Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding gemeente

VASTE ACTIVITEITEN

 


DE STAMTAFEL


Afbeeldingsresultaat voor krantenActuele politieke en sociale problemen - tegenwoordig uitdagingen genoemd - worden door eenieder ingebracht en informeel besproken. Niet alles wordt opgelost - misschien wel niets - wel is er een prettige onderlinge reflectie. Mensen kunnen soms zorgen kwijt. Soms zijn er flinke, maar respectvolle discussies. Elkaars kennis, ervaringen en opvattingen delen staat centraal.

De data worden aangekondigd in Kerkespoor en op de website. Als u wilt, wordt u ook in een mailbestand opgenomen. Er is koffie en thee. U bent van harte welkom!

Data:               Elke derde vrijdag van de maand; niet in augustus.
                       Eerstvolgende 21 september 2018
Tijd:                10.00 uur 
Locatie:           Lambertuskerk
Aanmelden:      Niet nodig
Kosten:            Vrijwillige bijdrage voor de koffie
Organisatie en gespreksleiding: 
                       Wim van der Ven,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel. 06-23669616 

top

SPOOR: DOEN

INLEIDING

De Amerikaanse psycholoog Howard Gardner verwonderde zich ooit over het feit dat intelligentie eenzijdig wordt benaderd. Het feit dat we als mensen intelligent zijn, wordt volgens hem namelijk niet alleen bepaald door het feit dat we goed kunnen denken. We zijn als mens namelijk ook goed in het doen van dingen. Howard Gardner onderscheidt daarom acht verschillende intelligenties. Dus vijf meer dan zijn collega’s doorgaans doen. Zij gaan uit van taal, rekenen en ruimtelijk inzicht. Drie mooie toevoegingen van Howard Garder zijn muzikaliteit, beweging en biologisch inzicht.

In dit spoor nemen we dus afscheid van de ‘cognitieve’ benadering van geloven. Weinig mensen zullen zich immers de preken uit hun jeugd herinneren, maar de geloofsliederen uit de jeugd staan wel in het geheugen gegrift. Wie écht van zichzelf wilde los-zingen ging op pelgrimstocht en kwam zo in beweging. Tijdens die tocht kon je anderen ontmoeten of juist even helemaal niemand om op te gaan in de natuur.

De hedendaagse spiritualiteit vraagt om aandacht voor verschillende ervaringen. Niet het cognitieve weten wordt in deze vorm van spiritualiteit gevoed, maar het ervaringsweten. De verwondering om alles wat er om ons heen is en geschiedt, is een basis voor een ander bewustzijn. Niet de verklaring voor elk verschijnsel maakt ons mens, maar het leven in een verbazingwekkende werkelijkheid. Onze andere intelligenties helpen om tot dat ervaringsweten te komen. Door de eeuwen heen hebben mensen hun geloof met muziek, op pelgrimstocht of door het letterlijke werken op Gods akker vormgegeven. Deze activiteiten staan daarom centraal in het spoor ‘Doen’.

 

PELGRIMSPAD

Tussen Amsterdam en ’s-Hertogenbosch ligt een Lange-afstands-wandelroute (LAW) met de mooie naam: Pelgrimspad. Dat pad loopt zelfs langs Vught. Het ligt voor de hand om op pelgrimage te gaan vanuit de drukke stad Amsterdam om de rust en de grootsheid van de Sint Jan in ’s-Hertogenbosch tegemoet te gaan. Toch doen we dat niet. Pelgrimeren begint namelijk thuis, zodra de deur achter je in het slot valt ligt er een weg aan je voeten. Die lange weg mag je gaan. Niet jij vormt de weg, maar de weg vormt jou. Het zijn de gesprekken, de stilte, de cadans van het gaan die vormend zijn.

We beginnen het pelgrimspad dus dichtbij huis. We vertrekken natuurlijk vanuit de Lambertuskerk en gaan steeds verder voor ons onbekend terrein in richting Amsterdam. We lopen dit seizoen twee etappes. Amsterdam zullen we zeker niet halen, maar als het goed bevalt wandelen we volgend seizoen weer enkele etappes.

We wandelen zo’n 16-20 kilometer per dag. Dat betekent dat een goede conditie nodig is, een paar stevige wandelschoenen onontbeerlijk zijn en er genoeg eten en drinken voor onderweg nodig zijn. Voor dat alles bent u zelf verantwoordelijk. Het vervoer naar het beginpunt en eindpunt van de etappe proberen we zoveel mogelijk per openbaarvervoer te regelen. De organisatie zoekt dit voor u uit.

Elke etappe heeft een tekst of vraag ter overdenking. Die nemen we mee voor onderweg. Gesprekken en stilte zijn beiden onderdeel van het lopen. Er komt een korte startbijeenkomst, waarin we afstemmen over de afstand en op welke dag gelopen zal worden.

Data: Startbijeenkomst donderdag 13 september
Tijd: 17.00 uur
Aantal deelnemers:  minimaal: 6, maximaal: 10
Locatie: Lambertuskerk
Aanmelden: Ja
Richtbedrag: Vrijwillige bijdrage voor de koffie
Organisatie: Janine Mutsaerts
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 53389646

 top 


KUNST VAN DE STILTE

Stilte. Kunnen we stilte horen? Of veronderstellen we stilte te horen? Wie heeft er ooit stilte gezien? Hoe druk je de afwezigheid van geluid uit in beeld , in jezelf? In alle kunstuitingen wordt gezocht naar vormgeving van stilte. Stilte is een basisbehoefte om vanuit het zelf te kunnen creëren. De stilte te ervaren, vraagt je hoofd, gedachten leeg te maken. Als een vertrek waar alles wordt uitgehaald: de meubels, de versiering.

“Waarom schoonheid dan niet ontdaan tot leegte, leegte die ademt.”  Hans Favery

Datum:        iedere eerste maandag van de maand 
Tijd:            19.30-20.45 uur (kerk open om 19.00 uur)
Locatie:       Lambertuskerk 
Aanmelden: ja
Kosten:       vrijwillige bijdrage voor de koffie
Informatie/begeleiding: 
                   Aline Verbaas, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 073- 6140134,
                   06-30648877
                   Margriet Witlox, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06-16094375

top 


SAMEN ETEN

Samen Eten is een mooie gelegenheid om elkaar op een ontspannen wijze te ontmoeten in de kerk. Elke maand wordt een maaltijd bereid door vrijwilligers.De koks zorgen voor lekker eten en aan een mooi gedekte tafel ontmoet u gemeenteleden en gasten van buiten de gemeente. 

Wanneer u het leuk vindt, is er de mogelijkheid om mee te helpen met koken of anderszins mee te doen aan de voorbereiding van de maaltijd. Opruimers na de maaltijd zijn ook heel welkom.

Datum:        iedere derde dinsdag van de maand
                  (uitgezonderd mei, augustus en december)
Tijd:           18.00 – 19.30 uur
Locatie:       Lambertuskerk
Aanmelden: U kunt zich opgeven tot de zondag voorafgaand aan de dinsdag waarop
                  we samen eten, indien mogelijk door uw naam te noteren in het schrift
                  dat achterin de kerk ligt, of door u op te geven bij Ella Scherpenisse,
                  ouderling pastoraat. 
Kosten:        € 6 ,- waarvoor u gezelligheid, een drie-gangen menu en een glaasje 
                  mag verwachten. 
Organisatie: Ella Scherpenisse, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel 013-4688477 of 06-26926788 

top

   

ASPERGEDINER

Het jaarlijkse aspergediner heeft op maandag 4 juni 2018 plaatsgevonden onder grote belangstelling. 

De opbrengst van het aspergediner is bestemd voor het onderhoud aan de Lambertuskerk.Deze kerk werd omstreeks 1200 gebouwd en is daarmee het oudste monument van Vught; kortom een bijzondere locatie om te genieten van een heerlijk diner en een goed glas wijn.

Datum voor 2019 wordt later bekendgemaakt.

Organisatie: 
Enny Sietsma, tel. 073-6569081, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Lous de Bruyne, tel. 073-6571980, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Sytj de Boer, tel. 06-47120940, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

top

 

LAMBERTUS TALENTENVEILING EN MARKT 

 

 

Eerst was er een bazaar en toen -10 jaar geleden  -startten Karel de Boer en Janine Mutsaerts de eerste talentenveiling gecombineerd met een braderie. Dit werd de start van een jaarlijkse traditie aan het begin van het kerkelijk seizoen in september.

Vanaf 1 juli is het mogelijk een talent of dienst aan te bieden voor de tiende Lambertusveiling! Klik hier op het inschrijfformulier en lees de algemene voorwaarden.

Nu in 2018 willen wij voor de 10e keer de Talentenveiling en Lambertusmarkt houden. Op zaterdag 22 september. De afgelopen jaren zijn er veel talenten aangeboden met een grote diversiteit. Waarbij de wandelingen, de diners, de kunst, uw creativiteit, het aanbieden van vakantiewoningen en rondleidingen in de stad of door regio ieder jaar weer terugkwamen. Doel van dit alles om samen leuke dingen te doen en elkaar hierdoor het hele jaar te ontmoeten.
De Lambertusmarkt was ook onderdeel wat erbij hoorde, diverse kraampjes met, zelfgemaakte jam en taarten, boeken, speelgoed, curiosa en een gezellig terras, tussen kerk en toren zorgde voor goede ambiance voor de talentenveiling.
De opbrengst van deze dag is voor het onderhoud van de kerk en het instandhouden van de activiteiten die daar worden ontplooid.
Een deel van de opbrengst gaat naar een lokaal, goed doel. Dit jaar is gekozen voor de Stichting Leergeld.

Stichting Leergeld Vught waardeert dit initiatief bijzonder. Zonder gerichte financiële ondersteuningen zijn hun activiteiten voor de kinderen in Vught moeilijk haalbaar. In 2017 steunde Stichting Leergeld bijna 200 kinderen in 97 gezinnen. Een nieuw project van deze Stichting is de aanschaf van i-pads voor de leerlingen op de middelbare scholen. Het gebruik van de i-pad is niet verplicht, maar wordt van af nu wel door de middelbare scholen gestimuleerd. Kinderen in gezinnen die opgroeien onder moeilijke financiële omstandigheden worden door Stichting Leergeld ondersteund.

Wilt u de komende maanden eens kijken welk van uw talenten ingezet/aangeboden kan worden voor de veiling. Loopt u ook eens door uw huis en garage voor spulletjes voor de Lambertusmarkt.

Zet deze datum in uw agenda: zaterdag 22 september 2018 


Lambertusmarkt 2012


Organisatie:

Adri de Munnik, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel. 073-6843660, 0612178037
Sytj de Boer, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel. 073-6840244

 top

Actueel

Vertrek Ds Dirk-Jan Bierenbroodspot

 

Er zijn deze week geen
activiteiten in de Lambertuskerk