Kruiswegstaties

 

In de buitenmuur van de kerk bevinden zich zandstenen reliëfs, daterend uit het begin van de zestiende eeuw. Hierop staat de kruisweg, het lijdensverhaal van Jezus, in zeven afbeeldingen. De staties zijn in de loop der eeuwen vreselijk aangetast. Met moeite zijn hier en daar nog wat taferelen uit de passie te herkennen. Een subsidie van de provincie Noord-Brabant in het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed was daarom meer dan welkom. Het bleek echter geen eenvoudige opgave om de reliëfs te presenteren op een wijze die recht doet aan de oorspronkelijke afbeeldingen. Daarom is besloten om onderaan de reliëfs geen afbeeldingen, maar kleine granieten tekstbordjes te plaatsen. Hierop staan het thema van de statie, bijvoorbeeld voetwassing, de omschrijving van de afbeelding en een verwijzing naar de Bijbelplaats.

De kruisweg is een onderdeel van de traditie van het christelijk paasfeest. Het doel van de kruiswegstaties is om als het ware een pelgrimstocht langs de belangrijkste scènes van Jezus' lijden en sterven te kunnen maken. 

 

 

 

 

In de kerktuin, onder de kastanjeboom, zijn zeven granieten zuiltjes geplaatst, waarop de onderwerpen van de zeven afbeeldingen één voor één worden weergegeven, zoals door deskundigen onderzocht en herkend. Het is daarbij niet de bedoeling geweest om een exacte weergave van de reliëfs te laten zien, want die kennen we niet. Zij geven het verhaal van de kruisweg van Christus in duidelijker afbeeldingen zodat je aan de hand van deze afbeeldingen, bijvoorbeeld aan kinderen, het Paasverhaal zou kunnen vertellen.

De afbeeldingen zijn na zorgvuldig overleg door Els Verkerke gemaakt en met lasertechniek in het graniet overgebracht.

 

               

 

 
   

 

                 

 

 

 

Adres

Helvoirtseweg 5
5261 CA Vught

t: 073 657 1373

Redactie en beheer

De redactie van deze website bestaat uit:

- Gerda Scherphof ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
- Jane de Vries ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Website: emma-design

Voor reacties op de inhoud van deze website, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het beheer van deze website valt onder de verantwoordelijkheid van de kerkelijke gemeente, de rechtspersoon is de Protestantse Gemeente te Vught. Het bestuur van de kerkelijke gemeente is de kerkenraad, waarin alle ambtsdragers zitting hebben.