Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding gemeente

LEZINGEN EN CURSUSSEN 2019

 

DE GOUDSE GLAZEN, een onbekende cultuurschat

In Gouda bevindt zich een van de fraaiste Nederlandse kunstschatten: de 72 gebrandschilderde ramen van de St. Janskerk. De meeste van deze ramen zijn vervaardigd tussen 1530 en 1603 in het atelier van de Goudse broers Dirk en Wouter Crabeth. De glazen zijn niet alleen kunstig van compositie en schitterend van kleur, ook de boodschap die ze vertolken, de samenhang van de verschillende voorstellingen en de historische achtergrond waaruit ze voortkomen zijn bijzonder interessant. De glazen verbeelden de ideeën van de zogenaamde Erasmiaanse reformatie. Erasmus van Rotterdam, waarschijnlijk Gouwenaar van geboorte, bepleitte de terugkeer van de Rooms Katholieke kerk naar een op de Bijbel georiënteerd christendom, maar wilde niet met de hervorming van Luther meegaan. Via zijn Goudse connecties heeft Erasmus’ gedachtegoed zijn sporen nagelaten op de Goudse Glazen.

Data:       woensdag 5 juni, dinsdag 18 juni, excursie dinsdag 25 mei (overdag) 
Tijd:        20.00 uur
Locatie:   Lambertuskerk
Info:       ds. Udo Doedens, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  top

RUTH, DE MOABITISCHE VROUW

Ruth, de Moabitische gaat weg uit haar land om in een vreemd land een nieuw bestaan op te bouwen. Door hongersnood gedreven trekken Naomi en Elimelek met hun twee zonen Machlon en Kiljon naar het buitenland, naar Moab. In Moab wordt niet de hun vertrouwde God van Israël gediend maar aanbidt het volk andere goden, afgoden. Het gezin verblijft er lange tijd, de zonen trouwen met de Moabitische vrouwen, Orpa en Ruth. 

Dan slaat het noodlot toe, Naomi verliest daar haar man en beide zonen. En bij het ouder worden wil ze terug naar haar eigen land, naar de plek waar haar wortels liggen.
De schoondochters staan in tweestrijd: meegaan naar dat vreemde land van hun schoonmoeder of in eigen land blijven? Meegaan naar het land waar de God van hun schoonfamilie gediend wordt, de God die zij ook hebben leren kennen? Ruth gaat mee, Orpa blijft in Moab.
Vindt Naomi in haar thuisland terug wat zij zocht? Vindt Ruth in dat vreemde land een bestaan? Weet u nog hoe het daar ging op die dorsvloer?

Het verhaal is theologisch te plaatsen in de heilsgeschiedenis van het volk Israël en de voorouders van Jezus. De evangelist Mattheüs noemt Ruth in de lijn Abraham - Jezus. Maar het is ook een verhaal van vluchten, verlies, rouw, trouw, een nieuw begin, toekomst.

De kring is bedoeld voor vrouwen van 80 jaar en ouder.

Datum:  woensdag 22 mei, 5 juni en 19 juni
Tijd:      14.00 uur tot 15.30 uur
Plaats:   Lambertuskerk
Gespreksleider: ds. Udo Doedens, tel. 073 7859066, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Organisatie: Ella van Scherpenisse. Voor vervoer kan gezorgd worden. Tel. 013-4688477 of 06-26926788, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  top

 

CATECHESEPROJECT VOOR JONGEREN

Naast school en sport en muziek en nog zoveel anders is er ook nog kerk. School is er om te leren, sport voor de conditie en een heleboel andere dingen zijn er voor het plezier. Waar de kerk voor is? Misschien voor al die dingen bij elkaar. Het heeft niet zoveel zin om te leren en te sporten en plezier te maken als je niet gelooft dat het belangrijk is om die dingen te doen, dat het goed is om te leven. In de kerk gaat het over de vraag: waarom is het goed om te leven?


Dit jaar wil ik acht keer met jullie bijeenkomen in de Lambertuskerk om te praten over de vraag ‘waarom is het goed om te leven?’ Ik wilde dat doen voorafgaand aan Pasen, Pinksteren, het einde van het kerkelijk jaar en Kerst. Daarnaast wilde ik vier uitstapjes maken naar interessante ‘kerkelijke’ plekken in de buurt. Doen jullie mee? Omdat er niet heel veel kinderen en jongeren in de Lambertuskerk zijn, stel ik geen leeftijdsgrens. Iedereen vanaf de bovenbouw van de basisschool is welkom 

Dit is het programma:

2 Pinksteren
    dinsdag 28 mei. Het nieuwe leven.
    dinsdag 4 juni. De Heilige Geest.
    zondag 16 juni. Onder kerktijd excursie Paroussiagemeente Den Bosch.

3 Eeuwigheidszondag
    dinsdag 12 november. Hoe verdrietig is de dood?
    dinsdag 19 november. De begraafplaats versieren.
    zondag 24 november. Na de dienst excursie Begraafplaats Ouwerkerk.
4 Kerst
    dinsdag 10 december. Zoeken naar licht.
    dinsdag 17 december. Het licht zoekt jou.
    zondag 29 december. Na de dienst excursie kerststal.

De avonden zijn van 19.00 – 20.00 uur in de Lambertuskerk in Vught.
Meld je aan bij ds. Udo Doedens, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 073-7859066.

 top