LEZINGEN EN CURSUSSEN

NAJAAR 2023

 

Ochtendeditie

Boeiende verhalen bij de koffie

Veel mensen hebben iets interessants te vertellen: over hun werk, hun hobby, hun reis.

Enkelen van hen komen op een ochtend aan het woord. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen we naar hen luisteren en met hen spreken. 

 

Martin de Groot, metroloog

Metroloog Martin de Groot vertelt over zijn grote passie en deskundigheid in meten.
Ons (samen)leven is gebaseerd op afspraken en daarop afgestemde infrastructuur: We rijden auto over (snel)wegen, onze treinen passen op de spoorwegen. Telefoneren doen we dankzij nationale netwerken die ook internationaal aansluiten. Ook internet, elektriciteit, water en gas krijgen we thuis dankzij complexe infrastructuur. Al die infrastructuur is gebaseerd op afspraken die in normen en soms in wettelijke regels vastliggen.
Nog minder zichtbaar is de infrastructuur omtrent metingen. Opgebouwd sinds 1795 is het systeem van eenheden zoals formeel per 1875 bij conventie is vastgelegd. Inmiddels is ons onderling vertrouwen zo uitgebreid dat we zonder metingen geen handel kunnen hebben, niet meer weten of voeding veilig is, of het milieu leefbaar is en of het wegverkeer in de soep loopt. Zonder metingen kunnen we het weer niet voorspellen en zijn geen sportuitslagen mogelijk.

 

 Datum:  vrijdag 10 november 2023
 Tijd:  10.00 - 11.30 uur
 Locatie:  Lambertuskerk
 Entree:  vrijwillige bijdrage
 Aanmelden/informatie     aanmelden: niet nodig; informatie bij Bettie de Leeuw, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Lezing door Kick Bras: Het bezielde Landschap

Eeuwenlang werd het landschap gezien en geschilderd als spiegel van de ziel en uitdrukking van spirituele waarden: van middeleeuwen, in de Gouden Eeuw, met haar beroemde Hollandse landschappen, tot vooral de romantiek en het symbolisme.

Hoe laat God of het goddelijke zich zien in landschapsschilderijen?
Kick Bras becommentarieert landschappen van William Turner tot Georgia O'Keeffe, van Vincent van Gogh en Jan Mankes tot Anselm Kiefer.

In het eerste deel maken we met Kick Bras een reis langs de mooiste kunstwerken van de landschapsschilderkunst door de eeuwen heen, de belangrijkste stromingen en hun vertegenwoordigers. Het tweede deel staat stil bij vele prachtige bekende en minder bekende schilderijen aan de hand van thema's.
Kick Bras (1949) is theoloog en kenner van kunst en mystiek.

Kick Bras Afbeelding: Emily Carr: Trees in the sky

 

 Datum:  woensdag 22 november 2023
 Tijd:  20.00 uur
 Locatie:  Lambertuskerk
 Entree:  € 7,50
 Aanmelden/informatie:     aanmelden niet nodig
 informatie bij Gerbert Scherphof, 06 -22555315
Cursus over Meister Eckhart

Hettie Berflo, Karmeliet in Boxmeer, geeft een cursus van vier middagen over Meister Eckhart. Deze zijn ook afzonderlijk te volgen.

Meister Eckhart, middeleeuws denker en mysticus, heeft in zijn tijd grote invloed gehad op de laat middeleeuwse spiritualiteit. Maar niet alleen toen. Juist sinds de vorige eeuw staat hij weer volop in de belangstelling. Eigenlijk gaat het Eckhart maar om één ding: dat de godsverhouding levend en vruchtbaar zal zijn: ‘Dat God in ons geboren mag worden’. Want God ‘verlangt er heftig naar in ons geboren te worden’, aldus Eckhart. En niet alleen met Kerstmis. Daartoe vecht hij de godsverhouding aan als zij ‘slechts’ dient tot veiligheid en behoud, tot uiterlijke schijn en mooie gevoelens. Als wij God gebruiken voor onze eigen doeleinden en zekerheden.
Het gaat Eckhart er om dat de mens samenvalt met wat hij ten diepste is: daar waar hij ontvankelijk is voor God, om van uit deze inspiratie zichzelf en de wereld te begrijpen.
We lezen een preek van Eckhart en gaan daarover met elkaar in gesprek, met alle vragen die dat oproept. Vooral: wat kan hetgene dat Eckhart te zeggen heeft betekenen in mijn godsverhouding, in mijn eigen leven nu.

Hettie Berflo is karmeliet, Opleiding Geestelijke Begeleiding Titus Brandsma Instituut, Nijmegen.
Vormingsverantwoordelijke Karmel Orde.

Eckhart

 Datum:  donderdagen 23 en 30 november, 7 en 14 december 2023
 Tijd:  15.00 - 17.00 uur
 Locatie:  Lambertuskerk
 Entree:  € 7,50 incl. koffie/thee
 Aanmelden/informatie:     aanmelden niet nodig
 informatie bij Gerbert Scherphof, tel. 06-22315555

 
  

 

 

   Adres

Helvoirtseweg 5
5261 CA Vught

t: 073 657 1373

Redactie en beheer

De redactie van deze website bestaat uit:

- Gerda Scherphof ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
- Jane de Vries ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Website: emma-design

Voor reacties op de inhoud van deze website, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het beheer van deze website valt onder de verantwoordelijkheid van de kerkelijke gemeente, de rechtspersoon is de Protestantse Gemeente te Vught. Het bestuur van de kerkelijke gemeente is de kerkenraad, waarin alle ambtsdragers zitting hebben.