Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding gemeente

BIJ DE DIENSTEN

 

 

 


WEEK IN WEEK UIT

Sinds 1629 worden protestantse kerkdiensten gehouden in de Lambertuskerk achter de gotische Lambertustoren. Daar komt de gemeente samen om de gebeden te zeggen, liederen te zingen en zich door de woorden van de Bijbel te laten inspireren. De diensten beginnen elke zondag om 10.00 uur. Op de bijzondere kerkelijke feestdagen zijn er ook diensten. Elke zondag is er een gedrukte orde van dienst gemaakt door een team van vrijwilligers. U hoeft dus geen liedbundel mee te nemen naar de kerk. Dit biedt ons de gelegenheid om van verschillende liedbundels gebruik te maken. De bijbellezingen zijn volgens het leesrooster van de Raad van Kerken. U kunt thuis dagelijks met dit rooster meelezen en meeleven via het dagrooster van het Nederlands Bijbel Genootschap.

Na de dienst wordt iedereen uitgenodigd om een kopje koffie of thee te blijven drinken. Dit is een uitstekende gelegenheid om in een informele sfeer met leden van de Protestantse Gemeente kennis te maken.

top


MET DE KERK HET JAAR DOOR

In de kerk hangen de antependia: de gekleurde kleden die over de avondmaalstafel hangen. Ze geven de kleur aan van het kerkelijk jaar, met daarop de symbolen die daarmee samenhangen. We zijn erg blij dat we door een gift deze prachtige kleden, met symbolen uit de Lambertuskerk konden laten maken door het atelier Carien van Hedel. Zo komt het Malthezer kruis erin voor (het symbool van de Duitse ridderorde die de Lambertuskerk stichtte), maar ook het Lam Gods, van één van de fresco’s uit de kerk.

Door het jaar heen, op de tekens van de seizoenen, wordt de veelkleurige betekenis van Gods liefde voor mensen naar verschillende kanten uitgelegd. Met de kerkkalender doorlopen we zo twee seizoenen: de kerstkring en de paaskring.

De kleuren zijn: paars, wit, groen en rood. In de tijd kennen we namelijk drie periodes: we leven naar het feest toe; we zijn op het feest, en leven met het feest in je rug. Zo leven we onze tijd: vooruitzien, leven in het nu en terugblikken. Zo gaat het ook in de kerk: de kleuren voor deze drieslag zijn achtereenvolgens: paars (vooruitzien, wachten, leven met gemis), wit (licht, feest, vreugde) en groen (groei, gesterkt leven). En dan is er rood: voor de bijzondere dagen waarin de geest waait: met Pinksteren, bij zegeningen (bijv. bevestiging ambtsdragers en huwelijkssluiting).

Paars: Naar het feest toe; tijd van inkeer en soberheid
Wit: Op het feest; licht, tijd van blijdschap
Groen: Na het feest; tijd van groei en leven
Rood: Bij bijzondere diensten, waar de nadruk ligt op de Heilige Geest, bijvoorbeeld op het Pinksterfeest en bij de bevestiging van ambtsdragers en huwelijken.

top


VERVOER NAAR DE KERK

Er is een ‘autodienst’ voor gemeenteleden die regelmatig ’s zondags vervoer nodig hebben om naar de kerk te kunnen komen. Gemeenteleden met een auto zorgen voor het vervoer. Volgens een rooster haalt u eens in de vier of vijf weken twee personen op en brengt u ze na afloop van de dienst weer thuis. Nieuwe chauffeurs zijn altijd welkom. 

Contactpersoon: Lisette van Driel, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel. 073-6577899 of 073-6565859 

top 


BLOEMEN IN DE KERK

In de kerk staan tijdens de dienst verse bloemen. De boeketten worden door vrijwilligers uit de gemeente samengesteld.  Na de dienst worden de bloemen vaak bij iemand van de gemeente thuis of in het ziekenhuis bezorgd als groet of teken van medeleven. De wijkcontactpersonen geven meestal door, wie er voor dat bloemetje in aanmerking komt. Maar het is ook mogelijk, dat er suggesties voor een bloemengroet door andere gemeenteleden worden gedaan. Deze graag doorgeven aan een van de ouderlingen.  

Mensen die af en toe bloemen voor de dienst willen schikken kunnen contact opnemen met Bettie de Leeuw, tel. 073-6148283, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

top

 

DE TUIN

De tuin rondom de kerk wordt - afgezien van het maaien van het gazon - door vrijwilligers onderhouden. Wie het leuk vindt om af en toe op een zaterdagochtend met een groepje tuin-enthousiastellingen de handen uit de mouwen te steken is van harte welkom.

Voor koffie en iets lekkers wordt gezorgd.

Opgeven bij Adri de Munnik Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel. 073-6843660
of Bettie de Leeuw, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel. 073-6148283

top 

MEELUISTEREN THUIS

Als u de diensten niet bij kunt wonen bestaat de mogelijkheid om de dienst thuis mee te maken via een usb-stick. Dat wordt in de loop van de week bij u thuis bezorgd en later weer opgehaald.

Contactpersoon: Jan Wolter Oosterhuis, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 073-6566906.

top


MUZIEK IN DE KERK

Het orgel (gebouwd door Pels en Van Leeuwen) en de Schimmelvleugel in de kerk worden afwisselend bespeeld door onze musici.

Willem Visscher (tel. 073-7850348) bespeelt het orgel op de eerste en derde zondag van de maand. Op de vierde zondag van de maand wordt de gemeente gezang begeleid door Bart van Schaijk op de Schimmelvleugel.

Regelmatig zijn er gastmusici. Bij de kerkdiensten staat vermeld wie de dienstdoende musicus is.

Naast organist en pianist kunnen ook andere instrumentalisten een bijdrage leveren aan de vieringen: als solist, in combinatie met een ander instrument of als ondersteuning bij de samenzang.


topCANTORIJ

De cantorij heeft als doel de samenzang in de vieringen te ondersteunen en het repertoire van kerkliederen binnen de gemeente verder te ontwikkelen. Verschillende kerkelijke feestdagen worden door de cantorij opgeluisterd.

Er wordt iedere week gerepeteerd op donderdagavond van 19.45 - 20.30 uur. Ongeveer zeven keer per jaar wordt aan een viering meegewerkt.

Contactpersoon: Margreet Koetsier, tel. 073-6566906, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

top

 

 

Actueel

Afscheid en vacature-tijd

 

KOMENDE ACTIVITEITEN IN DE LAMBERTUSKERK: 

 

 

zaterdag 23 september, 12.00 uur
Lambertus talentenveiling en markt