Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding gemeente

VASTE ACTIVITEITEN

 


DE STAMTAFEL


Afbeeldingsresultaat voor krantenDe stamtafel is de vertrouwde plaats om het nieuws met elkaar te bespreken. We bespreken actuele politieke en sociale problemen terwijl we weten dat we ze niet hoeven op te lossen. We bepalen onze eigen positie ten opzichte van de grote wereldproblemen en lezen het nieuws met een levensbeschouwelijke bril op. Natuurlijk zijn we niet alleen pessimistisch over het kwaad dat in de wereld woedt. Dat zou ons alleen maar tot ‘muppets’ maken die vanaf het balkon wat commentaar leveren. We stellen onszelf ook de vraag wat ons aandeel is. Het wereldnieuws houdt ons soms ook een spiegel voor. Bovendien sluiten we elke bijeenkomst aan de stamtafel af met een ronde positief nieuws. Zo houden we de hoop gaande.

 

Data:               Elke derde vrijdag van de maand.
                       eerstvolgende 21 juni,
                       juli en augustus GEEN stamtafel,
                       in september: 20 september
Tijd:                10.00 - 11.15 uur 
Locatie:           Lambertuskerk
Aanmelden:      Niet nodig
Kosten:            Vrijwillige bijdrage voor de koffie
Organisatie en gespreksleiding: 
                       Rennie Besselink, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

top

 


PELGRIMSPAD

Tussen Amsterdam en ’s-Hertogenbosch ligt een Lange-afstandswandelroute (LAW) met de mooie naam: Pelgrimspad. Dat pad loopt zelfs langs Vught. Het ligt voor de hand om op pelgrimage te gaan vanuit de drukke stad Amsterdam om de rust en de grootsheid van de Sint Jan in ’s-Hertogenbosch tegemoet te gaan. Toch doen we dat niet. Pelgrimeren begint namelijk thuis, zodra de deur achter je in het slot valt ligt er een weg aan je voeten.

We beginnen het pelgrimspad dus dichtbij huis. We vertrekken de eerste etappe vanuit de Lambertuskerk en gaan steeds verder voor ons onbekend terrein in richting zuiden. We lopen dit seizoen enkele etappes. Aan het einde van een wandeldag kiest de groep wandelaars een datum voor de volgende etappe en een leider. Die persoon neemt de kaart en de organisatie op zich voor één dag.

Gezamenlijk kiezen we welke afstaand prettig en haalbaar is. We lopen in ons eigen tempo, maar zijn ook afgestemd op elkaar. Er wordt gebabbeld, gezwegen en gekeken. We zijn geïnteresseerd in elkaar maar kunnen ook met ons zelf zijn. Ieder loopt met zijn eigen thema of vraag.

We wandelen zo’n 16-20 kilometer per dag. Dat betekent dat een goede conditie nodig is, een paar stevige wandelschoenen onontbeerlijk zijn en er genoeg eten en drinken voor onderweg nodig zijn.

U kunt zich per etappe opgegeven, de groep zal niet groter zijn dan 10-12 mensen.

Datum: maandag 24 juni
Aantal deelnemers:  minimaal: 6, maximaal: 10
Aanmelden: Ja
Organisatie: Jelmer Wijma
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 top 


KUNST VAN DE STILTE

Stilte. Kunnen we stilte horen? Of veronderstellen we stilte te horen? Wie heeft er ooit stilte gezien? Hoe druk je de afwezigheid van geluid uit in beeld , in jezelf? In alle kunstuitingen wordt gezocht naar vormgeving van stilte. Stilte is een basisbehoefte om vanuit het zelf te kunnen creëren. De stilte te ervaren, vraagt je hoofd, gedachten leeg te maken. Als een vertrek waar alles wordt uitgehaald: de meubels, de versiering.

“Waarom schoonheid dan niet ontdaan tot leegte, leegte die ademt.”  Hans Favery

Datum:        iedere eerste maandag van de maand. 
Tijd:            19.30-20.45 uur (kerk open om 19.00 uur)
Locatie:       Lambertuskerk 
Aanmelden: ja
Kosten:       vrijwillige bijdrage voor de koffie
Informatie/begeleiding: 
                   Aline Verbaas, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 073- 6140134,
                   06-30648877
                   Margriet Witlox, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06-16094375

top 


ETEN OP DINSDAG

Elke derde dinsdag van de maand wordt een maaltijd bereid door vrijwilligers. De koks zorgen voor lekker eten en aan een mooi gedekte tafel ontmoet u gemeenteleden en gasten van buiten de gemeente. Als u het leuk vindt, helpt u een handje mee in de keuken.

Datum:        iedere derde dinsdag van de maand
                  (uitgezonderd augustus en december)
Tijd:           18.00 – 19.30 uur
Locatie:       Lambertuskerk
Aanmelden: U kunt zich opgeven tot de zondag voorafgaand aan de dinsdag waarop
                  we samen eten, indien mogelijk door uw naam te noteren in het schrift
                  dat achterin de kerk ligt, of door u op te geven bij Ella Scherpenisse,
                  ouderling pastoraat. 
Kosten:        € 6 ,- waarvoor u gezelligheid, een drie-gangen menu en een glaasje 
                  mag verwachten. 
Aantal deelnemers: minimaal: 12, maximaal: 32
Organisatie: Ella Scherpenisse, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel 013-4688477 of 06-26926788 

top


KLOOSTERBEZOEK CHEVETOGNE

Dit seizoen is weer een tocht gepland naar de abdij van de Benedictijne monniken in Chevetogne (België). De gemeenschap van Chevetogne beijvert zich om de christenen van het Westen gevoelig te maken voor de schatten van de Oosterse traditie. Zij willen het verbindingsstreepje zijn tussen het oosterse en westerse christendom.

Daarom worden er diensten gevierd, zowel in de oosterse rite als volgens de westerse traditie. Volgehouden relaties met de Oosterse Kerken, evenals met de Anglicaanse Gemeenschap en de Reformatorische Kerken geven dat de monniken in hun gebed alle leerlingen van Christus mee mogen dragen in hun hart en zo ook voor de eenheid van de kerken.

De oosterse en westerse traditie worden de twee longen van het christendom genoemd. De wervelende geuren en kleuren van de oosterse religie laat je nu al het toekomstige nieuwe Jeruzalem beleven, waardoor het dagelijks leven oneindig verdiept wordt. Christus verschijnt niet zozeer in de toekomst, zoals op de fresco’s van de Westerse kerk. Hij is er al, vandaag, NU. Alle zintuigen worden aangesproken in de “goddelijke liturgie”. De prachtige iconen van de iconostase doen je ogen tekort komen. De geur van de wierook, dat rondgaande, in het zonlicht figuren laat ontstaan. De zang van de monniken maken de liturgie tot een feest.

Anderzijds bepalen de heldere, geordende psalmgebeden van de westerse liturgie ons bij de voortgaande weg van de mensheid. Zo vind je in de Latijnse kerk het labyrint op de vloer, uitbeelding van de levensreis, die ieder mens maakt. Wie inzicht en vooruitgang wil, moet zijn hoofd erbij houden; leren van het verleden en zich richten op de toekomst. De monniken van Chevetogne weten zich geroepen om te leven uit beide longen en wie met beide longen ademt krijgt meer lucht om te leven.

Voor 16 personen is een verblijf gereserveerd in het gastenhuis Béthanie. De maaltijden worden in het klooster genuttigd. Tijdens dit bezoek krijgt u een map, waarin informatie over de monastieke en liturgische spiritualiteit is te vinden. Met elkaar zal er ruimte zijn voor het doorpraten over deze bijzondere liturgie, m.n. de Oosters Byzantijnse spiritualiteit. Er is gelegenheid de diensten in beide kerken bij te wonen. Ook kunt u zelf alvast genieten van de prachtige muziek; www.monastrechevetogne.com of alvast de getijden volgen in de Byzantijnse kerk via webcast: MixIr

Data: 8, 9, 10 juni 2019
Kosten: ca. €120,- all-in
Organisatie:     Aline Verbaas, 073-6140134 of 06-30648877
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 top

 

KERSTPROGRAMMA

Kerst is het feest van gastvrijheid en ontmoeting met elkaar. In de dagen rond Kerst zijn er extra kerkdiensten waar u van harte voor bent uitgenodigd. 

Voor de senioren uit onze gemeente is er een jaarlijkse kerstviering. Tegen die tijd is er meer informatie.

Ieder, die hiervoor in aanmerking komt krijgt te zijner tijd een persoonlijke uitnodiging. U kunt met de auto worden opgehaald en thuisgebracht.

Datum: wordt later in het jaar bekend gemaakt
Tijd:  
Locatie: Lambertuskerk
Aanmelden: Uitnodigingen worden verstuurd
Kosten: Toegang vrij
Organisatie: Ella Scherpenisse, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel 013-4688477 of 06-26926788

top

   


ASPERGEDINER

Het jaarlijkse aspergediner vond op maandag 6 mei 2019 plaats. Evenals voorgaande jaren was het een bijzonder culinaire avond, verzorgd door de heer Johan Busio, werkzaam als chef-kok in restaurant “Fabuleux” in de Verwerstraat in Den Bosch. De wijn die deze avond is geschonken, is afkomstig van de Vughtse Wijnkoperij.

De opbrengst van het aspergediner is bestemd voor het onderhoud aan de Lambertuskerk. Deze kerk werd omstreeks 1200 gebouwd en is daarmee het oudste monument van Vught; kortom een bijzondere locatie om te genieten van een heerlijk diner en een goed glas wijn. U kunt zich opgeven bij een van de organisatoren.

We kunnen u dit driegangen diner weer aanbieden voor € 45,00, inclusief aperitief, wijn en koffie. Dit bedrag kunt u contant voldoen bij binnenkomst. 

Voor informatie en reserveringen:

Enny Sietsma, tel. 073-6569081, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Lous de Bruyne, tel. 073-6571980, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Sytj de Boer, tel. 06-47120940, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

top

 


LAMBERTUS TALENTENVEILING EN MARKT 

 

 

Eerst was er een bazaar en toen, in 2018,was er voor de tiende keer een talentenveiling en markt.
Een jaarlijkse traditie aan het begin van het kerkelijk seizoen in september.

Lambertusmarkt 2012

Op zaterdag 21 september 2019 wordt de eerstvolgende Lambertusmarkt en veiling gehouden.

Een stukje geschiedenis:

De afgelopen jaren zijn er veel talenten aangeboden met een grote diversiteit. Waarbij de wandelingen, de diners, de kunst, uw creativiteit, het aanbieden van vakantiewoningen en rondleidingen in de stad of door regio ieder jaar weer terugkwamen. Doel van dit alles om samen leuke dingen te doen en elkaar hierdoor het hele jaar te ontmoeten.
De Lambertusmarkt was ook onderdeel wat erbij hoorde, diverse kraampjes met, zelfgemaakte jam en taarten, boeken, speelgoed, curiosa en een gezellig terras, tussen kerk en toren zorgde voor een goede ambiance voor de talentenveiling.
De opbrengst van deze dag is voor het onderhoud van de kerk en het instandhouden van de activiteiten die daar worden ontplooid.
Een deel van de opbrengst gaat naar een lokaal, goed doel. 

Organisatie:

Adri de Munnik, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel. 073-6843660, 0612178037
Sytj de Boer, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel. 073-6840244

 

 

 top

 

Actueel

Er zijn veel nieuwe foto's!

 

ma 17 juni, 11.00 uur
Voorbereiding kerkdienst

 

di 18 juni, 18.00 uur
Eten op dinsdag

 

di 18 juni, 20.00 uur
De Goudse Glazen


Kloostertocht Chevetogne