Voormalige orgels van de Lambertuskerk

 

Bij de restauratie van 2007-2008 is het orgel (van Pels & van Leeuwen, 1975) vervangen door een groter en uitgebreider orgel van Pels & van Leeuwen. Het orgel dat is vervangen, is terug naar de (zelfde) leverancier.

Op de foto is goed te zien hoe het orgel was geplaatst op het (oude) balkon, het grote raam erachter is goed zichtbaar. (Ook zijn op deze foto de uitblaasroosters van de oude luchtverwarming te zien; eveneens vervangen.)

 

 

Orgels van 1788 - 2007[1]

In augustus 1788 werd in de Lambertuskerk een orgel geplaatst dat door aanzienlijke families die in Vught haar zomerverblijf hielden, werd geschonken. Recent onderzoek van Dr. Frans Jespers heeft uitgewezen dat mogelijk Antonius F.G. Heyneman de orgelbouwer is geweest. Het orgel werd de eerste jaren nog niet bespeeld, want het geld voor het onderhoud en het tractement voor een organist ontbrak. De Vughtse schepenen vroegen de Raad van State in november 1790 toestemming om deze posten op de Dorpsrekening te brengen. De toestemming kwam in juli 1791 binnen en direct werd J.G. Walger benoemd tot organist, tegen een tractement van één gulden en vijf stuivers voor iedere dag dat hij zou spelen. Koster Ente schreef in het begrafenisregister dat hij bijhield, dat het orgel vanaf 24 juli 1791 een aanvanck [heeft] genomen met speelen alle Zondaagen.

De vreugde was van korte duur, want het orgel werd in 1795 door de Fransen geheel vernield. Uit de overblijfselen heeft men toen nog een zeer gebrekkig en bijna onbruikbaar orgel samengesteld. In 1817 werd het door de Gebr. Van Hirtum uit Hilvarenbeek voor f 500,- grondig gerepareerd en hernieuwd.

Van 1870 tot de verkoop in 1876 is er een tweede orgeltje geweest: het zgn. Serafine-orgel, een harmonium met metalen tongen. Het grote orgel werd in 1933 gerestaureerd en uitgebreid tot in totaal elf registers.

Op 31 october 1956 - vlak voor de grote kerkrestauratie - werd in Vught voor het laatst op het orgel van 1788 gespeeld. Daarna werd het gedemonteerd en in 1961 voor f 3000,- verkocht aan het RK-kerkbestuur St.-Willibrordus te Esch.

In Vught heeft men zich daarna gedurende 17 jaar 'tijdelijk' geholpen met een electronisch orgeltje. Na een intensief gevoerde actie "Orgelfonds" werd in 1975 een nieuw éénklaviers mechanisch pijporgel met vrij pedaal gebouwd door Pels & van Leeuwen. Het werd op 22 november 1975 feestelijk in gebruik genomen.

[1] Hanneke Das-Horsmeier, Orgels van 1788 tot heden in de Hervormde kerk te Vught, stencil t.g.v. NCRV-Kerkepad 1982

Bronnen: Archieven Hervormde Gemeente Vught en oud-archief Gemeente Vught.

Adres

Helvoirtseweg 5
5261 CA Vught

t: 073 657 1373

Redactie en beheer

De redactie van deze website bestaat uit:

- Gerda Scherphof ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
- Jane de Vries ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Website: emma-design

Voor reacties op de inhoud van deze website, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het beheer van deze website valt onder de verantwoordelijkheid van de kerkelijke gemeente, de rechtspersoon is de Protestantse Gemeente te Vught. Het bestuur van de kerkelijke gemeente is de kerkenraad, waarin alle ambtsdragers zitting hebben.