Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding gemeente

LEZINGEN EN CURSUSSEN 2018-2019


IN DIALOOG MET KUNST

In drie bijeenkomsten willen we graag met u in gesprek gaan met een kunstwerk of een kunstuiting als uitgangspunt. Twee mensen, bij wie kunst een belangrijke rol in hun leven speelt, begeleiden de avonden.

Bijeenkomst 2: Deze middag zal tevens door Anita Koolen worden begeleid in samenwerking met Ton van Os.: we gaan naar museum de Pont in Tilburg, en daar zullen we naar hedendaagse kunst ‘leren kijken’. We krijgen een ander vertrek punt dan we gewoonlijk hebben als we in een museum lopen, een frisse ongeschoolde blik. Nieuwgierig? Schrijf u in!

Bijeenkomst 3 zal geleid worden door kunstenaar Jelmer Wijma. Na een loopbaan in het onderwijs heeft Jelmer zijn hart gevolgd en is nu kunstschilder. Hij gaat met ons werken met afbeeldingen. Uitgangspunt is dat we zelf aan de slag gaan. Iedereen heeft n.l. wel een mening over een plaatje. Wat maakt dat u iets mooi vindt? Wat spreekt u helemaal niet aan? We gebruiken onze intuïtie en laten onze ‘kennis’ en ratio even aan de zijlijn. Ook in deze bijeenkomst willen we kijken bij de buurman en met elkaar in gesprek gaan.

Als u het leuk vindt, kunt u naar alle bijeenkomsten een klein notitieboekje meenemen voor een schets of een paar woorden.

 

Data: Tijd:  Aantal deelnemers: 
Dinsdag 26 februari 2019 14.00-16.00 uur maximaal: 6
Woensdag 3 april 2019 19.30-21.30 uur minimaal: 8, maximaal: 24
Kosten: € 7,50 per bijeenkomst,incl. drankje en wat lekkers. 
  € 17,50 voor 3 bijeenkomsten  
Locatie:  Lambertuskerk  
Aanmelden: Ja  
Organisatie: Janine Mutsaerts, 06 53389646  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Informatie: Sessie 1 en 2:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l
  Sessie 3: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 top 

 JOODS LEERHUIS: LEVITICUS & NUMERI

Het is uniek dat een rabbijn de sleutel heeft van een kerk. We zijn dan ook trots op deze unieke situatie in Vught. In deze praktijk schuilt ook een diep besef dat de rabbijnen de sleutel in handen hebben naar het verstaan van het Tweede Testament. Jezus was een Joodse man en wie kan ons beter inwijden in de traditie waarin Hij stond dan een rabbijn zelf? Rabbijn dr. Tzvi Marx woont in Vught en verzorgt al vele jaren een Joods leerhuis in de Lambertuskerk. Voor het leerhuis komen mensen uit de wijde omtrek. Wij zijn blij deze activiteit bij ons te mogen herbergen.

Wij beginnen met lezen aan het einde van Leviticus: Emor, Behar, Bechukotai - over de feestdagen, over het Land Israël en over de relatie tussen religie en welvaart.
Daarna lezen we uit Numeri: Veertig jaar ervaring in de woestijn van Sinaï, met zijn crises en prestaties, geeft aan hoe belangrijk een nieuwe wetgeving is. De nieuwgeboren generatie moet voorbereid worden om het Land Kanaän in te gaan. Dat vraagt om de uitbanning van de mentaliteit die zich kenmerkt door de slavernij.

Kortom: een leerhuis vol actuele vragen die een beroep doen op onze humaniteit.

Data najaar: donderdag 13 december 2018
Data voorjaar:   donderdagen 24 januari, 21 februari, 21 maart 2019
Tijd: 19.30 - 21.15 uur
Locatie: Lambertuskerk
Aanmelden: ja
Kosten: € 75 euro per vier lessen, betaal contant bij eerste bijeenkomst
Organisatie: Rabijn dr. Tzvi Marx, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06-42229139

  top

 

‘HEB DE VREEMDE LIEF’
VREEMDELINGSCHAP EN GASTVRIJHEID IN HET VROEGE EN OOSTERSE CHRISTENDOM

BĒT DRĀSHĀ–Oosters Christelijk Leerhuis 2018, Seizoen XII

De thematiek van de vreemdeling en de gast loopt als een rode draad door de Bijbel en de christelijke tradities, met name in die van de Vroege Kerk en het oosters christendom. In vijf avondbijeenkomsten proberen we al lezend en in dialoog met elkaar het eigene van die thematiek op het spoor te komen en te kijken waar die ons kan inspireren.

Vijf donderdagavonden: 13 december 2018, met als thema’s Vreemdeling op aarde, Abraham’s gastvrijheid, Heb de vreemdeling lief, Eucharistie en gastvrijheid, Pelgrimeren.
Steeds worden naast toepasselijke Bijbelpassages begeleidende teksten gelezen van oosterse en westerse Kerkvaders (zoals Chrysostomus, Origenes, Augustinus, Johannes Climacus) en oosterse liturgische teksten, maar tevens teksten van enkele hedendaagse auteurs.

BĒT DRĀSHĀ-team:   ds Paul van der Waal, Aline Verbaas en Leo van Leijsen

Locatie: Grote Kerk (Protestantse Gemeente ’s-Hertogenbosch), Kerkstraat 20, 5211 KG ’s-Hertogenbosch
Tijd: 19.45-22.15 uur
Kosten: € 70 (incl. reader, koffie/thee en kerkbezoek)

Opgeven en info (max. 20 deelnemers): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 073-7370026

U ontvangt bij opgave een factuur. Toelating tot het Leerhuis geschiedt op volgorde van aanmelding + betaling.

  top

Actueel

do 13 dec., 19.30 uur
Joods Leerhuis

 

do 13 dec., 19.45 uur
Oosters Christelijk Leerhuis

 

vr 14 dec., 19.30 uur
Taizé vesper