Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding gemeente

LEZINGEN EN CURSUSSEN 2018-2019

 

SPOOR: KUNST BELEVEN

INLEIDING

Kunst beleven vraagt om waarnemen met verschillende zintuigen. Om het in geloofstaal uit te drukken: Kunst mag beleefd worden met geheel ons hart, geheel onze ziel en geheel ons verstand. Kunstenaars vervullen regelmatig de rol van de profeet. Zij laten ons de werkelijkheid op een andere manier ervaren en houden ons daarmee een spiegel voor. Durven wij ons op ons zijns-niveau aan te laten spreken?

In dit spoor zijn drie verschillende programmaonderdelen opgenomen met elk meerdere bijeenkomsten. In principe is elke bijeenkomst apart te volgen, maar door een cyclus volledig mee te maken, bestaat wel meer de gelegenheid om verdieping toe te laten. Het gaat uitdrukkelijk niet om het wetenschappelijk beschouwen van kunst. Het gaat om de uitnodiging om verschillende kunstvormen met elkaar te beleven.

Voor elke bijeenkomst geldt: Het is een open uitnodiging om iets te ontdekken over onze eigen tijd en de plaats die wij daarin als mens mogen innemen. Door op een andere manier waar te nemen mogen we iets leren over onszelf, de ander en de Ander. Zo draagt dit spoor bij aan samen leerplaats zijn van het goede leven.

 

IN DIALOOG MET KUNST

In drie bijeenkomsten willen we graag met u in gesprek gaan met een kunstwerk of een kunstuiting als uitgangspunt. Twee mensen, bij wie kunst een belangrijke rol in hun leven speelt, begeleiden de avonden.

Bijeenkomst 1: Anita Koolen-Ellis, kunsthistorica, zal met ons een avond inzetten met ‘contrasten’ als vertrekpunt. Denkt u eens aan de beleving van een uitbundige gotische kathedraal in contrast met een sober romaans kerkje: wat roept het op bij u en welke spirituele, religieuze of andere beleving wordt wakker gemaakt bij u? Ook allerlei andere contrasten komen aan bod.
Anita Koolen zal ons in onze uitwisseling begeleiden en onze belevingen in perspectief zetten van de kunstgeschiedenis.

Bijeenkomst 2: Deze middag zal tevens door Anita Koolen worden begeleid in samenwerking met Ton van Os.: we gaan naar museum de Pont in Tilburg, en daar zullen we naar hedendaagse kunst ‘leren kijken’. We krijgen een ander vertrek punt dan we gewoonlijk hebben als we in een museum lopen, een frisse ongeschoolde blik. Nieuwgierig? Schrijf u in!

Bijeenkomst 3 zal geleid worden door kunstenaar Jelmer Wijma. Na een loopbaan in het onderwijs heeft Jelmer zijn hart gevolgd en is nu kunstschilder. Hij gaat met ons werken met afbeeldingen. Uitgangspunt is dat we zelf aan de slag gaan. Iedereen heeft n.l. wel een mening over een plaatje. Wat maakt dat u iets mooi vindt? Wat spreekt u helemaal niet aan? We gebruiken onze intuïtie en laten onze ‘kennis’ en ratio even aan de zijlijn. Ook in deze bijeenkomst willen we kijken bij de buurman en met elkaar in gesprek gaan.

Als u het leuk vindt, kunt u naar alle bijeenkomsten een klein notitieboekje meenemen voor een schets of een paar woorden.

 

Data: Tijd:  Aantal deelnemers: 
Woensdag 31 oktober 2018     10.00-12.00 uur minimaal: 8, maximaal: 10
Dinsdag 26 februari 2019 14.00-16.00 uur maximaal: 6
Woensdag 3 april 2019 19.30-21.30 uur minimaal: 8, maximaal: 24
Kosten: € 7,50 per bijeenkomst,incl. drankje en wat lekkers. 
  € 17,50 voor 3 bijeenkomsten  
Locatie:  Lambertuskerk  
Aanmelden: Ja  
Organisatie: Janine Mutsaerts, 06 53389646  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Informatie: Sessie 1 en 2:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l
  Sessie 3: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 top

KUNSTEXCURSIE

Kunst is een weerspiegeling van de mens in een ander perspectief. Kunst spreekt de mens aan en wil iets vertellen. Dat kan wanneer je het onbevangen benadert met de vraag in gedachten wat het met jezelf als waarnemer doet.

We bezoeken drie musea en starten met een unieke tentoonstelling met de titel Capturing Time in het Noord Brabrants Museum. Ruimte en tijd zijn in de filosofie belangrijke begrippen. Wat laat deze kunst ons beleven?

Oudere kunst kun je haast niet begrijpen zonder enige kennis van religie te hebben. Het omgekeerde is wellicht ook waar. Zonder kunst begrijpen we weinig van religie. Kunst en kerk hebben elkaar eeuwen lang beïnvloed. Het is dan ook niet voor niets dat er twee belangrijke musea zijn in Nederland waar kunstschatten worden bewaard. Het gaat om het Museum Catharijne Convent in Utrecht en het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. We bezoeken dit seizoen beide musea om onszelf de vraag te stellen hoe we deze kunst beleven. Wat zegt het ons over onze eigen traditie en onze persoonlijke geloofsbeleving?

We verzamelen telkens bij de Lambertuskerk. Vanaf daar vertrekken we gezamenlijk naar het museum dat we op die dag zullen bezoeken. In het museum is er gelegenheid om gezamenlijk de collectie te bekijken.

Na afloop verzamelen we opnieuw bij de Lambertuskerk. Daar drinken we gezamenlijk een kop koffie of thee en is er gelegenheid om nog kort met elkaar na te praten.
We beginnen dit programma met een startbijeenkomst om te bepalen welke data we de bovenstaande musea gaan bezoeken. Tevens is er de mogelijkheid om met elkaar te bepalen of andere musea wellicht het bezoeken waard zijn.

Data: Startbijeenkomst woensdag 12 september.
  Bezoeken musea in overleg.
Tijd: 17.00 uur
Aantal deelnemers: minimaal: 7, maximaal: 40
Kosten: Vervoerskosten, entreegelden en consumpties in horeca zijn voor eigen rekening. 
Koffie en thee in Lambertuskerk zijn voor vrije gift.
Locatie:  Lambertuskerk
Aanmelden: Ja
Organisatie: Janine Mutsaerts,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 
06-53389646

top

SPOOR: LEREN

INLEIDING

Leren in de kerk begon ooit in de protestantse traditie met de catechismus. De vragen en de antwoorden waren gegeven, zodat in elk huisgezin de geloofsbeginselen aan de volgende generaties konden worden doorgegeven. Zo werkt het al een tijdje niet meer. We zijn gelukkig gewend om onze eigen vragen te stellen bij het geloof. En ook zijn de vragen niet meer vooraf gegeven. Geloven is daarmee ook geen vraag en antwoordspel. Geloven daagt ons uit om onszelf opnieuw te verwonderen, met elkaar van mening te verschillen en opnieuw positie te bepalen.

Op veler verzoek wordt dit spoor in het najaar verzorgd door dr. Egbert Rooze. Er wordt nog gezocht naar een mooie invulling in het voorjaar van 2019. Hiervoor zijn suggesties van harte welkom! U kunt deze kenbaar maken bij de leden van de kerkenraad. En natuurlijk is het een mooie gelegenheid om de nieuwe voorganger te laten verzorgen.

De ervaring leert dat een opbouw in het programma zit. Dat maakt het soms ook lastiger om later in een programma aan te sluiten of een keer over te slaan. Natuurlijk bent u van harte uitgenodigd om de eerste keer bij te wonen en op basis daarvan een verdere keuze te maken.

 

LEERHUIS: WAT WAS ER VOOR DE SCHEPPING?

Met graagte heeft dr. Egbert Rooze de uitnodiging aangenomen om in een nieuw seizoen een leerhuis te organiseren. En wij zijn verheugd dat hij dat wil komen doen en vanuit Anterpen naar Vught komt. De afgelopen jaren heeft hij veel mensen geïnspireerd en weten te raken. Over het programma dat hij met ons en voor ons wil gaan vormgeven staat de schepping centraal. Hij schrijft daar het volgende over:

Het lijkt wel of we de quantumtheorie van Hawking of zo gaan bespreken, maar neen, gewoon de theologische vraag beantwoorden: Wat ging vooraf aan de Schepping?

Hoe kunnen we het scheppingsverhaal anders begrijpen?  Welke theologie zit er achter die twee mysterieuze zinnetjes:

“De aarde was woest en ledig
duisternis lag op de oer-vloed.”  

Zou dat toch iets met het ‘kwaad’ te maken hebben? Hoe situeer je dat dan? Of wat met die mevrouw Wijsheid die er met haar wijze neus vóór de Schepping bij God stond, te dansen en te dartelen? En meneer Job dan met zijn ondoorgrondelijke vragen en het antwoord van JHWH daarop?! Vóór de Schepping beweegt er al heel wat: het scheppingsverhaal zou op de laatste bladzijde kunnen staan en toch … beginnen we ermee! Spannend.

Data: Dinsdag 2 oktober 2018
  Dinsdag 13 november 2018
  Dinsdag 4 december 2018
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Aantal deelnemers:  minimaal: 5, maximaal: 12
Richtbedrag: € 10,-
Aanmelden: Ja
Organisatie: Mieke van der Veen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
073-6578195

 

Actueel

Vertrek Ds Dirk-Jan Bierenbroodspot

 

Er zijn deze week geen
activiteiten in de Lambertuskerk