Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding gemeente

LEZINGEN EN CURSUSSEN 2018-2019


IN DIALOOG MET KUNST

In drie bijeenkomsten willen we graag met u in gesprek gaan met een kunstwerk of een kunstuiting als uitgangspunt. Twee mensen, bij wie kunst een belangrijke rol in hun leven speelt, begeleiden de avonden.

Bijeenkomst 1: Anita Koolen-Ellis, kunsthistorica, zal met ons een ochtend inzetten met ‘contrasten’ als vertrekpunt. Denkt u eens aan de beleving van een uitbundige gotische kathedraal in contrast met een sober romaans kerkje: wat roept het op bij u en welke spirituele, religieuze of andere beleving wordt wakker gemaakt bij u? Ook allerlei andere contrasten komen aan bod.
Anita Koolen zal ons in onze uitwisseling begeleiden en onze belevingen in perspectief zetten van de kunstgeschiedenis.

Bijeenkomst 2: Deze middag zal tevens door Anita Koolen worden begeleid in samenwerking met Ton van Os.: we gaan naar museum de Pont in Tilburg, en daar zullen we naar hedendaagse kunst ‘leren kijken’. We krijgen een ander vertrek punt dan we gewoonlijk hebben als we in een museum lopen, een frisse ongeschoolde blik. Nieuwgierig? Schrijf u in!

Bijeenkomst 3 zal geleid worden door kunstenaar Jelmer Wijma. Na een loopbaan in het onderwijs heeft Jelmer zijn hart gevolgd en is nu kunstschilder. Hij gaat met ons werken met afbeeldingen. Uitgangspunt is dat we zelf aan de slag gaan. Iedereen heeft n.l. wel een mening over een plaatje. Wat maakt dat u iets mooi vindt? Wat spreekt u helemaal niet aan? We gebruiken onze intuïtie en laten onze ‘kennis’ en ratio even aan de zijlijn. Ook in deze bijeenkomst willen we kijken bij de buurman en met elkaar in gesprek gaan.

Als u het leuk vindt, kunt u naar alle bijeenkomsten een klein notitieboekje meenemen voor een schets of een paar woorden.

 

Data: Tijd:  Aantal deelnemers: 
Woensdag 31 oktober 2018     10.00-12.00 uur minimaal: 8, maximaal: 10
Dinsdag 26 februari 2019 14.00-16.00 uur maximaal: 6
Woensdag 3 april 2019 19.30-21.30 uur minimaal: 8, maximaal: 24
Kosten: € 7,50 per bijeenkomst,incl. drankje en wat lekkers. 
  € 17,50 voor 3 bijeenkomsten  
Locatie:  Lambertuskerk  
Aanmelden: Ja  
Organisatie: Janine Mutsaerts, 06 53389646  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Informatie: Sessie 1 en 2:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l
  Sessie 3: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 top

 


KUNSTEXCURSIE

Kunst is een weerspiegeling van de mens in een ander perspectief. Kunst spreekt de mens aan en wil iets vertellen. Dat kan wanneer je het onbevangen benadert met de vraag in gedachten wat het met jezelf als waarnemer doet.

We bezoeken drie musea en starten met een unieke tentoonstelling met de titel Capturing Time in het Noord Brabrants Museum. Ruimte en tijd zijn in de filosofie belangrijke begrippen. Wat laat deze kunst ons beleven?

Oudere kunst kun je haast niet begrijpen zonder enige kennis van religie te hebben. Het omgekeerde is wellicht ook waar. Zonder kunst begrijpen we weinig van religie. Kunst en kerk hebben elkaar eeuwen lang beïnvloed. Het is dan ook niet voor niets dat er twee belangrijke musea zijn in Nederland waar kunstschatten worden bewaard. Het gaat om het Museum Catharijne Convent in Utrecht en het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. We bezoeken dit seizoen beide musea om onszelf de vraag te stellen hoe we deze kunst beleven. Wat zegt het ons over onze eigen traditie en onze persoonlijke geloofsbeleving?

We verzamelen telkens bij de Lambertuskerk. Vanaf daar vertrekken we gezamenlijk naar het museum dat we op die dag zullen bezoeken. In het museum is er gelegenheid om gezamenlijk de collectie te bekijken.

Na afloop verzamelen we opnieuw bij de Lambertuskerk. Daar drinken we gezamenlijk een kop koffie of thee en is er gelegenheid om nog kort met elkaar na te praten.
We beginnen dit programma met een startbijeenkomst om te bepalen welke data we de bovenstaande musea gaan bezoeken. Tevens is er de mogelijkheid om met elkaar te bepalen of andere musea wellicht het bezoeken waard zijn.

Data: Startbijeenkomst woensdag 12 september.
  Bezoeken musea in overleg.
Tijd: 17.00 uur
Aantal deelnemers: minimaal: 7, maximaal: 40
Kosten: Vervoerskosten, entreegelden en consumpties in horeca zijn voor eigen rekening. 
Koffie en thee in Lambertuskerk zijn voor vrije gift.
Locatie:  Lambertuskerk
Aanmelden: Ja
Organisatie: Janine Mutsaerts,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 
06-53389646

top

 


LEERHUIS: WAT WAS ER VOOR DE SCHEPPING?

Met graagte heeft dr. Egbert Rooze de uitnodiging aangenomen om in een nieuw seizoen een leerhuis te organiseren. En wij zijn verheugd dat hij dat wil komen doen en vanuit Anterpen naar Vught komt. De afgelopen jaren heeft hij veel mensen geïnspireerd en weten te raken. Over het programma dat hij met ons en voor ons wil gaan vormgeven staat de schepping centraal. Hij schrijft daar het volgende over:

Het lijkt wel of we de quantumtheorie van Hawking of zo gaan bespreken, maar neen, gewoon de theologische vraag beantwoorden: Wat ging vooraf aan de Schepping?

Hoe kunnen we het scheppingsverhaal anders begrijpen?  Welke theologie zit er achter die twee mysterieuze zinnetjes:

“De aarde was woest en ledig
duisternis lag op de oer-vloed.”  

Zou dat toch iets met het ‘kwaad’ te maken hebben? Hoe situeer je dat dan? Of wat met die mevrouw Wijsheid die er met haar wijze neus vóór de Schepping bij God stond, te dansen en te dartelen? En meneer Job dan met zijn ondoorgrondelijke vragen en het antwoord van JHWH daarop?! Vóór de Schepping beweegt er al heel wat: het scheppingsverhaal zou op de laatste bladzijde kunnen staan en toch … beginnen we ermee! Spannend.

Data: dinsdagen 13 november, 4 december 2018
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Aantal deelnemers:  minimaal: 5, maximaal: 12
Richtbedrag: € 10,-
Aanmelden: Ja
Organisatie: Mieke van der Veen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
073-6578195

  top

 JOODSLEERHUIS: LEVITICUS & NUMERI

Het is uniek dat een rabbijn de sleutel heeft van een kerk. We zijn dan ook trots op deze unieke situatie in Vught. In deze praktijk schuilt ook een diep besef dat de rabbijnen de sleutel in handen hebben naar het verstaan van het Tweede Testament. Jezus was een Joodse man en wie kan ons beter inwijden in de traditie waarin Hij stond dan een rabbijn zelf? Rabbijn dr. Tzvi Marx woont in Vught en verzorgt al vele jaren een Joods leerhuis in de Lambertuskerk. Voor het leerhuis komen mensen uit de wijde omtrek. Wij zijn blij deze activiteit bij ons te mogen herbergen.

Wij beginnen met lezen aan het einde van Leviticus: Emor, Behar, Bechukotai - over de feestdagen, over het Land Israël en over de relatie tussen religie en welvaart.
Daarna lezen we uit Numeri: Veertig jaar ervaring in de woestijn van Sinaï, met zijn crises en prestaties, geeft aan hoe belangrijk een nieuwe wetgeving is. De nieuwgeboren generatie moet voorbereid worden om het Land Kanaän in te gaan. Dat vraagt om de uitbanning van de mentaliteit die zich kenmerkt door de slavernij.

Kortom: een leerhuis vol actuele vragen die een beroep doen op onze humaniteit.

Data najaar: donderdagen 11 oktober, 1 november, 29 november, 13 december 2018
Data voorjaar:   donderdagen 24 januari, 21 februari, 21 maart, 9 mei 2019
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Lambertuskerk
Aanmelden: ja
Kosten: € 75 euro per vier lessen, betaal contant bij eerste bijeenkomst
Organisatie: Rabijn dr. Tzvi Marx, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06-42229139

  top

 

‘HEB DE VREEMDE LIEF’
VREEMDELINGSCHAP EN GASTVRIJHEID IN HET VROEGE EN OOSTERSE CHRISTENDOM

BĒT DRĀSHĀ–Oosters Christelijk Leerhuis 2018, Seizoen XII

De thematiek van de vreemdeling en de gast loopt als een rode draad door de Bijbel en de christelijke tradities, met name in die van de Vroege Kerk en het oosters christendom. In vijf avondbijeenkomsten proberen we al lezend en in dialoog met elkaar het eigene van die thematiek op het spoor te komen en te kijken waar die ons kan inspireren.

Vijf donderdagavonden: 20 september, 11 oktober, 1 en 22 november, 13 december 2018, met als thema’s Vreemdeling op aarde, Abraham’s gastvrijheid, Heb de vreemdeling lief, Eucharistie en gastvrijheid, Pelgrimeren.
Steeds worden naast toepasselijke Bijbelpassages begeleidende teksten gelezen van oosterse en westerse Kerkvaders (zoals Chrysostomus, Origenes, Augustinus, Johannes Climacus) en oosterse liturgische teksten, maar tevens teksten van enkele hedendaagse auteurs.

BĒT DRĀSHĀ-team:   ds Paul van der Waal, Aline Verbaas en Leo van Leijsen

Locatie: Grote Kerk (Protestantse Gemeente ’s-Hertogenbosch), Kerkstraat 20, 5211 KG ’s-Hertogenbosch
Tijd: 19.45-22.15 uur
Kerkbezoek: Zondag 18 november 2018, bezoek aan een orthodoxe dienst. NB We proberen een Eritrese vluchtelingenkerk te bezoeken (onder voorbehoud). Het kerkbezoek is bij het totale aanbod en daarmee bij de totale kosten inbegrepen.
Kosten: € 70 (incl. reader, koffie/thee en kerkbezoek)

Opgeven en info (max. 20 deelnemers): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 073-7370026

U ontvangt bij opgave een factuur. Toelating tot het Leerhuis geschiedt op volgorde van aanmelding + betaling.

  top

Actueel

di 16 okt., 18.00 uur
Samen Eten

 

vr 19 okt., 10.00 uur
De Stamtafel