Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding gemeente

LEZINGEN EN CURSUSSEN 2020

 

OCHTENDEDITIE

Boeiende verhalen bij de koffie

Veel mensen hebben iets interessants te vertellen: over hun werk, hun hobby, een reis. Een paar van deze mensen komen op een ochtend aan het woord. Onder het genot van een kopje koffie kunnen we naar hen luisteren en met hen spreken. U bent van harte welkom.

Petruschka Schaafsma, Christelijke ethiek, vrijdag 6 maart 2020

  Petruschka Schaafsma

Petruschka doceert ethiek aan de predikantsopleiding van onze Protestantse Kerk, de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), locatie Amsterdam. Theologie kijkt breed en graaft diep, stelt de grote vragen naar de betekenis van ons bestaan. Daarbij rekent ze steeds met God. Hoe wordt theologie vandaag de dag onderwezen in een land waarin geloof en kerk niet vanzelfsprekend zijn? Hoe worden predikanten opgeleid voor de kerk van nu en van de toekomst? En waarom moeten predikanten ook iets van ethiek weten?
Ethiek is denken bij het leven. In haar eigen onderzoek focust Petruschka op een bepaald aspect van ons leven, de betekenis van familieverbanden. Geeft de theologie ons daar een bijzonder perspectief op?

Datum:  vrijdag 6 maart 2020
Tijd: 10.00 - 11.30 uur
Locatie:  Lambertuskerk
Kosten:  vrijwillige bijdrage voor de koffie
Organisatie:  Jane de Vries, tel. 073-6564972

 top

Gerbert Scherphof, Langdurige zorg bij de GGZ, vrijdag 3 april

1 op de 4 Nederlanders heeft minstens één keer in zijn leven last van een psychiatrische aandoening en zoekt daar professionele hulp bij. Op dit moment hebben naar schatting 150.000 mensen in Nederland een langdurende aandoening. Een psychiatrische ziekte die niet overgaat en die doorgaans een forse impact heeft op de persoon en zijn omgeving. De meeste van deze mensen worden thuis begeleid. Een kleiner deel woont begeleid of in een psychiatrische instelling.
Onder invloed van de cliëntenbeweging is deze zorg erg veranderd in de afgelopen 15 jaar. Het gaat veel meer om werken aan kwaliteit van leven, eigen regie en ontwikkelen van persoonlijke kracht.

Gerbert Scherphof, voormalig directeur van GGZ Oost-Brabant, vertelt erover, samen met een collega ervaringsdeskundige.

Datum: vrijdag 3 april
Tijd: 10.00 – 11.30 uur
 Locatie: Lambertuskerk
Kosten: vrijwillige bijdrage voor de koffie
Organisatie:  Jane de Vries 073-6564972 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 top 


DE TOEKOMST VAN DE MENS

Actuele lezingen

Heeft de mens zijn langste tijd gehad? Donkere scenario’s over klimaatrampen en flitsende toekomstvisioenen over robots die de macht overnemen voorspellen voor de mens weinig goeds. Is dat erg? Het hangt ervan af welke betekenis je aan hem hecht. Drie sprekers belichten de vraag naar de toekomst van de mens vanuit een eigen invalshoek. De eerste avond was Sander Pleij, schrijver, te gast.

 

Toine van den Hoogen, theoloog, dinsdag 24 maart 2020

Prof. dr. Toine van den Hoogen (1947), emeritus hoogleraar theologie aan de universiteit van Nijmegen, presenteert najaar 2019 een boek over theologie en economie. In zijn lezing staat hij stil bij de ecologische toekomst van de mens en de verhouding tussen economie en levensstijl. Hoe moet het economische denken zich ontwikkelen om een duurzame toekomst veilig te stellen en welke theologische vooronderstel-lingen komen daarbij kijken?

Data: dinsdag 24 maart 2020 
Tijd: 20.00 uur 
Locatie: Lambertuskerk 
Kosten: €7,50 per avond 
Organisatie:  Rieke Mes, 073-6137187, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Ds. Udo Doedens, 073-7859066, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 top

 

KRUISWEGSTATIES

Lezing Mathilde van den Bosch

De Via Dolorosa, de kruisweg, is een onderdeel van de traditie van het christelijke Paasfeest. Middeleeuwen specialist Mathilde van den Bosch (Catharijneconvent, Museum Het Schip) vertelt ons over het ontstaan van het gebruik om de lijdensweg van Christus te doorlopen. De kruiswegstaties in de buitenmuren van onze eigen Lambertuskerk zijn nogal beschadigd, maar er valt nog veel interessants over te vertellen.

Datum donderdag 2 april 2020 
Tijd: 19.30 uur 
Locatie: Lambertuskerk 
Kosten: €7,50 
Organisatie:  Bettie de Leeuw 073-6148283, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  top

 

VIER MEI-LEZING: KERKEN IN DE OORLOG

Wim Berkelaar over collaboratie en verzet

75 jaar na het einde van de oorlog kijkt historicus Wim Berkelaar terug op de houding van de Nederlandse kerken in de Tweede Wereldoorlog. We kennen een aantal namen uit die tijd: kardinaal De Jong, ds. Jan Koopmans, Hebe Kohlbrugge, ds. Slomp (Frits de Zwerver) en zo voort. Dat waren mensen die zich verzetten tegen de Duitse overheersing en de nazi-ideologie, maar hoe is de houding van de kerken in het algemeen geweest? Zijn er lessen te trekken voor kerken en andere ‘moral-driven’ groeperingen in onze tijd?
Deze lezing wordt georganiseerd is samenwerking met het Nationaal Monument Kamp Vught.
Wim Berkelaar (1960) werkt bij het Historisch Documentatiecentrum voor de geschiedenis van het Nederlands Protestantisme aan de VU in Amsterdam. Hij publiceerde over de kerken in de oorlog en is bekend als commentator in het radioprogramma Dit is de dag.

Datum: dinsdag 21 april 2020
Tijd: 20.00 uur
Locatie:  Nationaal Monument Kamp Vught
Kosten: €7,50
Organisatie:  Ds. Udo Doedens, 073-7859066, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 top

 

POËZIE VAN DE ZIEL, CHAGALLS BIJBELSE BOODSCHAP

Lezing Ruud Bartlema

De schilder Marc Chagall is een fenomeen. Geboren in een chassidisch (joods mystiek) milieu begint hij in 1906 op negentienjarige leeftijd voor het eerst te schilderen. Hij is dat onafgebroken blijven doen tot aan de dag van zijn dood in 1985. Marc Chagall vond zijn eigen vormentaal, waarin hij ons deelgenoot maakt van zijn geschilderde dromen en visioenen.
De Bijbel vormt een bijzondere bron van inspiratie voor Chagall. In 1973 wordt het Museum van de Bijbels Boodschap in het Franse Nice geopend. Het is geheel gewijd aan de bijbelse schilderijen die Chagall maakte: 12 grote doeken waarop verhalen uit Genesis en Exodus zijn uit geschilderd. Daarnaast maakte hij nog 5 schilderijen over het Hooglied.
Ruud Bartlema (1944) was predikant in de Lambertuskerk voordat hij zich ontpopte als kunstenaar en als leraar joodse mystiek. Al bijna een halve eeuw is hij gefascineerd door het werk van Marc Chagall en is bekend door zijn cursussen, lezingen o.a. aan de HOVO’s in Amsterdam en Leiden en een aantal reizen naar het werk van Chagall in Frankrijk.

Datum:  maandag 25 mei 2020 
Tijd: 20.00 uur 
Locatie: Lambertuskerk 
Kosten: €7,50 
Organisatie:   Ds. Udo Doedens, 073-7859066, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 top

JOODS LEERHUIS

De woestijn Sinai als overgang naar het Land Israël

Leerhuis over Numeri (Bamidbar)

Dertien maanden na de uittocht uit de slavernij wordt het volk geteld en geordend. Zij zoeken naar nieuwe wegen, zo kenmerkend voor het Joodse volk, altijd onderweg naar een verder doel. Een centraal woord is: tzava- leger. De telling van het volk mondt uit in de organisatie van de militaire dienst in het leger. Spiritualiteit kan niet zonder middelen voor fysieke veiligheid en het veilig maken en organiseren van het volk kan niet zonder spiritualiteit. Torah en tzava zijn met elkaar verbonden.
In Bamidbar is de woestijn een soort leerhuis waar lessen voor de langere termijn worden geleerd. Onafhankelijk en zelfstandig zijn is niet vanzelfsprekend, maar moet geleerd worden. En ook het vertrouwen op God. Hoe de Joden deze oer-woestijnervaringen meegenomen hebben in hun traditie, leefwijze en geschiedenis, dat is een van de trajecten van deze cursus.

Data:  donderdag 19 ! (ipv 12) maart, 23 april 2020
Tijd:  19.30 – 21.50 uur 
Locatie:  Lambertuskerk
Aanmelden:  ja 
Kosten:  €65 per 4 lessen. Betaal contant of via bankrekening NL78INGB0007566556 t.n.v. C.R. Marx
Organisatie:  Tzvi Marx Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 073-6579141, 06-42229139

 top

Actueel

za 29 febr., 15.00 uur
Lambertuspodium: High Tea

 

ma 2 maart, 11.00 uur
Dienstvoorbereiding

 

ma 2 maart, 19.30 uur
Stiltegroep

 

vr 6 maart, 10. 00 uur
Ochtendeditie met Petruschka Schaafsma

 

 


Kloostertocht Cheveto