Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding gemeente

LEZINGEN EN CURSUSSEN 2019 - 2020

 

WAT NA DE ZONDVLOED VAN NOACH...DE WIJN EN MEER!

Leerhuis Egbert Rooze

‘Wat komt er na de verwoesting van de schepping?’
Deze vraag is het uitgangspunt van een leeskring, geleid door Egbert Rooze, predikant te Antwerpen.
In het najaar 2018 werd nagedacht over de vraag ‘wat was er voor de schepping’. Nu ‘wat komt er na de verwoesting van de schepping’, de catastrofe van het klimaat…
We spreken over de verhalencyclus van Noach (Genesis 6-11): de zondvloed, de wijn, de volkerenlijst, de torenbouw van Babel.
Het aantal deelnemers aan deze kring is maximaal 12. Aanmelding is verplicht en kan met een mailtje of telefoontje naar Mieke van der Veen.

Data: maandag 9 dec 
Tijd: 20.00 uur 
Locatie: Lambertuskerk 
Aanmelden: Ja, ivm maximaal aantal deelnemers van 12 
Kosten: €7,50 per avond
Organisatie:  Mieke van der Veen 073-6578195 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 top

OCHTENDEDITIE

Boeiende verhalen bij de koffie

Veel mensen hebben iets interessants te vertellen: over hun werk, hun hobby, een reis. Een paar van deze mensen komen op een ochtend aan het woord. Onder het genot van een kopje koffie kunnen we naar hen luisteren en met hen spreken. U bent van harte welkom.

 

Evert van Gelder, vrijdag 6 december

Evert van Gelder heeft sinds de jaren zestig een groot aantal oude Nederlandse tegels met bijbelse voorstellingen verzameld uit de periode 1650 tot 1900. Hij heeft vele tentoonstellingen verzorgd van deze tegels in binnen- en buitenland. Er is zelfs een Duitstalige Bijbel verschenen met afbeeldingen van deze tegels.
Evert is verbonden aan het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo. Hij heeft door de jaren heen vele voordrachten gehouden. In deze voordracht zal hij de nadruk leggen op het Kerstverhaal op de tegels.

Datum:  vrijdag 6 december 
Tijd: 10.00 - 11.30 uur
Locatie: Lambertuskerk
Kosten: vrijwillige bijdrage voor de koffie
Organisatie: Jane de Vries, tel. 073-6564972 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 top

Petruschka Schaafsma, Christelijke ethiek, vrijdag 6 maart 2020

Petruschka doceert ethiek aan de predikantsopleiding van onze Protestantse Kerk, de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), locatie Amsterdam. Theologie kijkt breed en graaft diep, stelt de grote vragen naar de betekenis van ons bestaan. Daarbij rekent ze steeds met God. Hoe wordt theologie vandaag de dag onderwezen in een land waarin geloof en kerk niet vanzelfsprekend zijn? Hoe worden predikanten opgeleid voor de kerk van nu en van de toekomst? En waarom moeten predikanten ook iets van ethiek weten?
Ethiek is denken bij het leven. In haar eigen onderzoek focust Petruschka op een bepaald aspect van ons leven, de betekenis van familieverbanden. Geeft de theologie ons daar een bijzonder perspectief op?

Datum:  vrijdag 6 maart 2020
Tijd: 10.00 - 11.30 uur
Locatie:  Lambetuskerk
Kosten:  vrijwillige bijdrage voor de koffie
Organisatie:  Jane de Vries, tel. 073-6564972

 top

Gerbert Scherphof, Langdurige zorg bij de GGZ, vrijdag 3 april

1 op de 4 Nederlanders heeft minstens één keer in zijn leven last van een psychiatrische aandoening en zoekt daar professionele hulp bij. Op dit moment hebben naar schatting 150.000 mensen in Nederland een langdurende aandoening. Een psychiatrische ziekte die niet overgaat en die doorgaans een forse impact heeft op de persoon en zijn omgeving. De meeste van deze mensen worden thuis begeleid. Een kleiner deel woont begeleid of in een psychiatrische instelling.
Onder invloed van de cliëntenbeweging is deze zorg erg veranderd in de afgelopen 15 jaar. Het gaat veel meer om werken aan kwaliteit van leven, eigen regie en ontwikkelen van persoonlijke kracht.

Gerbert Scherphof, voormalig directeur van GGZ Oost-Brabant, vertelt erover, samen met een collega ervaringsdeskundige.

Datum: vrijdag 3 april
Tijd: 10.00 – 11.30 uur
 Locatie: Lambertuskerk
Kosten: vrijwillige bijdrage voor de koffie
Organisatie:  Jane de Vries 073-6564972 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 top

  

REMBRANDTJAAR

Lezing over werk Rembrandt van Rijn 

Rembrandt van Rijn, de meester uit de Gouden Eeuw, stierf 350 jaar geleden op 4 oktober 1669. Daarom is 2019 uitgeroepen tot Rembrandtjaar. Eind jaren vijftig en begin jaren zestig van de zeventiende eeuw schilderde Rembrandt een aantal religieuze personen: afbeeldingen van Jezus, de Maagd Maria, de apostelen en evangelisten. Deze religieuze portretten behoren tot de krachtigste en meest expressieve schilderijen die Rembrandt ooit geschilderd heeft.


Michel van de Laar


Speciaal vanwege het Rembrandtjaar geeft Michel van de Laar een lezing in de Lambertuskerk in Vught. 
Michel van de Laar (1966) werkte 25 jaar lang als restaurator van schilderijen in het Rijksmuseum. Hij restaureerde daar o.m. De Staalmeesters, portretten van Jezus en Jeremia, treurend over de verwoesting van Jeruzalem. In 1990 werkte hij zelfs als jonge restaurateur aan De Nachtwacht. Van de Laar is bekend van de succesvolle tv-serie “Het Geheim van de Meester”, waarin Jeremia en het Portret op jeugdige leeftijd van Rembrandt werden gereconstrueerd. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de veroudering van de reconstructies. Van de Laar bespreekt de techniek van Rembrandt aan de hand van onderzoek, restauratie en reconstructie van de door hem gerestaureerde schilderijen.
Michel van de Laar is - in de familietraditie die door zijn grootvader is begonnen in ’s-Hertogenbosch - zelfstandig restaurateur in Amsterdam en ’s-Hertogenbosch.

 

Datum:  dinsdag 3 december 
Tijd:  20.00 uur
Locatie:  Lambertuskerk
Kosten:  €7,50
Organisatie:  Bettie de Leeuw, 073-6148283, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 top

DE TOEKOMST VAN DE MENS

Drie actuele lezingen

Heeft de mens zijn langste tijd gehad? Donkere scenario’s over klimaatrampen en flitsende toekomstvisioenen over robots die de macht overnemen voorspellen voor de mens weinig goeds. Is dat erg? Het hangt ervan af welke betekenis je aan hem hecht. Drie sprekers belichten de vraag naar de toekomst van de mens vanuit een eigen invalshoek.

1. Sander Pleij, schrijver, dinsdag 14 januari

Sander Pleij (1970) was voor zijn gezondheid afhankelijk van ingrijpende medische technologie. Op een dag besloot hij die technologie aan de kant te schuiven. Pleij verantwoordt zich in de roman Explicador (Lebowski 2019). De mens, vindt hij, moet in zijn onvolmaaktheid blijven bestaan.

2. Mark van Ostaijen, socioloog, dinsdag 11 februari

Dr. Mark van Ostaijen (1984), socioloog aan de universiteit van Tilburg, spreekt over de toekomst van de mens als sociaal wezen. Zijn stelling is, dat de mens niet zijn brein is of zijn biologie; de mens is een sociaal wezen. Hij verdient het om niet alleen door de psychologie en de biologie te worden bestudeerd maar ook door de sociologie.

3. Toine van den Hoogen, theoloog, dinsdag 24 maart

Prof. dr. Toine van den Hoogen (1947), emeritus hoogleraar theologie aan de universiteit van Nijmegen, presenteert najaar 2019 een boek over theologie en economie. In zijn lezing staat hij stil bij de ecologische toekomst van de mens en de verhouding tussen economie en levensstijl. Hoe moet het economische denken zich ontwikkelen om een duurzame toekomst veilig te stellen en welke theologische vooronderstel-lingen komen daarbij kijken?

Data: dinsdag 14 januari, 11 februari, 24 maart 2020 
Tijd: 20.00 uur 
Locatie: Lambertuskerk 
Kosten: €7,50 per avond (de avonden zijn los van elkaar te bezoeken) 
Organisatie:  Rieke Mes, 073-6137187, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Ds. Udo Doedens, 073-7859066, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 top

 

KRUISWEGSTATIES

Lezing Mathilde van den Bosch

De Via Dolorosa, de kruisweg, is een onderdeel van de traditie van het christelijke Paasfeest. Middeleeuwen specialist Mathilde van den Bosch (Catharijneconvent, Museum Het Schip) vertelt ons over het ontstaan van het gebruik om de lijdensweg van Christus te doorlopen. De kruiswegstaties in de buitenmuren van onze eigen Lambertuskerk zijn nogal beschadigd, maar er valt nog veel interessants over te vertellen.

Datum donderdag 2 april 2020 
Tijd: 19.30 uur 
Locatie: Lambertuskerk 
Kosten: €7,50 
Organisatie:  Bettie de Leeuw 073-6148283, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  top

 

VIER MEI-LEZING: KERKEN IN DE OORLOG

Wim Berkelaar over collaboratie en verzet

75 jaar na het einde van de oorlog kijkt historicus Wim Berkelaar terug op de houding van de Nederlandse kerken in de Tweede Wereldoorlog. We kennen een aantal namen uit die tijd: kardinaal De Jong, ds. Jan Koopmans, Hebe Kohlbrugge, ds. Slomp (Frits de Zwerver) en zo voort. Dat waren mensen die zich verzetten tegen de Duitse overheersing en de nazi-ideologie, maar hoe is de houding van de kerken in het algemeen geweest? Zijn er lessen te trekken voor kerken en andere ‘moral-driven’ groeperingen in onze tijd?
Deze lezing wordt georganiseerd is samenwerking met het Nationaal Monument Kamp Vught.
Wim Berkelaar (1960) werkt bij het Historisch Documentatiecentrum voor de geschiedenis van het Nederlands Protestantisme aan de VU in Amsterdam. Hij publiceerde over de kerken in de oorlog en is bekend als commentator in het radioprogramma Dit is de dag.

Datum: dinsdag 21 april 2020
Tijd: 20.00 uur
Locatie:  Nationaal Monument Kamp Vught
Kosten: €7,50
Organisatie:  Ds. Udo Doedens, 073-7859066, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 top

 

POËZIE VAN DE ZIEL, CHAGALLS BIJBELSE BOODSCHAP

Lezing Ruud Bartlema

De schilder Marc Chagall is een fenomeen. Geboren in een chassidisch (joods mystiek) milieu begint hij in 1906 op negentienjarige leeftijd voor het eerst te schilderen. Hij is dat onafgebroken blijven doen tot aan de dag van zijn dood in 1985. Marc Chagall vond zijn eigen vormentaal, waarin hij ons deelgenoot maakt van zijn geschilderde dromen en visioenen.
De Bijbel vormt een bijzondere bron van inspiratie voor Chagall. In 1973 wordt het Museum van de Bijbels Boodschap in het Franse Nice geopend. Het is geheel gewijd aan de bijbelse schilderijen die Chagall maakte: 12 grote doeken waarop verhalen uit Genesis en Exodus zijn uit geschilderd. Daarnaast maakte hij nog 5 schilderijen over het Hooglied.
Ruud Bartlema (1944) was predikant in de Lambertuskerk voordat hij zich ontpopte als kunstenaar en als leraar joodse mystiek. Al bijna een halve eeuw is hij gefascineerd door het werk van Marc Chagall en is bekend door zijn cursussen, lezingen o.a. aan de HOVO’s in Amsterdam en Leiden en een aantal reizen naar het werk van Chagall in Frankrijk.

Datum:  maandag 25 mei 2020 
Tijd: 20.00 uur 
Locatie: Lambertuskerk 
Kosten: €7,50 
Organisatie:   Ds. Udo Doedens, 073-7859066, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 top


BĒT DRĀSHĀ–Oosters Christelijk Leerhuis 2019, Seizoen XIII

In dit 13de seizoen van BĒT DRĀSHĀ worden naast toepasselijke Bijbelpassages teksten gelezen van geestelijke auteurs uit de tradities van het oude Syrische gebied: Efrem de Syriër (zie afbeelding),  Theodorus van Mopsuestia, Philoxenus van Mabboug, Izaäk van Nineve om er enkele te noemen. De teksten zijn gecentreerd rond de thema’s gebed en spiritualiteit. Al lezend en lerend proberen we op het spoor te komen waar deze teksten ons anno 2019 kunnen aanspreken. Op zondag 27 oktober bezoeken we een oosterse dienst.

 

 

Datum: donderdag12 december 2019
Tijd: 19.45 - 22 uur 
Locatie: Grote Kerk (Protestantse Gemeente ’s-Hertogenbosch), Kerkstraat 20, ’s-Hertogenbosch
Kosten: € 70 (incl. reader, koffie/thee en kerkbezoek)
Aanmelden: Ja, ivm maximum van 20 deelnemers. Toelating tot het Leerhuis geschiedt op volgorde van aanmelding + betaling.
Organisatie: ds Paul van der Waal, Aline Verbaas en Leo van Leijsen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 073-7370026

 top 

JOODS LEERHUIS

De woestijn Sinai als overgang naar het Land Israël

Leerhuis over Numeri (Bamidbar)

Dertien maanden na de uittocht uit de slavernij wordt het volk geteld en geordend. Zij zoeken naar nieuwe wegen, zo kenmerkend voor het Joodse volk, altijd onderweg naar een verder doel. Een centraal woord is: tzava- leger. De telling van het volk mondt uit in de organisatie van de militaire dienst in het leger. Spiritualiteit kan niet zonder middelen voor fysieke veiligheid en het veilig maken en organiseren van het volk kan niet zonder spiritualiteit. Torah en tzava zijn met elkaar verbonden.
In Bamidbar is de woestijn een soort leerhuis waar lessen voor de langere termijn worden geleerd. Onafhankelijk en zelfstandig zijn is niet vanzelfsprekend, maar moet geleerd worden. En ook het vertrouwen op God. Hoe de Joden deze oer-woestijnervaringen meegenomen hebben in hun traditie, leefwijze en geschiedenis, dat is een van de trajecten van deze cursus.

Data:  donderdag 12 december 2019
                9 januari, 13 februari, 12 maart, 23 april 2020
Tijd:  19.30 – 21.50 uur 
Locatie:  Lambertuskerk
Aanmelden:  ja 
Kosten:  €65 per 4 lessen. Betaal contant of via bankrekening NL78INGB0007566556 t.n.v. C.R. Marx
Organisatie:  Tzvi Marx Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 073-6579141, 06-42229139

 top

Actueel

Deze week:

  

ma 9 dec., 20.00 uur
Leerhuis Ds. Egbert Rooze

 

di 10 dec., 19.00 uur
catechisatiegroep

 

do 12 dec., 19.45 uur
Oosters-Christelijk leerhuis

 

do 12 dec., 19.30 uur
Joods Leerhuis

 

zo 15 dec., 15.00 uur
Chanoeka viering

 

 

 

 

 


Kloostertocht Chevetogne