Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding gemeente

LEZINGEN EN CURSUSSEN 2019

 

SØREN KIERKEGAARD, twee avonden over leven en werk

Vrijwel iedereen kent de Deense theoloog, filosoof en schrijver Søren Kierkegaard (1813-1855) van naam. Hij wordt ‘de vader van het existentialisme’ genoemd en er was iets met een verloving. Maar over Kierkegaard valt nog meer te vertellen. Kenmerkend voor zijn ‘filosofie’ is de waarde die hij hecht aan het geleefde leven los van het denken erover. De mens is geen gegeven en zijn denken is nooit voltooid. Kierkegaards belangrijkste inspiratiebronnen waren Socrates en Jezus Christus. In twee avonden maken we kennis met zijn leven en werk.

Data:     tweede avond: woensdag 10 april 2019
Tijd:      20.00 – 22.00 uur
Locatie: Lambertuskerk 
Info:      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 top 

DE GOUDSE GLAZEN, een onbekende cultuurschat

De Goudse St. Janskerk bevat een kleine 70 gebrandschilderde ramen. De meeste dateren uit de periode 1554-1609. De glazen zijn niet alleen prachtig van kleur en vorm, maar hebben ook een bijzondere geestelijke achtergrond. Ze komen voort uit de zgn. Erasmiaanse reformatie. Die tak van de 16e eeuwse hervormingsbeweging stelde de Bijbelse openbaring boven de kerkelijke leer, maar stond niet negatief tegenover de kerk en evenmin tegenover de beeldende kunst.
In Gouda resulteerde dit in glazen met fraaie Bijbelse taferelen die ook de kijker van nu kunnen verbazen en stichten.
Op de eerste avond maken we kennis met de Erasmiaanse reformatie en de glazenverzameling in de St. Jan.
Op de tweede avond kijken we naar enkele afzonderlijke glazen.
Op de derde avond staan we stil bij het nieuwste glas, het Erasmusraam van Marc Mulders, dat in 2016 werd onthuld.
Op 13 juni willen we onze reeks afronden met een bezoek aan Gouda en een rondleiding door de St. Jan.

Data:       dinsdag 7 mei, dinsdag 14 mei, woensdag 5 juni 2019 
Tijd:        20.00 uur
Locatie:   Lambertuskerk
Excursie: donderdag 13 juni 2019
Info:        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  top

 

DE GENERATIE ‘68

Hoe staan 40-ers en 50-ers in het leven? Of zij het willen of niet, zij zijn de erfgenamen van de jaren ’60 en ’70. Zij leven met de welvaart, de gelijkheid en de mondigheid die in die jaren is bevochten. Maar ook met het individualisme, het hedonisme en de ideologische leegte die volgens velen teruggaan op ‘mei ‘68’. Hoe gaan wij, 40-ers en 50-ers rond de Lambertuskerk daarmee om?p dinsdag 2 april a.s. Voor mij is dat ook een goede gelegenheid om deze groep gemeenteleden beter te leren kennen.

Datum:        dinsdag 2 april 2019
Tijd:            20.00 uur 
Locatie:       Lambertuskerk
Aanmelden: graag vooraf via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of 073-7859066 

top


JOODS LEERHUIS: LEVITICUS & NUMERI

Het is uniek dat een rabbijn de sleutel heeft van een kerk. We zijn dan ook trots op deze unieke situatie in Vught. In deze praktijk schuilt ook een diep besef dat de rabbijnen de sleutel in handen hebben naar het verstaan van het Tweede Testament. Jezus was een Joodse man en wie kan ons beter inwijden in de traditie waarin Hij stond dan een rabbijn zelf? Rabbijn dr. Tzvi Marx woont in Vught en verzorgt al vele jaren een Joods leerhuis in de Lambertuskerk. Voor het leerhuis komen mensen uit de wijde omtrek. Wij zijn blij deze activiteit bij ons te mogen herbergen.

Wij beginnen met lezen aan het einde van Leviticus: Emor, Behar, Bechukotai - over de feestdagen, over het Land Israël en over de relatie tussen religie en welvaart.
Daarna lezen we uit Numeri: Veertig jaar ervaring in de woestijn van Sinaï, met zijn crises en prestaties, geeft aan hoe belangrijk een nieuwe wetgeving is. De nieuwgeboren generatie moet voorbereid worden om het Land Kanaän in te gaan. Dat vraagt om de uitbanning van de mentaliteit die zich kenmerkt door de slavernij.

Kortom: een leerhuis vol actuele vragen die een beroep doen op onze humaniteit.

Data:   donderdag 21 maart
Tijd: 19.30 - 21.15 uur
Locatie: Lambertuskerk
Aanmelden: ja
Kosten: € 75 euro per vier lessen, betaal contant bij eerste bijeenkomst
Organisatie: Rabijn dr. Tzvi Marx, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06-42229139

  top

Actueel

Nieuwe foto van de kerkenraad!

 

 

Nieuwe catecheseproject
voor jeugd en jongeren