitstuk. 


De torenexpositie loopt van 30 april tot en met 10 juni en is te bezichtigen op zondagen rond de diensten en op de middagen (14.00 – 17.00 uur) van Hemelvaart, 
donderdag 30 mei, en Tweede Pinksterdag, maandag 10 juni. De toegang is gratis.

Een bijzonder evenement in deze periode was de bijeenkomst op woensdagavond 29 mei. Beiaardier Peter Bremer heeft ter gelegenheid van de tentoonstelling een concert gegeven op de beiaard van de Lambertustoren. Henk Smeets, voorzitter van het Vughts Museum, hield een lezing over de geschiedenis van de toren. Onder het genot van een drankje konden de vele gasten de tentoonstelling bekijken en elkaar te spreken. 

   
Johanna van Dijk tijdens de afscheidsavond

 

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een uniek setje ansichtkaarten uitgegeven met daarop drie verschillende afbeeldingen van de Lambertustoren. Dat biedt u eindelijk weer de gelegenheid om Vughtse ansichten te versturen! Te koop in de Lambertuskerk, of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door Johanna van Dijk, Udo Doedens, Menno Schrijver en Lau de Vries

Kunstcommissie Lambertuskerk: Lous de Bruijne en Gerda Scherphof

 top

 

Ineke van Koningsbruggen

3 maart – 15 april

Wij allen zijn bewoners van deze aarde, de landschappen zijn van ons. Het ruimtelijk besef van het zijn in zo'n landschap blijft het uitgangspunt van het werk van Ineke van Koningsbruggen. Haar Koningsbruggen 3 1schilderijen zijn een samengaan van deze ervaring met persoonlijke gebeurtenissen. Eerder werd geschreven over het werk van Ineke van Koningsbruggen: De intenties als kunstenaar zijn aan de ene kant heel hedendaags door de abstracte, formele en conceptuele elementen die ze bevatten. Aan de andere kant is haar kunstenaarschap geworteld in een oude Europese, met name Franse traditie. Het gebruik van verf is dramatisch en de beeldtaal abstract. De rijke huid, de krachtige vorm en kleur laten afwisselend, ritmisch en ingetogen of intens werk zien.

Wonend en werkend in Vught tel 0622403089

top

 

Geert de Bruijn: ’De Moedergodin’

De Vughtse kunstenaar Geert de Bruijn was al vaker te gast in onze Lambertus. Dit jaar echter staat zijn 35 jarige kunstenaarschap centraal met het bijzondere thema: de Moedergodin. En dat gaan we vieren.

Geert voltooide zijn opleiding in 1983 aan de Koninklijke Academie voor Vormgeving en Kunst in ’s-Hertogenbosch. In de jaren die volgden ontwikkelde hij zijn visie over de Moedergodin en verwerkte dit in assemblages en bronzen beelden.

De moedergodin draagt verschillende aspecten in zich.
Zoals: geboorte, leven en dood. 
Een drie-eenheid. 
Ook heeft zij een beschermende functie. 

Al deze aspecten belicht hij in zijn eigen beeldtaal. Die zien we terug in driehoeken, kruizen, spiralen, vierkanten, maar ook vogels. Met deze elementen maakt hij zijn composities in de kleuren: zwart, bruin, wit en goud.

De werken die in de kerk te zien zijn worden voor 6 januari 2019 nog aangevuld met andere. Thema’s zijn: ‘The mother goddess rules the world’ en ‘Genestelde gedachte’.

Hiermee toont Geert een andere visie dan de algemeen gangbare namelijk dat de verbeelde godheid om ons heen vrijwel altijd het mannelijke aspect van het mens zijn draagt. Met zijn schilderijen tracht Geert dit denken vanuit mannelijk perspectief te doorbreken om zo de toeschouwer op andere gedachten te brengen.

Met ’n feestelijk samenzijn willen we het 35 jarige kunstenaarschap van Geert in de Lambertus vieren. Op 6 januari 2019, van 15.00 -17.30. Met een inleiding door Dhr. H. van den Berselaar om 16.00 uur.

Speciaal voor deze gelegenheid heeft Geert ’n tiental kunstdoosjes gemaakt voor een pas verschenen boekje dat de titel draagt ’35 jaar met de Moedergodin’. Maak tijdens deze middag gebruik van de eenmalige korting.

Wij hopen dat u samen met Geert een glaasje wijn komt drinken tijdens de opening op zondag 6 januari 2019. U bent van harte welkom!

De kunstcommissie Lous/Johanna.

 top

Vorige tentoonstellingen

2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2017
2018 

 top

 

 

 

Actueel

Deze week:

  

wo 23 okt., 14.30 uur
Senioren bijbelkring

 

za 26 okt., 10.00 uur
Lambertustuindag

 

za 26 okt., 10.30 uur
Reis naar de Peellandbreuk


Kloostertocht Chevetogne