Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding monumentaal

KUNST IN DE LAMBERTUSKERK

 

In de nissen van het hoogkoor, de eigenlijke kerkruimte van de huidige Lambertuskerk, worden vaak kunstwerken geëxposeerd.

Tentoonstellingen:

 

Maandenlang een lege kerk: geen mensen, geen diensten, geen activiteiten en geen kunst aan de muur.
De kunstcommissie had al afspraken gemaakt met een vijftal kunstenaars om te exposeren in de Lambertuskerk.
Begin maart hebben wij de kunstwerken van Ruud Bartlema van de muren gehaald en daarna was het stil en leeg.
Nu de herstart van de diensten op zondag 5 juli zal zijn, hopen wij dat er ook zo snel mogelijk weer kunst te zien zal zijn.
Wij gaan overleggen met de kunstenaars hoe we tot nieuwe afspraken kunnen komen.
Zodra bekend is wie er als eerste weer zal exposeren, publiceren wij dat in de Nieuwsbrief en op deze website. Dus houd deze in de gaten, of laat u verrassen wanneer u weer over de drempel van de Lambertuskerk stapt!

 

 

Corrie Meij

 

Expositie najaar 2020

 

Thema's

Belangrijke thema’s in het werk van Corrie Meij zijn de mens en de natuur. Niet het volmaakte maar de schoonheid van het onvolmaakte is wat haar daarbij boeit. Juist het beeld van de mens getekend door het leven en de vergankelijkheid van de natuur in al in zijn facetten.

In deze expositie is een klein overzicht te zien uit haar hele oeuvre.

    Corrie Meij: Inkeer

Onder andere zijn er twee portretten te zien:
Een portret van haar vader Jan en een portret met als titel Inkeer. Beide werken worden ondersteund door een gedicht van haar man Vital Meij uit zijn dichtbundel Respijt (2019), hier te koop.
Vier werken zijn gebaseerd op de vier seizoenen en daarnaast schilderijen geïnspireerd op korstmossen en de structuur van boomstammen.
Tijdens de expositie zijn er ook kaarten te koop. Zij hebben als thema ‘Veerkracht’.
Elke kaart is uniek en handbeschilderd (incl. envelop € 3,-)

Over de kunstenaar en haar werk
Op haar eigen manier past Corrie verschillende technieken toe zoals ‘nat in nat’ werken met wenzhou papier en de Chinese inkttechniek waarvoor zij geruime tijd lessen heeft gevolgd bij Zhou Jun ( master Chinese Ink Painting).

   Corrie Meij

Corrie Meij is in 1984 afgestudeerd aan de Tehatex afdeling van de lerarenopleiding in Tilburg als docent in de beeldende Vakken.
Van 1984 tot 2017 is ze werkzaam geweest als docent Beeldende Vorming en CKV in het Voortgezet Speciaal Onderwijs op Kentalis te St. Michielsgestel.
Naast lesgeven heeft ze altijd in haar eigen atelier gewerkt. Op dit moment is haar atelier aan de Gestelseweg te ’s-Hertogenbosch.

Meer informatie:
www.corrie-meij.kunstinzicht.nl
Op haar website is meer werk van haar te bekijken en ook op afspraak in haar atelier. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ruud Bartlema

expositie van 28 januari tot en met 4 maart 2020

POEZIE EN VERHAAL ALS INSPIRATIEBRON

  Ruud Bartlema

Als beeldend kunstenaar is Ruud Bartlema opgeleid o.a.door Maarten Krabbe, aan één van de Vrije Akademie’s in Amsterdam. Ondertussen studeerde hij in diezelfde plaats theologie aan de Universiteit van Amsterdam.
Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en literatuur een belangrijke bron van inspiratie. Via het werk van de joodse denker Martin Buber kwam hij al tijdens zijn studietijd in aanraking met de joods mystieke tradities van het Chassidisme. Deze ontmoeting ontsloot een onuitputtelijk reservoir van beelden. Zo ontstonden in de achterliggende jaren series tekeningen, etsen en schilderijen rond b.v. de mystieke betekenis van de Hebreeuwse letters of Buber’s Chassi-dische vertellingen. In opdracht van de KRO televisie werd een moderne kruisweg geschilderd, die door het Bijbels Museum in Amsterdam werd aangekocht, evenals een serie van vijf schilderijen rond de beginzinnen van de eerst vijf Bijbelboeken.
Rond de poëzie van Huub Oosterhuis en Hans Andreus ontstonden series schilderijen, vaak in opdracht, zoals van RKK radio en televisie. Daarnaast kwamen er opdrachten vanuit verschillende kerken en zorginstellingen voor het ontwerpen en uitvoeren van schilderingen als gedachtenispanelen en wandschilderingen voor stiltecentra, zoals o.a. in Baarn(Paaskerk), Zwammerdam(Hooge Burgh), Purmerend (Doortochtkerk), Utrecht(Revalidatiecentrum de Hoogstraat) en Joure(Zorgcentrum De Flecke), Soest(Oude Kerk), Rotterdam (Zorggroep Rijnmond), Vught (Lambertuskerk).

Het gedachtenisbord dat in de Lambertuskerk hangt is ontworpen en gemaakt door Ruud Bartlema.

     

Naast picturale kunst maakt Ruud Bartlema ook ruimtelijk werk. In zijn keramiek valt de cilindrische en opengewerkte vorm op. Op dit moment is Ruud Bartlema werkzaam in Amsterdam.

Werk van Ruud Bartlema werd geëxposeerd o.a. in Geldrop(’t Kruispunt), Nuenen(Galerie ’t Weefhuis), Groningen(Synagoge Folkingestraat, Liturgisch Instituut en Galerie Lijn 2),
Haren(Galerie de Dilgt), Amsterdam(De Rode Hoed en Bijbels Museum), Den Haag (galerie
Ruach), Utrecht(stilte centrum Hoog Catharijne, Domkerk), Nijmegen(Studentenkerk) Amersfoort(Bergkerk, Omroep pastoraat), Oosterbeek(Vredebergkerk), Elburg (Sjoelmuseum), Soest( Museum Oud Soest, Oude Kerk, Open Hof) Vught (Galerie van Johanna van Dijk en Lambertuskerk)

Ruud Bartlema
Harmoniehof 41
1071 TD Amsterdam
Tel. 020 7735908 of 06 13097741
website. www.ruudbartlema.nl

  

 top

Vorige tentoonstellingen

2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2017
2018 
2019

 

 top